Hopp til innhold

Disse fikk svi, Froome får bli: – Jeg håper ikke tilskuere vil være dommere på egen hånd

Chris Froome slapp unna det Alessandro Petacchi og Diego Ulissi ble dømt for. Sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg frykter den frikjente briten får en tøff mottakelse av Tour de France-tilskuerne.

Chris Froome, Alessandro Petacchi og Diego Ulissi

ULIK PRAKSIS: Chris Froome (venstre) ble mål med høyere verdier Salbutamol enn Alessandro Petacchi (midten) og Diego Ulissi, men er den eneste som slipper utestengelse.

Foto: REUTERS

– Jeg tror han kan få en tøff runde i Frankrike. Franskmennene har ikke hatt veldig sansen for Froome fra før, og jeg håper ikke det jeg kaller idioter vil prøve å markere seg langs løypa nå, sier Stoltenberg.

Ole Kristian Stoltenberg

FRYKTER FOR FROOME: Sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg i NRK sier han er redd for at tilskuerne vil ta Chris Froome dårlig imot.

Foto: Elin Fossum / NRK

Han mener man i lys av frikjennelsen fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) må stole på ekspertene og forholde seg til den dommen som er satt nå. Den sier at Chris Froome får starte årets Tour de France.

– Jeg er redd det blir oppstuss og noen hissige franskmenn som selv vil prøve å være dommere på egen hånd. Det håper jeg vi slipper, sier sykkelkommentatoren.

Utestengte italienere

Avgjørelsen om at briten får stille til start, og dermed får sjansen til å vinne sin femte tittel, blir ikke mindre kontroversiell av at italienerne Alessandro Petacchi og Diego Ulissi tidligere har blitt utestengt for det samme Froome er frikjent for.

Det internasjonale dopingbyrået WADA krever ikke medisinsk fritak for bruken av virkestoffet Salbutamol, men i WADA-koden side fire står det er grenseverdien er satt til 1000 ng/ml.

Alessandro Petacchi

DØMT: Alessandro Petacchi ble utestengt et år og fratatt fem etappeseire i Tour de France for bruken av Salbutamol i 2007.

Foto: Plinio Lepri / AP

Petacchi ble utestengt ett år for bruken av Salbutamol, og fratatt de fem etappeseirene fra Giro d`Italia samme år (2007). Landsmann Ulisso ble i 2015 utestengt i ni måneder for bruken av samme astmamedisin, Salbutamol.

Ulissi ble målt med 1900 nanogram per milliliter i Giro d`Italia 2014, og Petacchi til 1320 ng/ml.

Verdiene til Chris Froome viste 2000 ng/ml etter den 18. etappen av Vuelta a Espana i 2017, hvor han vant både etappen og rittet.Til sammenligning viste urinprøvene til Martin Johnsrud Sundby et innhold av salbutamol på henholdsvis 1340 og 1360 nanogram per milliliter urin.

Ulissi

DØMT: Diego Ulissi ble utestengt i i ni måneder i januar 2015.

Foto: Luk Benies / AFP
Laster Twitter-innhold

– Ulik praksis

– Man ser jo at det er ulik praksis her, men jeg synes det er dumt å spekulere for mye når man ikke sitter på fakta og bevisene. Vi må stole på UCI og forholde oss til det ekspertene sier, mener Stoltenberg.

– Dette er jo en medisin man har lov til å bruke, men her har ekspertene vurdert det slik at den er blitt brukt feil eller for mye av. Den store feilen her er jo at vi har hørt om dette for tidlig, at det har bitt lekket til media mens det har vært under etterforskning, fortsetter han.

Laster Twitter-innhold

NRKs sykkelkommentator sier det først og fremst er bra at saken nå er avgjort, før alvoret starter i Frankrike, selv om han ikke tror UCI klarer å legge saken død med det.

– Det kommer fortsatt til å ta tid, for det vil være diskusjoner rundt dette, men det var viktig å få en avgjørelse før Tour de France, avslutter han.

:

froome

SERIEVINNER: Chris Froome tok i fjor sin fjerde seier i Tour de France.

Foto: Franck Faugere / AFP

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal