NRK Meny
Normal

– Dette er den første spikeren i kista for mitt Høyre-medlemskap

Høyre-veteran og tidligere direktør i Datatilsynet Georg Apenes er svært skuffet over at Høyre sier ja til Datalagringsdirektivet. Det kan bety slutten på hans støtte til partiet.

Georg Apenes

Georg Apenes mener det ikke er noen formildende omstendighet at Høyre går inn for en maksimal lagringstid på seks måneder.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Apenes har tidligere sagt at han er ferdig med Høyre dersom partiet går inn for EUs omstridte datalagringsdirektiv.

Onsdag kveld gjorde Høyre-leder Erna Solberg det klart at Høyres løsning er et ja til direktivet, men med en maksimal lagringstid på seks måneder.

– Grensen går ikke ved lagringstiden

Apenes sier han er svært skuffet, men ikke overrasket, over beslutningen i det han betegner som den viktigste saken han har vært borti noensinne. Nå håper han avstemningen skal føre til at det vipper i direktiv-motstandernes favør.

– Jeg venter på voteringen, som faktisk skal skje på min bursdag, 5. april. Så jeg vet hva jeg ønsker meg i bursdagsgave, sier Apenes til NRK.no.

– Men kveldens vedtak fra Høyre er i alle fall den første spikeren i kista for mitt Høyre-medlemskap.

Datalagringsdirektivet sier at all tele- og datatrafikk skal lagres i 6 til 24 måneder.

Arbeiderpartiet, som er det eneste regjeringspartiet som er for direktivet, ønsker at trafikken skal kunne lagres i 12 måneder. Høyres løsning er en maksimal lagringstid på 6 måneder. Dette er ingen formildende omstendighet, mener Apenes.

Nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen

Venstre-nestleder Helge Solum Larsen mener Høyres beslutning er «bare trist».

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

– Grensen går ikke ved om man lagrer dataene i 12 eller 6 måneder. Grensen går ved at man tillater at norske borgere skal få sin adferd lagret uten at det engang er mistanke om at de har gjort noe galt, sier Apenes.

– Det bryter fullstendig med norsk tankegang i rettslig tradisjon.

– Høyre har forlatt rettsstaten

Det mener også Venstre, som mener Høyre med sin beslutning har «forlatt rettsstaten».

– Dette er en skuffende og trist dag for alle liberale krefter som vil ha et sterkere personvern. Det er bare å innrømme at Datalagringsdirektivet blir vedtatt, og Høyre er den skyldige part, sier nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger