Løfshus til angrep på FIS - skipresidenten er uenig

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Sportssjef Vidar Løfshus gikk i strupen på FIS like etter Marit Bjørgen og Norges gullbragd i OL. Det skaper reaksjoner. Skipresident Erik Røste er uenig med landslagssjefen.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn kvinner

SINT ETTER REKORD-OL: Sportssjef Vidar Løfshus var stolt over norske prestasjoner, men gikk samtidig til angrep på FIS for både utestengelsen av Therese Johaug og mangelen på straff av russiske utøvere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I pressesonen etter at Marit Bjørgen ble tidenes olympier med tremilsgull, og Norge ble beste nasjon i Pyeongchang, kom langrennslandslagets sportssjef, Vidar Løfshus, med flere solide kraftsalver rettet mot Det internasjonale skiforbundet (FIS).

På spørsmål fra NTB om hvordan Norge kunne følge opp langrennssuksessen fra årets OL til neste års VM i Seefeld, smelte Løfshus først til og kalte OL-utestengelsen av Therese Johaug for en skam.

Skipresident Erik Røste er ikke enig med landslagssjefen.

– Nå har ikke jeg snakket med Vidar, og jeg har bare lest dette gjennom media. Det må være veldig klart fra min side at vi i Norges skiforbund respekterer den dommen som har kommet. Det har vi vært tydelig på fra dag en, og det står vi fortsatt ved, sier Røste til NRK etter Marit Bjørgens medaljeseremoni.

– Hva tenker du om at han gir uttrykk for at han ikke respekterer dommen?

– Det vil jeg først snakke med Vidar om slik at jeg får høre hva han egentlig har sagt, og så skal vi komme tilbake til det, svarer Røste videre.

Therese Johaug ble i august i fjor utestengt i 18 måneder av Idrettens voldgiftsrett (CAS) og dermed røyk OL for skistjernen.

– Bør holde seg for god

Utspillet fra Løfshus får NRKs langrennsekspert til å stusse.

– Timingen er jo helt feil. Det endrer helt fokus, både på den norske OL-innsatsen og ikke minst fordi det er Bjørgens store dag, slår Fredrik Aukland fast.

– Jeg mener Vidar Løfshus som leder bør holde seg for god for slike uttalelser på en dag som i dag. Johaug-saken er ferdig og har gått igjennom et rettssystem. Da må vi forholde oss til dommen uansett om vi er enige i det eller ikke. I dette mesterskapet bør vi hylle de norske utøverne som har vært til stede og prestert, sier Aukland videre.

Også på Twitter har mange kritisert uttalelsene til Løfshus.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Når NRK møter sportssjefen flere timer etter 30-kilometeren, er han fortsatt regelrett rasende på FIS.

– Hva har de gjort feil?

– Det er den respektløse behandlingen av Therese. De bestemte seg for å legge kjepper i hjulene for Norge her, og hindre en utøver å delta i OL. Det klarte de, og det kommer jeg aldri til å glemme. Men det hjelper ikke. En stakkar fra Løkken har ikke så mye han skulle sagt i det selskapet der.

Raser mot russerne

Og det er ikke bare Johaug-utestengelsen Løfshus langer ut mot, men også hvordan de har forholdt seg til utestengelsen av russiske utøvere. At de får gå i verdenscupen, liker han dårlig.

– Så lenge FIS ikke gjør noe, kommer de jo. Det er de i sin fulle rett til. Det har ikke noe med utøverne å gjøre, det er svak politisk ledelse, sier Løfshus, og sammenligner utestengelsen av Johaug med «frikjennelsen» av russerne.

– Det er det som er det store paradokset. Det handler ikke om utøverne, men svake, internasjonale idrettsorganisasjoner. Et system som på en måte har kollapset.

Landslagssjef Vidar Løfshus kaller det en stor skam at Therese Johaug ikke fikk gå i OL. Til gjengjeld ga hun Marit Bjørgen (37) råd før søndagens mesterlige tremil.

SE INTERVJU: Vidar Løfshus sparte ikke på kruttet i sin omtale av Det internasjonale skiforbundet.

Løfshus sier han nå forventer at det blir en åpen høring hvor FIS er involvert, før verdenscupen starter igjen i Lahti om en uke.

– Gian-Franco Kasper er president i FIS og medlem i IOC, som da både er dømmende, utøvende og lovgivende makt, men han gjør ingenting, mener han.

– Hvorfor kommer du med alt dette nå?

– Jeg har sagt nok det siste halvannet året som har rystet nok og skapt furore. Jeg har ventet lenge, og når vi har gjennomført OL på denne måten, synes jeg det er greit å ta bladet fra munnen og si ifra. Så håper jeg at de litt gråe, eminente høyt oppe får merke seg hva som kommer fra Norge. Det håper jeg virkelig, svarer Løfshus.

 • NRK har forsøkt å få en kommentar fra Sarah Lewis, generalsekretær i FIS, men hun har foreløpig ikke besvart henvendelsene.

Siste nytt

 • Dansk sluttspurt sikra poeng

  Danmark låg under med 3-0 mot Sveits seks minutt før full tid, men klarte likevel 3-3 til slutt.

  Andre kampar i kveld: Norges gruppe: Malta - Spania 0-2, Romania - Færøyane 4-1. Elles: Irland - Georgia 1-0, Armenia - Finland 0-2, Bosnia - Hellas 2-2, Italia - Liechtenstein 6-0.

  Danmark jubler
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Storhamar med komfortabel seier

  Storhamar hadde ingen problemer med å ta seieren på hjemmebane mot Stavanger Oilers tirsdag kveld. Resultatet ble 3-0. Nå leder Storhamar 2-1 i kamper i semifinaleserien i sluttspillet. Mikael Zettergren scoret to mål og Christian Larrivee det siste.

  Andre finale i NM sluttspillet i Kristins Hall på Lillehammer mellom hjemmelaget Lillehammer og Storhamar (5-4)
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • McGregor etterforskes for overgrep

  I følge New York Times blir MMA-stjernen Conor McGregor etterforsket av irsk politi, etter at en kvinne har anklaget ham for å ha forgrepet seg seksuelt på henne. Ifølge kvinnen skjedde overgrepet i desember. Nyheten kommer frem samme dag som iren fortalte at han er ferdig som MMA-utøver. McGregor er ikke blitt siktet i saken.

  FILE PHOTO: Floyd Mayweather Jr. vs Conor McGregor
  Foto: Steve Marcus / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal