Hopp til innhold
Anmeldelse

«Jeg håper jo allerede at dette er siste gang jeg hører denne låta»

Men publikum var uenig med NRKs anmelder og sendte Atle Pettersen videre sammen med Eline Thorp og Skrellex.

HER ROPES FINALISTENE OPP: Se reaksjonene til artistene her.

Show

Melodi Grand Prix 2023 – fremføringene fra tredje delfinale

Diverse artister

NRK TV

28. januar 2023

De siste finalistene er klare for finalen i Melodi Grand Prix 2023 i Trondheim. Musikkritiker Espen Borge er ikke overrasket over publikums valg.

– Noterer meg at Atle Pettersen er videre, og lar det bli med det. Det viktigste er jo at folket står bak Norges deltakere, så jeg tåler at en av de verste låtene jeg har hørt på en stund står i finalen.

Fra scenen kunne en stolt Atle Pettersen rette en liten hilsen til anmelderen.

– Jeg er så sjukt fornøyd og stolt! Og det aller, aller beste er at NRKs anmelder Espen Borge må høre sangen en gang til.

Borge legger til han var mer fornøyd med at publikum sendte Skrellex gikk videre til Trondheim.

– Heldigvis fikk vi også Skrellex med oss til Trondheim, da kan jeg gå og legge meg med et smil om munnen. Eline Thorp fikk også en voldsom revansje mot sceneskrekken, som naturligvis var magisk å se. Ikke min favorittlåt det heller, men en verdig avslutning på delfinalen, sier NRKs musikkritiker.

Les direkteanmeldelsene av artistene her:

Skrellex: «Love again»

  • Tekst og melodi: Kai Thomas Ryen Larsen, Michael James Down, Will Taylor, Primoz Poglajen og Jonas Gladnikoff

Se Skrellex: «Love again».

Terningkast 5 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Skrellex, ass. For en energi. For en mossing! Umulig å ikke kose seg med denne luringen her. Det er vanskelig å krangle på at dette er peak Eurovision, eller? Skrellex-karakteren er virkelig et godt håndverk, både stylingteknisk og musikalsk, og her er en artist som har forstått hva denne konkurransen handler om!

Det refrenget her kommer jo til å sette seg resten av kvelden. Skrellex på scenen er jo også en helt annen opplevelse enn på plate, så dette her tok seg kraftig opp. For et show, for en utstråling! Fireren rykker soleklart opp til en femmer.

Publikum mener:

«Herre fred, her får man et skikkelig smil om munnen, Tusen Takk Skrellex!!» – Sebastian Bredin

«Skrellex er helt topp!» – Marianne Lund

Atle Pettersen: «Masterpiece»

  • Tekst og melodi: Andreas Stone Johansson, Hannah Dorothy Bristow og Atle Pettersen

Se Atle Pettersen: «Masterpiece».

Terningkast 1 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Så har øyeblikket kommet. Jeg håper jo allerede at dette er siste gang jeg hører denne låta, men kjenner jeg min flaks rett går vel Atle rett til topps. Låta er skrevet om et barn, men virker heller å være skrevet av et barn. Som voksen mann må man kunne grave litt dypere i kreativiteten enn disse tekstlinjene her, altså. Atle Pettersen går for en slags hybrid av Chris Holsten og Ramòn, men mangler ungdomsappellen til Holsten og talentet til Ramòn. Da faller man så lett igjennom at det nesten er katastrofe.

Det eneste denne låta har å fare med er et helt akseptabelt refreng, og en streit vokal som likevel føles fullstendig passè. Tilstedeværelsen på scenen er jo nøyaktig like klein som i studio, så ingen overraskelser her, altså. Terningkast 1. Soleklart.

Publikum mener:

«Takk Borge for at jeg oppdaga storheten i «Masterpiece». Kveldens beste!» – Knut Olav Halseth

«Tror kanskje ikke Atle har vinnerlåta, men for første gang i kveld er det en som virkelig kan bruke stemmen sin i det minste» – Nanna Nordby

Eline Thorp: «Not Meant to Be»

  • Tekst og melodi: Jonas Holteberg Jensen, Andreas Stone Johansson, Elsa Søllesvik og Eline Thorp

Eline Thorp: «Not Meant to Be».

Terningkast 3 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Godt å se Eline Thorp tilbake på scenen! Denne låta vokser litt på meg også, etter de første gjennomlyttingene satt jeg igjen med en litt meh-følelse, men når jeg hører og ser refrenget live er det definitivt en fin, Sigrid-aktig popvibe på dette. Likevel er denne låta litt for 2010-2015 til å være hundre prosent relevant i en sangkonkurranse i 2023.

En James Bond-akkord sniker seg også med i ny og ne, og det å komme og synge Sigrids James Bond-soundtrack før hun rekker å gjøre det selv er jo litt dårlig gjort. Jeg spår nok ikke denne låta videre, men Eline Thorp gjør seg på ingen måte bort her.

