Hopp til innhold
Anmeldelse

«En overraskende vinnertrio!»

Umami Tsunami, Ulrikke Brandstorp og Alessandra gikk videre til finalen. Se alle fremføringene fra første delfinale her.

MGP2023 - vinnerne annonseres

MGP2023 - vinnerne annonseres

Show

Melodi Grand Prix 2023 – fremføringene fra første delfinale

NRK TV

14. januar 2023

Umami Tsunami, Ulrikke Brandstorp og Alessandra er de første tre finalistene i Melodi Grand Prix 2023.

Musikkritiker Espen Borge mener dette var en overraskende trio.

– Jeg var sikker på Ulrikke, men de to andre her så jeg ikke komme. Det viser seg at jeg antagelig er for gammel til å se appellen til Umami Tsunami, mens Alessandra beviser at folket fortsatt ikke har fått nok av troll og huldre i skogen, skrev han i sin oppsummering hos NRK Svarer.

Se alle fremføringene her:

Alessandra: «Queen of Kings»

 • Tekst og melodi: Henning Olerud, Stanley Ferdinandez, Alessandra Mele, Linda Dale

Terningkast 4 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Har sagt det før og sier det igjen: Denne låta er med hvert år. Alessandra har en syk vokal, men det trolske greiene er så vanvittig oppbrukt.

Konseptet føles som en sånn trist suvenir-sjappe på Karl Johan, men jeg må innrømme at Alessandra dominerer på scenen.

Den beaten her gjør seg jo også rimelig mye bedre på en scene enn på den gamle kassettspilleren jeg arva av mormor. Dessuten er det vel bare Ulrikke som kan konkurrere med disse vokaltekniske ferdighetene.

Publikum mener:

 • «Terningkast 4, fengende melodi, men fester seg liksom ikke bra nok. Trenger noe mer unikt» – Jarls Berg
 • «Midt på 3 kanskje. Fengende og ganske bra vokal, men ikke en vinner..» – Ju Lie

Eirik Næss: «Wave»

 • Tekst og melodi: Viktor Ljungqvist, Amalie Olsen og Eirik Næss

Terningkast 6 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Her kommer min favoritt! Denne låta er så sjukt sterk. Syns den minner om det beste fra Sverige, og det sier ikke lite. Er et stykke fra rockebakgrunnen, dette, dr. Næss!

Ganske kleint med den kassegitar og hatt-stilen, men det refrenget her visker ut alt som minner om Jason Mraz, Adam Douglas og Morgan Sulele.

En skikkelig anthem som rocker bolla som Staysman ville sagt. Likevel litt synd at en så god låt følges av et såpass tamt sceneshow.

Håper det dras på litt mer dersom denne kommer til finalen i Trondheim og videre til Liverpool. Den tåler litt strandstoler og parasoller denne her, altså.

Publikum mener:

 • «Fin sang, men kanskje litt kjedelig etter min mening.» – Sara Gubberud
 • «Terningkast 3 til Eirik Næss. Ikke dårlig, men "sanger med gitar" skiller seg ikke nok ut.» – Daniel Sundkvist

Rasmus Thall: «TRESKO»

 • Tekst og melodi: Rasmus Simon Vedvik Thallaug, Farida Louise Bolseth Benounis, Robin Alexander Vedvik Helmersen

Terningkast 5 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Må innrømme at jeg trodde denne låta hadde et litt mer køddent budskap enn det viste seg. Ligger noe alvor under det røret her, tydeligvis.

Litt av en sketsj denne låta følges av, ja. Men spørsmålet er: Er det gøy eller flaut? Akkurat det splitter nok befolkningen, men jeg lander på at det ER greit å stå oppi en tresko i MGP.

Tror det gjelder å ikke prøve å få med seg teksten, men bare akseptere at begrepet «tripp trapp tresko» nå er en helt legitim del av en fet danselåt.

Publikum mener:

 • «Dette har veldig gode /r/whitepeoplegifs vibber :D» – Atle J
 • «Dette skal vel være et humor innslag. Men med tekst på norsk tror jeg ikke resten av Europa vil skjønne humoren og ordspillet.» – Ellen ES

Kate Gulbrandsen: «Tårer i paradis»

 • Tekst og melodi: Kjetil Mørland og Kate Gulbrandsen

Terningkast 2 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Kate Gulbrandsen burde hatt med seg den sveisen fra 1987 i år også. Hun retter hagla mot anmelderne allerede i introduksjonen, så snart sitter jeg vel med Kate i Debatten og spiser en puddelrocksveis. Låta er nemlig helt forferdelig.

Den er bare stappfull av floskler, så full at hvis floskler var flytende kunne denne låta fylt et badekar. Bare tittelen alene er skrekkelig, og det skal godt gjøres å holde seg våken underveis her.

Det eneste som trekker opp er at det er kult å se MGP-legender gjøre comeback, og at Kates stemme jo er like trygg som den alltid har vært.

Men man kan være så flink man vil, selv ikke en legende kan redde dette her. Føles nesten som en konfirmasjonslåt som varer altfor lenge. Terningkast 2 består!

Publikum mener:

 • «Jeg synes hun synger fint, men ikke en vinnerlåt etter min mening» – Tora Marie
 • «Kate Gulbrandsen er dronninga. Årets overraskelse at hun er med. Terningkast 4. Viktig tema i sangen.» – Daniel Sundkvist
 • «Må si at jeg likte tårer i paradis fordi det er en sang som gjør jobben sin. Vekker gode emosjonelle følelser, og sceneshowet har de elementene som trengs, ikke noe mer. Terningkast 4 fordi produsentene og de som har koreografert sceneshowet, har gjort det som trengs med å gjøre noe helt ok til noe tilfredsstillende » – Nikkie Reno

Umami Tsunami: «Geronimo»

 • Tekst og melodi: Torgeir Ryssevik, Carl-Henrik Wahl, Bjørn Olav Edvardsen, Sindre Timberlid Jenssen, Lasse Midtsian Nymann og Kristian Lund

Terningkast 3 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

Da kommer ungdommene! Skal ta K-pop til Norge, tydeligvis.

Jeg digga ikke den låta her da jeg hørte den første gang, men når jeg ser disse gutta blir man jo litt sjarmert. Skjønn energi på de luringene her.

Er ikke så fan av denne sjangeren, men det er jo i alle fall fett med et comeback fra 5ive, for de av oss som husker dem. Vanskelig å ikke dra BTS inn i dette også.

Sjukt intens låt som man ikke akkurat tåler å ha på repeat, med mindre man er i et torturkammer.

Mener fortsatt at det beste man kan si om denne er at det går an å huske Geronimo-ropet i et par timer. De har noen ville moves også, men i låta virker alt bare veldig rotete.

Kanskje er Espen (35) for gammel for dette, altså. Nå legger jeg meg på sofaen frem til neste låt.

Publikum mener:

 • «Et friskt pust til nå, sjarmerende.» – Elin H
 • «Morsomt navn, 'UMAMI TSUNAMI'. Det er noe i denne låten som fenger, men det er noe som mangler også.» – Sara Gubberud
 • «Terningkast 4 for Sangen Har ingen anelse hva jeg skal...det er så mye ting som foregår i scenshowet» – Nikkie Reno

Ulrikke Brandstorp: «Honestly»

 • Tekst og melodi: Jim Bergsted, Helge Moen, Ben Adams, Ulrikke Brandstorp, Joshua Oliver, Christoffer Gunnestad

Terningkast 6 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

En av Norges beste vokalister fikk seieren spolert i 2020, på grunn av noe hun kaller «pandemi», et ord jeg aldri har hørt før. Neida, men nå skal det jaggu bli revansje her.

Er ganske sikker på at det står mellom Ulrikke og Eirik Næss i denne delfinalen.

Kanskje kan hun høste noen sympatistemmer fra dem som husker den grove urettferdigheten hun ble servert for et par år siden. Låta viser Ulrikke på sitt beste, med en tålmodig oppbygning og et fantastisk crescendo.

På scenen omfavner Ulrikke den altoppslukende stadionfeelingen låta legger opp til, og står helt fjellstøtt mutters alene der oppe.

Og helt ærlig trenger jo ikke dette bidraget noe smør i grøten, men den avslutningen der er jo helt steinrå. Strykere og vindmaskiner løfter denne fantastiske låta fra en femmer til en sekser. Vi må sende Ulrikke til Liverpool!

Publikum mener:

Byron Williams Jr + JOWST: «Freaky for the Weekend»

 • Tekst og melodi: Byron Williams Jr og Joachim With Steen

Terningkast 4 - bredde

Musikkritiker Espen Borge:

For en sjarmerende fyr Byron Williams Jr er. Ved siden av seg har han enda et MGP-ikon i maske.

Jeg lurer på om ikke vi begynner å bli litt mette av det maskegreiene nå? Kanskje det var munnbindpåbudet som satte griller i hodet på hele musikkbransjen.

Men! Her snakker vi sceneshow!

Deilig tacky entrè som står fint i stil til låta. Den er kanskje litt gammeldags, men det er jo digg med noe som bryter med de klassiske MGP-bidragene! I alle fall sjangermessig, for weekend-hyllester er det mer enn nok av.

Syns JOWST gir «Freaky For the Weekend» noe den trenger, nemlig en moderne vri på en i utgangspunktet litt skummel sjanger. Men jeg tror nok ikke dette når helt til topps, det holder ikke å bare friste danseføttene, dessverre.

Publikum mener:

 • «Er virkelig noe sjarm med Byron og Jowst, men den er litt kjedelig og repetetiv? Skulle ikke dette være en party låt for helgen?» – Jeanett Sæther
 • «Denne liker jeg!Freaky blir min vinner i kveld! 6 poeng» – Kari Thoresen

Les også Umami Tsunami setter asiatisk pop på MGP-kartet

Umami Tsunami, MGP 2023