Hopp til innhold

Løfshus til angrep på FIS - skipresidenten er uenig

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Sportssjef Vidar Løfshus gikk i strupen på FIS like etter Marit Bjørgen og Norges gullbragd i OL. Det skaper reaksjoner. Skipresident Erik Røste er uenig med landslagssjefen.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn kvinner

SINT ETTER REKORD-OL: Sportssjef Vidar Løfshus var stolt over norske prestasjoner, men gikk samtidig til angrep på FIS for både utestengelsen av Therese Johaug og mangelen på straff av russiske utøvere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I pressesonen etter at Marit Bjørgen ble tidenes olympier med tremilsgull, og Norge ble beste nasjon i Pyeongchang, kom langrennslandslagets sportssjef, Vidar Løfshus, med flere solide kraftsalver rettet mot Det internasjonale skiforbundet (FIS).

På spørsmål fra NTB om hvordan Norge kunne følge opp langrennssuksessen fra årets OL til neste års VM i Seefeld, smelte Løfshus først til og kalte OL-utestengelsen av Therese Johaug for en skam.

Skipresident Erik Røste er ikke enig med landslagssjefen.

– Nå har ikke jeg snakket med Vidar, og jeg har bare lest dette gjennom media. Det må være veldig klart fra min side at vi i Norges skiforbund respekterer den dommen som har kommet. Det har vi vært tydelig på fra dag en, og det står vi fortsatt ved, sier Røste til NRK etter Marit Bjørgens medaljeseremoni.

– Hva tenker du om at han gir uttrykk for at han ikke respekterer dommen?

– Det vil jeg først snakke med Vidar om slik at jeg får høre hva han egentlig har sagt, og så skal vi komme tilbake til det, svarer Røste videre.

Therese Johaug ble i august i fjor utestengt i 18 måneder av Idrettens voldgiftsrett (CAS) og dermed røyk OL for skistjernen.

– Bør holde seg for god

Utspillet fra Løfshus får NRKs langrennsekspert til å stusse.

– Timingen er jo helt feil. Det endrer helt fokus, både på den norske OL-innsatsen og ikke minst fordi det er Bjørgens store dag, slår Fredrik Aukland fast.

– Jeg mener Vidar Løfshus som leder bør holde seg for god for slike uttalelser på en dag som i dag. Johaug-saken er ferdig og har gått igjennom et rettssystem. Da må vi forholde oss til dommen uansett om vi er enige i det eller ikke. I dette mesterskapet bør vi hylle de norske utøverne som har vært til stede og prestert, sier Aukland videre.

Også på Twitter har mange kritisert uttalelsene til Løfshus.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Når NRK møter sportssjefen flere timer etter 30-kilometeren, er han fortsatt regelrett rasende på FIS.

– Hva har de gjort feil?

– Det er den respektløse behandlingen av Therese. De bestemte seg for å legge kjepper i hjulene for Norge her, og hindre en utøver å delta i OL. Det klarte de, og det kommer jeg aldri til å glemme. Men det hjelper ikke. En stakkar fra Løkken har ikke så mye han skulle sagt i det selskapet der.

Raser mot russerne

Og det er ikke bare Johaug-utestengelsen Løfshus langer ut mot, men også hvordan de har forholdt seg til utestengelsen av russiske utøvere. At de får gå i verdenscupen, liker han dårlig.

– Så lenge FIS ikke gjør noe, kommer de jo. Det er de i sin fulle rett til. Det har ikke noe med utøverne å gjøre, det er svak politisk ledelse, sier Løfshus, og sammenligner utestengelsen av Johaug med «frikjennelsen» av russerne.

– Det er det som er det store paradokset. Det handler ikke om utøverne, men svake, internasjonale idrettsorganisasjoner. Et system som på en måte har kollapset.

Landslagssjef Vidar Løfshus kaller det en stor skam at Therese Johaug ikke fikk gå i OL. Til gjengjeld ga hun Marit Bjørgen (37) råd før søndagens mesterlige tremil.

SE INTERVJU: Vidar Løfshus sparte ikke på kruttet i sin omtale av Det internasjonale skiforbundet.

Løfshus sier han nå forventer at det blir en åpen høring hvor FIS er involvert, før verdenscupen starter igjen i Lahti om en uke.

– Gian-Franco Kasper er president i FIS og medlem i IOC, som da både er dømmende, utøvende og lovgivende makt, men han gjør ingenting, mener han.

– Hvorfor kommer du med alt dette nå?