Publikum mener:

«For et comeback! Eline; jeg heier på deg!» – Vibeke Mjøsund Thomassen

«Eline Thorp må være dagens beste» – Therese Helle

Akuvi: «Triumph»

  • Tekst og melodi: Akuvi, Andreas Stone Johansson, Anderz Wrethov og Konstantinos Vlastaras

Se Akuvi: «Triumph».

Terningkast 5 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Akuvi åpnet ballet med sin sjangerblandende salatbolle «Triumph». Her er scenen kledd i ild, så det ser jo jaggu ut som Khazad-dum der oppe. Et dansecrew med full kontroll på lemmene hjelper til med å gjøre denne låta enda fetere live enn i studio.

Akuvi selv har ingen problemer med å formidle sin egen triumf. Hun har ikke bare kontroll på vokalen, men kroppsspråket viser også hva denne kvelden betyr for henne. Jeg elsker fortsatt denne låta, som byr på det meste fra mange ulike sjangere og sparker i gang kvelden på en mesterlig måte. Triumf for Akuvi!

Publikum mener:

«Kul sang» – Karoline Aasen

«Er ikke helt sikker på hva jeg synes om den første i dag.. litt kjedelig men fenger litt innimellom…» – Fredrik Holm

Tiril Beisland: «Break It»

  • Tekst og melodi: Emma Steinbakken, Emelie Hollow, Lars Rossnes og Benjamin Pinkus

Se Tiril Beisland: «Break It»

Terningkast 3 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Tiril Beisland har fått med seg selveste Emma Steinbakken og Emilie Hollow på låtskriversida, og det kan jo være greit når man ikke har noe særlig kontroll på musikkbransjen, som hun selv sier. Musikkbransje eller ikke, vokalen er det ingenting i veien med.

Beisland har nok ikke årets aller mest fengende låt, men når man formidler den på denne måten er det jo i alle fall litt vanskeligere å glemme den. Likevel er ikke dette noen høydare, altså. Vanskelig å finne noe å feste seg ved, og da blir det vanskelig å presse seg ut av startblokkene. Holder seg på terningkast 3, dette.

Publikum mener:

«Fin sang av Tiril» – Aage Heggland

«Denne sangen var litt kjedelig for eurovision.» – Alida Haaland

Stig van Eijk: «Someday»

  • Tekst og melodi: Stig van Eijk og Beate Helen Thunes

Se Stig van Eijk: «Someday».

Terningkast 3 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Stig van Eijk uten krigsmaling er som å se Elton John uten briller. Godgutten fra 1999 har nå blitt reggaemusiker, og etter fadesen i Jerusalem for snart 24 år siden våger han seg tilbake i MGP-sirkuset. Men denne starten er rimelig klam, altså, Stig. Innledningsvis føles dette litt anstrengt og unaturlig, men man kan ikke si noe på at van Eijks stemme kler denne sjangeren meget godt. Han har noe Tippa Irie over seg, selv om låta selvfølgelig er meget familievennlig oppbygd.

Likevel er nok dette en sånn låt som går raskt inn og raskt ut, og nostalgiverdien er neppe nok til å dra legenden videre denne gangen. Intro og outro føles også helt unødvendig. Terningkast 4 blir til terningkast 3 etter dette, dessverre.

Publikum mener:

«Har ikke hørt noen av sangene tidligere,men denne synes jeg umiddelbart var fengende. Veldig bra vokal også» – Ellen ES

«Jeg synes det er mange sterke låter i denne delfinalen. Akuvi, Stig Van Eijk, Tiril og Atle Pettersen er mine favoritter » – Monica Røshagen

Maria Celin: «Freya»

  • Tekst og melodi: Sindre Timberlid Jenssen, Anna Timgren, Gaute Ormåsen, Benjamin Alasu og Erik Fjeld

Se Maria Celin: «Freya».

Terningkast 5 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Maria Celin har den beste dialekta til ordene «vær snill, god og raus», det er det ingen tvil om. Låta «Freya» er også en fandenivoldsk godbit som dundrer løs med synthunderlaget både Loreen og Robyn hadde suksess med for en god stund siden. Jeg likte denne låta allerede ved første gjennomlytting, og liveutgaven understreker hvor bra dette refrenget er.

En typisk Eurovision-melodi med energi, gnist og minneverdige toner. Akkurat viking-uttrykket er det kanskje litt First Price-vibber over, men det er jo ikke så viktig når låta står så sterkt både live og i studio. Har virkelig tro på Maria Celin i kveld!

Publikum mener:

«Celine, altså så best» – Osmund valan Eikeland

«Frøya, nervøs? Traff ikke tonene helt» – Fredrik Holm

Les også: