Hopp til innhold
Anmeldelse

Romvesenet måtte ta av maska

Blant flere vaklende nummer fikk vi også et av sesongens høydepunkt i kveldens Maskorama.

Show

Maskorama 2023 – semifinale

19:50 | NRK TV

Lørdag 9. desember

NB! Røpealarm.

Semifinalen i Maskorama er over, og i kveld fikk vi se at det var Annika Momrak som gjemte seg inne i Romvesenet.

Jeg gjetta både henne og Leah Isadora her, så at det var Annika var ikke spesielt overraskende. Det var mye som gikk opp, og jeg må si at selv om Romvesenet var den svakeste vokalisten blant de fire gjenværende, er det imponerende at Annika kan synge så bra!

Flere av de andre deltakerne hadde litt trøbbel med å ta plassen sin på scenen, og fikk god drahjelp av sine duettpartnere i andre halvdel.

Les også Send inn video­hilsen og bli vist i «Maskorama»-finalen!

Maskorama 2023

For enkelte var nok dette høstens svakeste kveld, men Spirrevippens duett med Aleksander With står igjen som et av sesongens største høydepunkter for meg så langt.

Jeg har vært sikker på Spøkelset (Charlotte Frogner) og Kattepusen (Kevin Vågenes) fra dag én, og det har ikke endret seg etter i dag. Jeg tror finalen til slutt kommer til å ende med Spøkelse vs. Kattepus i intens duell.

Følg med videre, nå kåres snart vinneren! Takk for i kveld!

Fremføringer:

Spirrevippen

  • Supertramp/Scooter: «The Logical Song»
Maskorama-terning 5

Spirrevippen, som jeg mistenker Anneli Drecker for å stå bak, har valgt seg Supertramp, et band som ble dannet i hennes fødselsår 1969. Det er kanskje søkt, men jeg ser etter hva som helst nå.

Mange tror på Linnéa Myhre her, men jeg mener det må være klin umulig for en ikke-proff vokalist å synge «Wuthering Heights» så bra som Spirrevippen under premieren tidligere i høst.

Men både Drecker (Tromsø) og Myhre (Molde) kan passe inn dialektmessig, for Spirrevippen er neppe innfødt østlending.

Ved åpningen holdt jeg på tanken om at denne vokalen her absolutt ikke kan tilhøre Linnéa Myhre, men når Scooter-galskapen slippes løs virker det som et Linnea-påfunn. Hun er opptatt av 90-tallskultur, og jeg kan se for meg at Scooter er et slags ironisk idol for henne. Men har hun denne energien? Hahaha, litt av et show i alle fall!

Kattepusen

  • Brandi Carlile: «The Joke»
Maskorama-terning 6

Kattepusen, som de aller, aller fleste av oss tror er Kevin Vågenes, er en dialektsterk luring som kan lure hvem som helst med sin språkføring.

Man kan jo definitivt høre likheten i stemmen, og de stemte S-ene føles også som et Vågenes-trekk. Her er Kattepusen helt oppe i det mest intense vokalleiet, og behersker det uten problemer.

Vi vet at Kevin er en meget habil sanger, så her er det i alle fall ingenting som taler mot ham. Og kanskje er han for god til at vi får et maskefall for Kattepusen i dag, altså. Publikum stemmer nok denne luringen helt til topps.

Et klassisk, smakfullt og elegant nummer dette, med en enorm vokalprestasjon som vanlig. Men for meg er nå all mystikk visket ut: Dette er Kevin Vågenes.

Romvesenet

  • Goo Goo Dolls: «Iris»
Maskorama-terning 3

Her er nok den svakeste (men absolutt ikke håpløs) vokalisten av de gjenværende deltakerne.

Her tenker jeg at Annika Momrak var helt ukjent før hun plutselig fikk en telefon fra NRK (STATSkanalen), og hun fikk en stor sjanse i 4. ETG.

Men er det noe jeg har lært her i livet, er det at jeg tar feil. Hver eneste gang. Disse hintene er jo så grovt vanskelige også.

Men ER det Momrak har hun valgt seg en låt fra før hennes levetid. Og jeg er slett ikke sikker på at hun klarer disse lekne vokalsprangene. Flere har spekulert i Leah Isadora, og bare fuglene vet hvordan hennes sangstemme er.

Det virker ikke usannsynlig, men hva slags statlig kall er det hun har fått? Én ting kan passe godt med Leah Isadora: Romvesenet virker ikke spesielt scenevant, og byr kun på det aller mest elementære av showfaktor, og vokalen er konsekvent uvøren.

Dette er ingen høydare, altså.

Spøkelset

  • Röyksopp med Robyn: «Monument»
Maskorama-terning 4

Spøkelset er nok den jeg er mest sikker på. Charlotte Frogners stemme er helt åpenbar, rett og slett.

Hun er også en meget god sanger, og det skal mye til for å bære de låtene Spøkelset har prestert i høst. Mange har nevnt at det lille spøkelset er en referanse til godeste Feng, hunden Charlotte Frogners karakter alltid har på armen i Side om Side.

Det er også teaterhint å spore i videoen, og Frogner har figurert på mang en scene oppigjennom. Både som regissør og skuespiller.

Denne låta ligger i en litt ukledelig toneart for henne, men det kan jo selv den mest garvede vokalist slite med. Det kan jo også være litt nerver i spill her, for showfaktoren er ikke akkurat gnistrende her heller.

Det går stille og rolig for seg, og den intense beaten får liksom ikke helt spillerommet den fortjener. Men la det ikke være noen tvil, dette er helt klart en trent vokalist. Og jeg mistenker at denne castingen er tatt med tanke på at mange nok ikke vet hvilken god vokalist Charlotte Frogner faktisk er.

Hundre prosent sikker!

Andre runde: Duetter!

Romvesenet & Mari Bella

  • Rihanna: «Only Girl (In the World)»
Maskorama-terning 5

«Mari har vært oppe blant stjernene, akkurat som meg!»

Det kan vel ikke være så enkelt som at Romvesenet har vært med i Stjernekamp? Jeg tror mer og mer på Leah Isadora, for større stjerner enn kongefamilien finnes vel knapt.

Men her blir det nok en gang tydelig at Romvesenet har vesentlig svakere scenetekke enn de andre i konkurransen.

Det er Mari Bella som har kontroll på dette her, og som bærer hele forestillingen. Når det er sagt krever det sin vokalist å følge med på Maris stålkontroll, og dette låter aldri surt slik det gjorde et par ganger på Goo Goo Dolls-tolkningen.

Harmoniene sitter også på denne meget vanskelige låta. Veldig vellykka!

Kattepusen & Ylva

  • Britney Spears: «Toxic»
Maskorama-terning 3

Så skal vi til en av tidenes mest ikoniske låter, og Kevin Vågenes har fått med seg den godeste Ylva på denne bangeren. En fremføring av «Toxic» skal være litt extra, og da er det som Ylva selv sier ingen ulempe å ha med seg henne.

Her er det i alle fall ingen tvil om at det ikoniske i låta er tatt på alvor. Den er tatt betraktelig ned og mystifisert en god del i åpningspartiet.

Jeg syns ikke det funker såå bra med det slappe tempoet, så det var jaggu godt de fikk fart på dette her etter hvert. Faktene til Kattepusen er så Vågenes at du kan kalle dem Kevin.

Dette er langt fra det beste Kattepusen har prestert hittil i høst, og det handler om at disse to aldri får helt kontroll på låta og blir halsende etter. Ylva gjør heller ikke karrierens beste prestasjon, så her ble det gjennomgående heseblesende, dessverre.

Spirrevippen & Aleksander With

  • Donna Lewis: «I Love you Always Forever»
Maskorama-terning 6

Anneli Drecker/Linnea Myhre-samarbeidet Spirrevippen har valgt seg nok en 90-tallslåt, noe som kan peke i begge retninger.

Dreckers band Bel Canto var store på 90-tallet, mens Linnéa Myhre var barn den gangen. Hun vektla også at Aleksander With er en artist fra tidlig 2000-tall, noe som også passer bra med hennes fiksering på denne tiden i historien.

Det er også deilig at det ikke tok lang tid før vi fikk se Aleksander With igjen etter hans råflotte opptreden i Stjernekamp tidligere i høst. Han er også her en ypperlig makker til Spirrevippen, som faktisk begynner å befeste seg som Linnéa Myhre for meg også.

Men da må jeg si at det er helt utrolig at hun har sagt ja til å være med på Maskorama. En annen ting som ofte er avslørende for folk som ikke er trente vokalister er at de ofte velger seg melodistemmen i harmoniene, men her er Spirrevippen både høyt og lavt i de ulike stemmene.

Jeg må si jeg blir veldig imponert om Linnéa Myhre kan prestere dette, for dette var en veldig kledelig og behagelig tolkning av en glitrende 90-tallslåt. Min favorittopptreden så langt i kveld.

Spøkelset & Alessandra

  • Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj: «Bang Bang»
Maskorama-terning 4

Her kommer MGP-vinner Alessandra!

Det er nok ikke et elendig valg akkurat, for makan til scenespråk! Hun tar hele låta ved nakkekragen og dominerer fra start til slutt. Spøkelset gjør seg som vanlig ikke bort heller.

Charlotte Frogner slår meg ikke som en person som står og pumper seg opp med «Bang Bang», men det kan jo være en skruball dette her. Låta er mye kjedeligere enn den fremstiller seg som, som en slags middagslur i festdrakt. Veldig merkelig.

Men Alessandras rap-parti er jo forbilledlig, og enkelte steder holder også disse harmoniene internasjonal klasse.

Dette er et svakt låtvalg, men Alessandra kjører på og bidrar til at dette blir en godkjent gjennomføring av Charlotte.

Hei!

Det er jeg som er Espen. Jeg er frilanser som skriver om musikk og humor for NRK. Du finner alt det nyeste på nrk.no/anmeldelser.