– Jeg har sagt nok det siste halvannet året som har rystet nok og skapt furore. Jeg har ventet lenge, og når vi har gjennomført OL på denne måten, synes jeg det er greit å ta bladet fra munnen og si ifra. Så håper jeg at de litt gråe, eminente høyt oppe får merke seg hva som kommer fra Norge. Det håper jeg virkelig, svarer Løfshus.

  • NRK har forsøkt å få en kommentar fra Sarah Lewis, generalsekretær i FIS, men hun har foreløpig ikke besvart henvendelsene.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Glimt-profil Bjørkan mister Kristiansund-kampen – hemmeligholder tidshorisont

    Bodø/Glimts Fredrik André Bjørkan er ikke aktuell for spill mot Kristiansund til helgen. Klubben ønsker ikke å si noe om hvor langt skadeavbrekket kan bli.

    Det skriver Bodø-klubben i en oppdatering tirsdag.

    Bjørkan måtte byttes ut med en skade allerede fem minutter ut i oppgjøret mot Strømsgodset søndag.

    – Fredrik har fått en skade på bakside av lår. Vi ønsker ikke å gi noe estimat for når han er klar for spill igjen. Vi kan avsløre at han ikke er med i planene denne uka, sier lege Morten Sørgård i en uttalelse.

    – Ut over det er hovedfokuset å få han klar så raskt som mulig, legger han til.

    Hovedpersonen selv sier følgende om å være plassert ufrivillig på sidelinjen.

    – Kjedelig, men jeg skal komme sterkere tilbake.

    Glimt slo til slutt Strømsgodset 1-0 søndag. Klubben topper eliteserietabellen og er uten tap etter seks serieomganger.

    Kampene kommer tett de kommende ukene. Allerede 16. mai er det Nord-Norge-derby mot Tromsø, før HamKam og KFUM er motstandere henholdsvis 20. og 24. mai.

    Bjørkan risikerer dermed å gå glipp av mange kamper. (NTB)

    Fredrik André Bjørkan skjærer grimaser og holder seg til hamstringen da han måtte byttes ut.
    Foto: Ola Helness / NRK
  • Ny skadesmell for kriserammede LSK – midtbanespiller operert

    LSK Kvinner må klare seg uten finske Emma Peuhkurinen i flere måneder som følge av en kneskade.

    Det opplyser klubben selv i egne kanaler.

    Peuhkurinen pådro seg kneskaden på trening i forrige uke. Hun er ikke aktuell for spill før etter sommeren.

    – Emma skadet dessverre kneet sitt under en trening på slutten av forrige uke. Etter undersøkelser, ble det bekreftet en meniskskade, som ble operert mandag denne uken. Emma blir først å se tilbake på fotballbanen på høstparten av sesongen 2024, sier medisinsk ansvarlig Simen Gilje Bergan i en uttalelse.

    Nylig mistet LSK Kvinner også den svenske angriperen Amanda Johnsson Haahr til skade. Hun ble skadd i toppserieoppgjøret mot Lyn. Undersøkelser i etterkant viste at 28-åringen står foran en lengre periode på sidelinjen.

    LSK opplyste nylig at klubben er i økonomisk krise og gjør umiddelbare tiltak. Alle ansatte som ikke er spillere, er delvis permittert.

    LSK har uttalt at «det handler om klubbens videre eksistens». (NTB)

    Toppserien i fotball 2024: LSK Kvinner - Brann (4-2)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Dahl blir trener for rekruttlandslagene

    Tinus Dahl er ansatt som trener for rekruttlandslagene i langrenn. Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding. Han skal ha ansvar for både menn og kvinner.

    – Jeg er veldig spent og gleder meg til å snakke med alle løperne og møte gjengen for første gang. Det er en gruppe med dyktige og kompetente løpere. Sammen skal vi forme kulturen, finne felles filosofi og løfte hverandre, sier Dahl.

    Landslagssjef Ulf Morten Aune og fagsjef Per Elias Kalfoss har ledet ansettelsesprosessen.

    – Tinus er en systematisk og hardtarbeidende trener som kan vise til strålende resultater for Team Elon Oslofjord. Vi har sikret oss en meget god trener for Equinor rekruttlandslag. Denne ansettelsen viser også at det er gode muligheter til å avansere på karrierestigen i NSF-systemet, sier de i pressemeldingen.

    Dahl har tidligere trent Team Elon Oslofjord og Lyn Ski.

    Tinus Dahl
    Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal