Hopp til innhold

Folk kan få se Breivik-opptak allerede om ett år

OSLO TINGHUS (NRK) Selv om de fullstendige videoopptakene av terrorrettssaken skal låses ned i 60 år, kan det likevel bli mulig for folk å få se deler av rettssaken allerede i 2013.

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett

Rettssaken blir tatt opp i sin helhet for å lagres på Riksarkivet.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Jeg synes det hadde vært fint å se videoopptakene av Breiviks forklaring i rettssalen. Han klarer jo ikke forsvare seg, han blir bare kledd naken av statsadvokatene, sier Jørn Bakken (62) på gata utenfor tinghuset i Oslo.

Jørn Bakken

Jørn Bakken kunne tenke seg å se videoopptakene fra rettssaken.

Foto: Haldor Asvall / NRK

Innenfor de høye veggene til Oslo tinghus bak ham, i rettssalen der rettssaken mot Anders Behring Breivik foregår, filmer seks ulike kameraer opp alt som skjer under hovedforhandlingene.

– Han kommer bare med noen sitater, men han har ikke skrevet noe særlig av det selv. Han hare bare klipt og limt. Jeg tror folk hadde tålt å se forklaringen til Breivik, sier Bakken.

LES: – Vi var veldig i tvil om vi skulle vise opptakene

LES: Opptak fra norgeshistoriens største rettssak kan gå tapt

LES: Pressehistoriker: – Synd hvis dette går tapt

Alt tas opp

Selv om vanlige folk utenfor ikke får se det som skjer der inne blir alt som skjer innenfor rettssal 250 nøye tatt opp av kameraene i rettssalen.

Alt som blir sagt. Ansiktsuttrykkene når det sies. Kroppspråkene til aktørene. Og ikke minst til Breivik selv.

Flere har beskrevet et kaldt blikk, smilet som kommer når samtalen dreies mot ham selv, og unnvikende blikk i bordplaten når han blir stilt konfronterende spørsmål av statsadvokatene.

Et av de aller mest sentrale spørsmålene i rettssaken er samtidig om Breivik selv er tilregnelig eller ikke.

Flere har tatt til orde for at vanlige folk må få se opptakene av Breivik – for å kunne gjøre seg opp en mening selv; uavhengig av beskrivelsene fra journalistene der inne.

LES: Dette ble sagt i retten – dag fire

Åpner for at folk kan få se

De fullstendige videoopptakene av rettssaken – med voldsomme og brutale detaljer om de bestialske drapene – er så sensitive at de skal låses ned i Riksarkivet de neste seksti årene.

Oslo tingrett har også sagt nei til å la pressen få sende utdrag fra Breiviks forklaring i sine nyhetssendinger.

Men nå åpner Riksarkivet for at det kan bli mulig for vanlige folk å se deler av Breiviks forklaring likevel.

Grunnen til at dette er mulig er at opptakene vil kunne deles opp i biter ettersom hvor sensitive opplysninger de inneholder.

Da kan for eksempel deler som ikke er så brutale som andre deler av opptakene, bli tilgjengelig for vanlige folk.

LES: NRK vil vise Breiviks reaksjoner

LES: Norsk presse ber igjen om å få sende terroristens forklaring

Kan få se det hos Riksarkivet

– Da vil folk kunne dra til Riksarkivet og se disse delene av forklaringen til Breivik der, forteller riksarkivar Ivar Fonnes, som er sjef for Riksarkivet og bestemmer hvordan de historiske opptakene skal forvaltes etter rettssaken.

– Hvis opplysningene i deler av disse videoopptakene ikke er taushetsbelagt etter forvaltningsloven, kan vi la vanlige folk få se dette, sier Fonnes.

Dette kan skje allerede til neste år, etter at de har gått gjennom opptakene fra rettssaken og sortert dem etter hvor sensitive de er.

– Det mest aktuelle fra Breiviks forklaring for å oss å vurdere vil være den delen hvor han snakker om sin politiske ideologi, sier Fonnes.

Fonnes understreker at folk ikke vil kunne ta med seg digitale kopier hjem, og at de bare vil kunne se videoopptakene på stedet.

Delte meninger blant folk

Mens noen gjerne vil se videoopptakene av Breivik forklare seg i retten, er andre svært negative til dette.

– Dette er jeg helt uinteressert i, sier Magne Rydland, noen timer etter at folk har kommet ut fra tinghuset etter torsdagens rettsmøte.

– Jeg har sett nok. Han er grusom og har gjort den verste udåden i samfunnet vårt siden krigen. Jeg har ikke noe behov for å bli nærmere kjent med ham, sier Rydland.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.