Løfshus til angrep på FIS - skipresidenten er uenig

PYEONGCHANG/OSLO (NRK): Sportssjef Vidar Løfshus gikk i strupen på FIS like etter Marit Bjørgen og Norges gullbragd i OL. Det skaper reaksjoner. Skipresident Erik Røste er uenig med landslagssjefen.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn kvinner

SINT ETTER REKORD-OL: Sportssjef Vidar Løfshus var stolt over norske prestasjoner, men gikk samtidig til angrep på FIS for både utestengelsen av Therese Johaug og mangelen på straff av russiske utøvere.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I pressesonen etter at Marit Bjørgen ble tidenes olympier med tremilsgull, og Norge ble beste nasjon i Pyeongchang, kom langrennslandslagets sportssjef, Vidar Løfshus, med flere solide kraftsalver rettet mot Det internasjonale skiforbundet (FIS).

På spørsmål fra NTB om hvordan Norge kunne følge opp langrennssuksessen fra årets OL til neste års VM i Seefeld, smelte Løfshus først til og kalte OL-utestengelsen av Therese Johaug for en skam.

Skipresident Erik Røste er ikke enig med landslagssjefen.

– Nå har ikke jeg snakket med Vidar, og jeg har bare lest dette gjennom media. Det må være veldig klart fra min side at vi i Norges skiforbund respekterer den dommen som har kommet. Det har vi vært tydelig på fra dag en, og det står vi fortsatt ved, sier Røste til NRK etter Marit Bjørgens medaljeseremoni.

– Hva tenker du om at han gir uttrykk for at han ikke respekterer dommen?

– Det vil jeg først snakke med Vidar om slik at jeg får høre hva han egentlig har sagt, og så skal vi komme tilbake til det, svarer Røste videre.

Therese Johaug ble i august i fjor utestengt i 18 måneder av Idrettens voldgiftsrett (CAS) og dermed røyk OL for skistjernen.

– Bør holde seg for god

Utspillet fra Løfshus får NRKs langrennsekspert til å stusse.

– Timingen er jo helt feil. Det endrer helt fokus, både på den norske OL-innsatsen og ikke minst fordi det er Bjørgens store dag, slår Fredrik Aukland fast.

– Jeg mener Vidar Løfshus som leder bør holde seg for god for slike uttalelser på en dag som i dag. Johaug-saken er ferdig og har gått igjennom et rettssystem. Da må vi forholde oss til dommen uansett om vi er enige i det eller ikke. I dette mesterskapet bør vi hylle de norske utøverne som har vært til stede og prestert, sier Aukland videre.

Også på Twitter har mange kritisert uttalelsene til Løfshus.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Når NRK møter sportssjefen flere timer etter 30-kilometeren, er han fortsatt regelrett rasende på FIS.

– Hva har de gjort feil?

– Det er den respektløse behandlingen av Therese. De bestemte seg for å legge kjepper i hjulene for Norge her, og hindre en utøver å delta i OL. Det klarte de, og det kommer jeg aldri til å glemme. Men det hjelper ikke. En stakkar fra Løkken har ikke så mye han skulle sagt i det selskapet der.

Raser mot russerne

Og det er ikke bare Johaug-utestengelsen Løfshus langer ut mot, men også hvordan de har forholdt seg til utestengelsen av russiske utøvere. At de får gå i verdenscupen, liker han dårlig.

– Så lenge FIS ikke gjør noe, kommer de jo. Det er de i sin fulle rett til. Det har ikke noe med utøverne å gjøre, det er svak politisk ledelse, sier Løfshus, og sammenligner utestengelsen av Johaug med «frikjennelsen» av russerne.

– Det er det som er det store paradokset. Det handler ikke om utøverne, men svake, internasjonale idrettsorganisasjoner. Et system som på en måte har kollapset.

Landslagssjef Vidar Løfshus kaller det en stor skam at Therese Johaug ikke fikk gå i OL. Til gjengjeld ga hun Marit Bjørgen (37) råd før søndagens mesterlige tremil.

SE INTERVJU: Vidar Løfshus sparte ikke på kruttet i sin omtale av Det internasjonale skiforbundet.

Løfshus sier han nå forventer at det blir en åpen høring hvor FIS er involvert, før verdenscupen starter igjen i Lahti om en uke.

– Gian-Franco Kasper er president i FIS og medlem i IOC, som da både er dømmende, utøvende og lovgivende makt, men han gjør ingenting, mener han.

– Hvorfor kommer du med alt dette nå?

– Jeg har sagt nok det siste halvannet året som har rystet nok og skapt furore. Jeg har ventet lenge, og når vi har gjennomført OL på denne måten, synes jeg det er greit å ta bladet fra munnen og si ifra. Så håper jeg at de litt gråe, eminente høyt oppe får merke seg hva som kommer fra Norge. Det håper jeg virkelig, svarer Løfshus.

 • NRK har forsøkt å få en kommentar fra Sarah Lewis, generalsekretær i FIS, men hun har foreløpig ikke besvart henvendelsene.

Sportsnyheter

VG: Det er positive tester i prøvene til langrennslaget

Testresultatene kommer etter at de OL-uttatte herreløperne har gjennomført PCR-tester. Det blir pressekonferanse med langrennsledelsen 10.45.

Siste nytt

 • Riiber klar for konkurranse igjen

  Norges Skiforbund sender sju utøvere til sesongens nest største høydepunkt, «trippelen» i østerrikske Seefeld.

  Jarl Magnus Riiber er klar for konkurranser igjen sammen med det norske OL-laget. I tillegg får Andreas Skoglund og Simen Tiller sjansen i Østerrike.

  – Vi trenger virkelig en sånn prestisjefylt helg. Trippelen i Seefeld er for oss vinterens nest største hovedmål. I år blir konkurransen en utrolig viktig OL-test, sier sportssjef Ivar Stuan.

  Disse stiller for Norge:

  Espen Andersen Lommedalens Idrettslag
  Espen Dalhaug Bjørnstad Byaasen Skiklub
  Jørgen Nyland Graabak Byåsen Idrettslag
  Jens Lurås Oftebro IL Jardar
  Jarl Magnus Riiber, IL Heming
  Simen Tiller, Moelven IL
  Andreas Skoglund, Molde og Omegn IF

  Austria Nordic Combined World Cup
  Foto: Lisa Leutner / AP
 • Johaug og langrennskvinnene utsetter også hjemreise

  Også Therese Johaug og de kvinnelige langrennsutøverne utsetter sin hjemreise fra Seiser Alm til Norge, melder TV 2.

  Avreisen til Kina er allerede utsatt fra 27. januar til 31. januar for herrene etter at samtlige løpere ble definert som nærkontakter til den koronasmittede sprinttreneren Arild Monsen.

  Nå er det klart at også kvinnene utsetter hjemreisen fra Seiser Alm. Therese Johaug og de andre kvinnene skulle etter planen reise til Norge i dag, men blir værende i Seiser Alm.

  En utsettelse for Johaug og co. vil i praksis bety at de ikke kommer seg på Olympiatoppens første charterfly fra Gardermoen til Beijing torsdag. Neste oppsatte avgang er mandag.

  – Vi holder motet oppe så godt vi kan, sier Johaug til NRK.

  Langrennsstjernen går seg en runde i solskinnet i Seiser Alm, men stopper opp når NRK stiller henne spørsmål.

  – Vi får se om vi kommer oss til Kina, legger hun til.

  Ifølge TV 2 har ikke alle løperne som testet seg mandag ennå fått svar på testen. Ifølge kanalens opplysninger skal testene som er klare, ha vært negative.

  OL starter 4. februar. Første langrennsøvelse er kvinnenes skiathlon dagen etter.

  Høydetrening i Livigno
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Grand Slam-håpet ute for useedede Cornet

  Useedede Alize Cornet (til høyre på bildet) hadde aldri før vært i en kvartfinale i en Grand Slam, men der ble det Australian Open-exit mot amerikanske Danielle Collins.

  Cornet er rangert som nummer 61 på verdensrankingen, men kom seg videre til kvartfinalen ved å slå tidligere verdensener Simona Halep. Mot amerikanske Collins sa det derimot stopp.

  Collins vant et jevnt første sett 7-5 og hadde ingen problemer med å vinne det andre settet og matchen med 6-1. Dermed har den 28 år gamle amerikaneren nådd en semifinale i en Grand Slam for første gang.

  I den andre kvartfinalen på kvinnesiden ble det tap for estiske Kaia Kanepi, som slo ut verdenstoer Aryna Sabalenka i fjerde runde. Hun hadde også sjuendeseedede Iga Swiatek fra Polen i kne, men måtte til slutt gi tapt. (NTB)

  Australian Open Tennis
  Foto: Hamish Blair / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal