Hopp til innhold

Norsk presse ber igjen om å få sende terroristens forklaring

Forvirringen rundt Anders Behring Breiviks mentale helse gjør at så mye som mulig av rettssaken bør kringkastes, mener norsk presse.

Presse når Anders Behring Breivik føres inn i rettssalen

Både tingretten og lagmannsretten har sagt nei til overføring av Breiviks forklaring.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Nils E. Øy

- Dette var en forbrytelse mot hele det norske folk, og da bør folk få følge saken, sier Nils Øy.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Det kommer fram i et brev Norsk redaktørforening og Norsk presseforbund sendte til Oslo tingrett i går – samme dag som en ny sakkyndigrapport konkluderte med at Breivik er tilregnelig.

– Vi mener forklaringen til Anders Behring Breivik er det helt sentrale i rettssaken som starter neste uke, sier Nils Øy i Norsk redaktørforening til NRK.no.

Derfor ber redaktørene på nytt om lov til å sende deler av forklaringen til Breivik på tv og radio.

Les norske redaktørers brev til Oslo tingrett

– Hans forklaring er avgjørende

Den nye sakkyndigrapporten gjør kravet enda sterkere, mener Øy.

Rapporten til Terje Tørrissen og Agnar Aspaas konkluderer med at Breivik ikke var psykotisk da han drepte 77 mennesker 22. juli i fjor. Den første rapporten konkluderte med at han Breivik er paranoid schizofren, og strafferettslig utilregnelig.

Den endelige avgjørelsen er opp til retten.

– Om han er tilregnelig eller ikke, er det eneste retten skal ta standpunkt til. Da blir hans opptreden i retten helt avgjørende for utfallet av saken, sier Nils Øy.

– Men det er jo som du sier retten som avgjør. Og den får jo se og høre den tiltalte, uansett om det overføres på tv eller radio?

– Alle rettssaker i Norge er i prinsippet åpne og alle kan i prinsippet møte frem og høre på. Men det er jo ikke mulig i denne saken, siden det ikke er plass.

Retten har sagt nei to ganger

Tidligere har Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett sagt nei til overføringen.

Retten mener de kan nekte fotografering og opptak fordi det vil medføre en urimelig belastning for pårørende og ofre.

Informasjonsdirektør i Domstolsadministrasjonen, Erling Moe, mener det er for tidlig å si om de motstridende rapportene får retten til å ombestemme seg.

– Vi får avvente rettens beslutning, og jeg regner med den blir klar om noen dager i og med at Breiviks forklaring starter nå rett over helga, sier Moe til NRK.

Norske presseorganisasjoner håper retten endrer syn. De mener det norske folk bør ha mulighet til å se deler av Breiviks forklaring, ikke bare lese referater.

– I prinsippet er retten åpen og folk over hele landet bør få høre ham, sier Øy i Redaktørforeningen.

– Forbrytelse mot de norske folk

Øy viser også til den politiske debatten om bruken av sakkyndige.

– Også i det perspektivet er det viktig med åpenhet i denne saken, sier generalsekretæren.

Han påpeker at dette er den største forbrytelsen i Norge etter krigen.

– Og det er en forbrytelse som ikke bare er mot de berørte, den er også mot det norske folk, slik det står i tiltalen, sier Øy.

fengslingsmøte 25. juli folkehav

Da det var fengslingsmøte den 25.juli, var interessen stor og mange møtte opp utenfor Oslo tingrett.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Påtalemyndigheten er imot

Breivik har gjennom sine forsvarere sagt at han ønsker så mye oppmerksomhet som mulig. Hans mål er å videreformidle sin «ideologi» til resten av verden.

Tidligere har påtalemyndigheten gått imot at pressen skulle få filme Breiviks forklaring.

– Hovedårsaken er at vi mener det vil være etisk galt å kringkaste en psykisk syk manns forklaring på TV, sa Inga Bejer Engh til NRK da.

Politikerne stoler på retten

Per Sandberg

Per Sandberg, Frp.

Foto: Åserud, Lise / NTB SCANPIX
Jan Bøhler

Jan Bøhler, Ap.

Foto: Kjersti Solhaug / NRK

Men det var før rapporten fra Tørrissen og Aspaas konkluderte med at Breivik ikke er utilregnelig. De mener han er frisk nok til å dømmes til soning i fengsel.

Mens presseorganisasjonene mener dette styrker argumentet om kringkasting, sier justispolitikerne NRK.no har snakket med at de uansett har full tillit til at retten lander på en riktig vurdering.

– Jeg tror ikke dommen blir påvirket av hvor mange som kan se forklaringen på tv, sier lederen for justiskomiteen på Stortinget, Per Sandberg (Frp).

Han får støtte fra justiskomiteens nestleder, Jan Bøhler (Ap).

– Det er ikke folkedomstol i Norge, og vi er ikke avhengig av at folket ser alt for at domstolen skal treffe en god beslutning.

Også Ap-politikeren understreker at det er retten, ikke politikerne, som har myndighet til å bestemme om forklaringer fra retten kan vises på tv eller ikke.

Samtidig legger han ikke skjul på at han er fornøyd med at retten så langt har sagt nei til at publikum kan se Breiviks forklaring på tv og nettaviser.

– Jeg er glad for at de legger vekt på hensynet til ofrene og de pårørende, sier Bøhler.

André Oktay Dahl, justiskomiteens andre nestleder, sier i en kort kommentar over sms at det er retten som avgjør. Det samme sier Knut Arild Hareide (KrF), som ledet 22. juli komiteen på Stortinget.

AKTUELT NÅ