Hopp til innhold

Reiser til OL med hemmelegheit: – Handlar om å optimalisere

Gullkjeder har alltid glimra litt ekstra. Allereie før Anita Yvonne Stenberg reiser til Paris er det med gull i bagasjen.

Gullkjedet til Anita Yvonne Stenberg

BLING, BLING: Dette er éin av dei mange nyvinningane Anita Yvonne Stenberg skal sykle med under OL.

Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Viss du taper med éin millimeter, så er det litt ergerleg.

Det seier Anita Yvonne Stenberg til NRK mens ho testar ut den eine hemmelegheita etter den andre i den nye velodromen i Asker.

Anita Yvonne Stenberg (t.h.) sammen med fagkonsulent ved Olympiatoppen Fredrik Mentzoni (midten) og trener Kenneth Berner (t.v.)

JAKTAR TIDELAR: Anita Yvonne Stenberg (t.h.) diskuterer utstyr saman med Olympiatoppens fagkonsulent Fredrik Mentzoni (i midten) og trenar Kenneth Berner (til venstre).

Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Så hemmeleg er det at teamet rundt Noregs beste banesyklist ikkje ønsker å dele all informasjon med NRK. Eller til konkurrentane.

For ingenting er gjort på slump før årets høgdepunkt står for tur for Stenberg.

På ein god dag så er vi jo alle saman like gode. Og da avheng det jo av den som har det beste utstyret, seier Stenberg.

42
dager
12
timer
37
minutter
42
sekunder

Ingen av konkurrentane har noko liknande

Derfor er teamet rundt Stenberg i gang med eit omfattande testarbeid. Ein av dei viktigaste detaljane er ei gullkjede med matchande tannhjul som ingen av konkurrentane hennar skal ha tilgang på.

Hemmelegheita er importert frå Malaysia og er eit resultat av eit tett samarbeid med laget som har nokre av dei beste herre-sprintarane i banesykkel-sirkuset.

Det handlar om å optimalisere. Eg veit jo at konkurrentane mine bruker utruleg mykje tid og ressursar på dette. Viss ein ikkje er med i den kampen, så gir ein jo frå seg ei gyllen moglegheit, seier Stenberg, som blant anna kan vise til EM-gull i poengritt og scratch.

Dei små detaljane kan vere forskjellen mellom gull og sølv. Innan banesyklingsverda er det snakk om millimeter-marginar.

Det Stenberg og laget nå jaktar på er minst moglege friksjonen mellom kjeda og tannhjulet.

Der vanlege kjeder og tannhjul har litt friksjon, har denne kjeda tilnærma null friksjon. Når mekanikaren drar i kjeda på tannhjulet sit det nesten som limt fast.

 • Sjå forskjellen med eigne auge:

Ekspert-hyllest

NRKs sykkelekspert, Sondre Sørtveit, rosar satsinga til OL-håpet på nytt utstyr.

– Det å stå på startstreken, å vere sjølvsikker på at du har tipp topp utstyr og nokre komponentar som ingen konkurrentar har, kan gjere at du får ekstra trua, seier Sørtveit.

Portrettbilde av Sondre Sørtveit

NRK-EKSPERT: Sondre Sørtveit.

Jakta på marginar som dette er langt frå uvanleg i toppidrettsverda:

Da det norske skøytelandslaget endra farge frå raud til blå, sidan det blei påstått at den blå fargen skulle sørge for raskare drakter, måpte ei heil skøyteverd over detaljfokuset.

I år har også fleire tempohjelmar vekt oppsikt. Først skapte det overskrifter da sykkellaget Visma-Lease a Bike dukka opp med desse tempohjelmane i mars:

De nye tempohjelmene til Visma-Lease a Bike skaper diskusjoner i sykkelverden. Kun dager etter lansering, kan den nå ende opp med å bli forbudt.

OMDISKUTERT: Da desse tempohjelmane til Visma-Lease a Bike blei lanserte i mars, skapte den diskusjonar i sykkelverda.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) enda opp på at denne nyvinninga skulle få leve vidare.

Den nye hjelmsokken til Soudal-Quick-Step blei derimot forboden.

Les også Forbyr denne – nå rasar debatten: – Til å le av

Remco Evenepoel

Det mentale spelet er mykje større

Om den nye gullkjeda til Stenberg skal gi henne ein enorm fordel, tviler NRK-eksperten på. Men han er derimot ikkje i tvil om at placeboeffekten vil gi henne ein fordel på startstreken.

– Ein kan gå inn i konkurransen med ekstra sjølvtillit når ein har eit ess som dette i erma, seier Sørtveit.

Anita Yvonne Stenberg på velodromen i Asker mens hun tester nytt utstyr før OL i Paris

LYNRASK: Det ljomar i velodromen mens Anita Yvonne Stenberg syklar runde på runde.

Foto: Carl Andreas Wold / NRK

Det er derimot ikkje berre ei ny kjede som er på plass før OL for banehåpet. Nye tettsittande og aerodynamiske sokkar blir testa opp mot kvarandre for å sjå kva som er raskast. Nye sykkelhjul skal også veljast.

Kvar detalj skal vere maksimert før ho set dekka på velodromen i Paris.

Det mentale spelet er mykje større enn det ein skulle tru. Det handlar ikkje berre om fysikk og kva du fysisk kan gjere, men det handlar jo også om kva du trur på. Viss du verkeleg trur på at det du har, er mykje betre, så vil du mest sannsynleg slå henne uansett, seier Stenberg.

Siste nytt

 • Florida Panthers strammet grepet – én kamp unna sin første Stanley Cup-tittel

  Florida Panthers kan i helgen avgjøre årets NHL-sluttspill og endelig stå igjen som en finalevinner. Laget slo Edmonton Oilers 4-3 i Canada torsdag.

  Dermed leder Panthers 3-0 sammenlagt. Fire strake nederlag er det eneste som kan stoppe Florida-klubben fra å vinne Stanley Cup for første gang.

  – Vi må omfavne muligheten. Det blir spennende, sa Panthers-spiller Evan Rodrigues til NHL Network etter nok en seier.

  Edmonton Oilers var under press etter å ha tapt begge de to første finalekampene på bortebane, men tross en skarp start foran over 18.000 tilskuere gikk det ikke veien.

  Mot slutten av midtperioden ledet Panthers 4-1. Vertene tente et håp med to reduseringer, og det var full spenning i sluttminuttene. Da satset Oilers alt ved å ta av keeper og spille med en ekstra utespiller.

  Lagene møtes igjen i samme hall lørdag. Da kan Florida Panthers bli historisk, og i så fall blir en Stanley Cup-finale avgjort etter kun fire kamper for første gang siden 1998.

  Panthers tapte finaleserien i 1996 og 2023. Fem ganger er Edmonton Oilers blitt NHL-mester, men den siste tittelen kom i 1990.

  (NTB)

  Hh2S_BKnYU4
  Foto: AP
 • Marerittstart for Hovland i US Open

  Viktor Hovland slet fra start av og er åtte slag over par etter 18 hull i majorturneringen US Open. Nordmannen ligger på delt 142.-plass av 156 spillere.

  Det ble en vond åpning for nordmannen som gikk i gruppe med Max Homa og Bryson DeChambeau og startet på 10. hull på Pinehurst-banen i North Carolina.

  Hovland hadde et svakt slag fra tee på åpningshullet (par 5), men kontrollerte inn til par. Deretter startet problemene for den norske golfstjernen.

  Hovland ble liggende i tjukt gress etter utslaget på det neste hullet. Derfra ble det en lang vei inn til greenen, og han noterte til slutt en dobbeltbogey.

  På hull 12 var nordmannen noen få centimeter fra å sette en putt som ville ha reddet par, men i stedet ble det en bogey.

  Hovland fikk store problemer etter å ha havnet i bunkeren på det 14. Han misset også en bogeyputt fra tre meter og endte dermed på to over på det hullet.

  Det ble en ny bogey på 16. hull, mens den første birdien satt på hull 18. Dermed er Hovland fem slag over par halvveis.

  Det gjør at det kan bli en hard kamp for å klare cuten i turneringen for Hovland.

  På toppen av lista ligger Patrick Cantlay etter å ha gått 1. runde på 65 slag (fem under par). Han deler førsteplassen med nordirske Rory McIlroy. De to er ett slag foran den svenske sensasjonen Ludvig Åberg, som gikk den beste runden av en debutant i US Open på 39 år.

  (NTB)

  7aYAIsrK3W8
  Foto: AP
 • Ventura med kjempestart i Kansas

  Kristoffer Ventura gikk seks slag under par på torsdagens åpningsrunde på Korn Ferry-tourens turnering i Kansas, nivået under PGA-touren.

  I skrivende stund er Ventura med det i delt ledelse, men alle spillerne er ikke ferdig med den første runden.

  Ventura ligger foreløpig an til å kapre en plass til sommerens OL, plasser som blir endelig fordelt etter ukens turneringer. Med et godt resultat i Kansas vil han kunne sikre seg en OL-plass - hvor Viktor Hovland allerede er sikret en plass.

  Kristoffer Ventura
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal