Hopp til innhold

Ny Løfshus-tirade: Etterlyser astmastøtte fra FIS

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Langrennssjef Vidar Løfshus mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) burde forsvart Norge i større grad når det gjelder bruk av astmamedisin.

Gulljubel etter tremila (Løfshus innfelt)

«ASTMAGULL»: Norges eventyrlige OL-suksess blir mistenkeliggjort i internasjonal presse. Langrennssjef Vidar Løfshus (innfelt) mener FIS burde ha ryddet opp.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Norge knuste nærmest alt av rekorder under OL i Pyeongchang, noe som fikk en rekke internasjonale medier til å trekke frem det store antallet astmamedisiner Olympiatoppen hadde med seg til Sør-Korea. NRK meldte nemlig før lekene at Norge tok med seg betydelig mer astmamedisin enn både Sverige, Finland og Tyskland til OL-byen, og astmaskriveriene i både utenlandske og sosiale medier, økte i takt med medaljebeholdningen.

Bild om astma

MISTENKELIGGJØR NORGE: Den tyske storavisen Bild.

Foto: Faksimile

Der Spiegel skrev at astmalageret gjør suksessen «mistenkelig», Bild spurte «Hvor rene er Norges astmagull?» og den anerkjente antidopingjournalisten Hajo Seppelt sa at bruken kunne grense til doping.

Løfshus mener FIS kunne og burde ha ryddet opp.

– Jeg synes FIS gjør en dårlig jobb når de ikke kommer på banen og forklarer hva det handler om, de har jo eksperter på dette området. Jeg føler meg ganske trygg på at tyske medier ikke har lest granskningsrapporten på astma, og da er det igjen slett journalistisk arbeid, sier langrennssjefen til NRK, og henviser til utvalget som i fjor frikjente Norges Skiforbund for måten de medisinerte sine utøvere på etter en omfattende granskning.

– Jeg blir helt matt

Det var med andre ord ikke bare Johaug-dommen og mangelen på utestengelse av russiske løpere, som fikk Løfshus til å fyre etter OLs siste øvelse. Også FIS' astmahåndtering får langrennstoppen til å ta frem slaktekniven.

– Hvem i FIS burde ryddet opp i dette?

– De har en medisinsk komite som bør tørre ta tak i slike problemer og løfte det opp, tørre å diskutere doping og juks i FIS også. De er jo totalt fraværende, freser Løfshus.

– Har du kommunisert dette til noen?

– Nei, men jeg blir helt matt av den jobben Gianfranco Kaspar (FIS-president) og Sarah Lewis (generalsekretær) gjør, avslutter han.

Løfshus på offensiven

NRK har vært i kontakt med Sarah Lewis, som ikke ønsker å kommentere det konkrete innholdet i kritkken fra Løfshus:

– Hvis lederen for Norges langrennslandslag har innvendinger og spørsmål han ønsker å ta opp med FIS, og da særlig påstander om enkeltpersoner, er han velkommen til å gjøre det gjennom ledelsen i Norges Skiforbund, skriver hun i en mail.

Løfshus har virkelig vært på offensiven det siste døgnet. Etter at Marit Bjørgen søndag ble tidenes vinterolympier da hun vant gull på tremila, benyttet langrennssjefen anledningen til å lange ut mot FIS for en rekke forhold.

– Timingen er jo helt feil. Det endrer helt fokus, både på den norske OL-innsatsen og ikke minst fordi det er Bjørgens store dag, kommenterte NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland i går.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Rasmussen ble belgisk cupmester

    Mathias Rasmussen kunne sammen med sine lagkamerater i Union Saint-Gilloise juble for en svært etterlengtet tittel i den belgiske cupen.

    Japanske Koki Machidas scoring på overtid i første omgang ble den eneste i finalen mot Royal Antwerp.

    Union Saint-Gilloise har 11 seriemesterskap og to cuptitler fra før, men forrige seriegull kom i 1935 og den forrige cupseieren i 1914. (NTB)

    R-qRhvQEQVk
    Foto: NTB
  • Spansk bruddseier i Giroen

    Pelayo Sánchez tråkket først over målstreken på Giro d'Italias 6. etappe. Han var blant torsdagens utbrytere.

    Den spanske Movistar-rytteren vant foran Julian Alaphilippe og Luke Plapp.

    Trioen var alene i føringen i sluttfasen av den kuperte etappen. Tidligere på dagen var det sju syklister i bruddet. (NTB)

    K7QkCKHN1QA
    Foto: AP
  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal