Hopp til innhold

Sånn kan de kriminelle unngå DLD

– Dersom politikerne går til det skrittet å vedta Datalagringsdirektivet vil jeg oppfordre alle nordmenn til å kryptere trafikk og skjule sine spor, sier Anders Brenna i Stopp datalagringsdirektivet.

Mann på datamaskin

Datalagringsdirektivet skal hjelpe politiet å bekjempe kriminalitet. Men det tar ikke mange minuttene å skjule de sporene man vil skjule.

Foto: LINDAUER Thierry / PHOTOPQR/LA MONTAGNE

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Høyres stortingsgruppe sa i går ja til å forhandle med de andre partiene med mål om å innføre datalagringsdirektivet i norsk lov.

Direktivet skal være et redskap for politiet i kampen mot kriminalitet gjennom lagring av trafikkdata. Men det tar ikke mange minuttene å anonymisere informasjon sånn at digitale fotspor skjules, ifølge eksperter NRK.no har snakka med.

– Det er enkelt

Tor er et anonymiseringsverktøy som gjør at du kan sende informasjon på nettet uten at det kan spores tilbake til deg.

Rune Sydskjør jobber med nettverk og sikkerhet i Uninett, og forklarer at alt som kreves er at du laster ned en klient som du installerer på PCen din som et hvilket som helst annet program.

- Dermed får du kobla deg opp mot et Tor-nettverk. Informasjonen du sender går via en eller annen Tor-node, men ingen kan vite hvilken. På den måten blir det umulig å spore informasjonen tilbake til deg, sier han til NRK.no.

Å få til dette krever slett ikke at du har spesielle datakunnskaper.

– Det er enkelt, sier Sydskjør.

Tor

På www.torproject.com må du først laste ned selve programmet, før du kan pakke det ut og starte det.

Foto: Skjermdump
Tor

Åpner du programmet kommer denne boksen opp. For å sikre deg at ingen overvåker nettaktivitetene dine trykker du på 'use a new identity'.

Foto: Skjermdump
Tor

Vips, programmet har generert en ny og fiktiv IP-adresse som all aktiviteten din vil bli spora tilbake til. Din ordentlige IP-adresse vil ikke være sporbar for noen - og prosessen tar bare et par minutter.

Foto: Skjermdump

Internett-telefonering er også en smal sak å anonymisere. Ved å benytte seg av såkalte virtuelle private nettverk (VPN) kan du ringe så mye du vil med nettelefontjenester som for eksempel Viber.

eHow lærer deg å ringe anonymt her

Oppfordrer alle til å kryptere

Anders Brenna er leder i Stopp datalagringsdirektivet, og tror at kunnskap om kryptering i løpet av kort tid vil bli spredt til alle.

– Dersom politikerne går til det skrittet å vedta DLD vil jeg oppfordre alle nordmenn til å kryptere trafikk og skjule sine spor, sier han til NRK.no

Han mener at hvem som helst kan skjule alle spor de ønsker å holde unna politiet, men at hverdagsaktivitetene er vanskeligere å gjemme bort.

– DLD egner seg svært godt til å overvåke folks hverdag, men absolutt ikke til å avsløre kriminelle.

– Blir vanskelig å plukke ut skurkene

Anders Brenna i "Stopp Datalagringsdirektivet"

Anders Brenna tror politiet gjør jobben vanskeligere for seg selv.

Foto: Gaute Zakariassen

Brenna presiserer at han ikke vil bidra til å gjøre politiets jobb vanskeligere, men at det likevel kommer til å bli konsekvensen av DLD.

– Tidligere har hyppig kryptering vært grunn til mistanke i seg selv. Nå kommer alle til å kryptere, noe som gjør det verre å plukke ut skurkene. Jeg vet med sikkerhet at DLD vil gjøre politiets jobb vanskeligere.

Han tror personer som har noe å skjule vil velge en taktikk der de ikke legger igjen få spor, men tvert imot strør rundt seg med falske spor.

– Det kommer til å bli umulig å skille de ekte ledetrådene fra de falske.

– Feilslått propaganda

Arne Johannessen

Arne Johannessen tror ikke kriminelle kommer til å kryptere informasjonen i særlig større grad enn de gjør nå.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund avfeier Brennas kritikk om at DLD vil overvåke hverdagsliv bedre enn kriminelle som propaganda.

– Faktum er at politiet i svært stor grad benytter seg av digitale spor som kriminelle miljøer legger igjen i etterforskninga, sier han til NRK.no.

Han tror heller ikke at DLD vil føre til at de fleste kriminelle begynner å kamuflere de digitale fotavtrykkene sine bedre.

– Det kunne de jo gjort allerede nå. Noen klarer selvfølgelig å skjule sporene sine, men på et eller annet nivå glipper det, og da kan politiet bruke disse sporene som en del av en beviskjede.

Johannessen vil ikke kommentere Brennas oppfordring til å kryptere informasjon, men tar til motmæle når det kommer til uttalelsen om at DLD vil vanskeliggjøre politiets arbeid.

– Det er ikke erfaringa fra land som allerede har innført dette. Jeg setter den uttalelsen på kontoen for feilslått propaganda.