– Jeg er så overrasket. Norge har bare fem millioner innbyggere, og så er dere så sterke ..., sier den canadiske langrennsløperen Devon Kershaw.
Norges knallsterke resultater har blitt en snakkis under lekene i Pyeongchang, også blant utenlandske utøvere, journalister og trenere. En rekke utenlandske medier har også dekket Norges jakt på medalje-rekorden underveis i OL.
Simen Hegstad Krüger var en av mange nordmenn som gjorde livets beste konkurranser akkurat nå under OL. Han vant skiathlonet og tok sølv på 15-kilometeren.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixLørdag skjedde det omsider. Da falt USAs medaljerekord på 37 medaljer, satt under Vancouver-OL.
– Har vært Norges leker
De norske alpinistene kjørte inn til bronse i lagkonkurransen lørdag morgen, og det ble Norges 38. medalje i Pyeongchang. Det er altså det høyeste antallet medaljer som en nasjon har tatt i ett og samme OL.
Rekorden omtales av en rekke internasjonale medier lørdag. Ikke bare i Europa, for nyheten meldes også i Sør-Amerika, Australia, Asia og selvfølgelig USA.
– Det er på tide å offisielt akseptere Norge som sjefene for vintersports-verdenen, skriver Yahoo Sports.
– Dette har vært Norges leker mer enn noe annet land. Det lille, skandinaviske landet har vært umulig å stanse i Sør-Korea, skriver Sports Illustrated.
– Norge har tatt så mange medaljer at de ikke har igjen flere gullsko å dele ut til vinnerne sine for medaljeseremoniene, er nyhetsbyrået AFPs finurlige inngang på fangsten.
Norge har 13 gull, 14 sølv og 11 bronsemedaljer så langt i OL, og medaljene fordeles også godt utover. Det er blitt tatt norske medaljer i hele åtte idretter: langrenn, skiskyting, hopp, kombinert, alpint, skøyter, curling og freeski (se fordeling på arrangørens nettsider her).
Høydepunktene har vært mange, som for eksempel disse:
Aksel Lund Svindal vant herrenes utfor.
Foto: ERIC GAILLARD / ReutersSkøyteløper Håvard Lorentzen tar med seg både gull og sølv hjem fra Sør-Korea.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpixSkihopper Maren Lundby hadde én konkurranse å gjøre det på, og gikk rett til topps i normalbakken.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixØystein Bråten knuste alt og alle i slopestylefinalen i freeski.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpixDet er muligheter for å plusse på enda litt mer gjennom søndagens tremil for langrennsdamene. Den øvelsen avslutter hele OL.
– Gode på alt
Etter herrenes femmil lørdag snakket NRK med to langrennsløpere som begge har fått sjansen til å studere norsk idrett fra innsiden de siste årene.
Canadiske Kershaw er gift med tidligere langrennsløper Kristin Størmer Steira, og britiske Andrew Musgrave har bosatt seg på Lillehammer for å få best mulig treningsmuligheter.
De forteller at det «alle» andre lurer på, er hvordan Norge kan være så gode.
Ragnhild Mowinckel har hatt et OL over all forventning. Alpinisten tok sølv både i storslalåm og utfor.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix– Jeg skulle ønske jeg visste det selv, haha. Jeg tror bare at Norge er et land som er opptatt av vinteridrett, og det er så mange som driver med det. Det er så mange gode, sier Musgrave, og utdyper:
– Det er imponerende. Men det er ikke overraskende at det blir rekord her, for nordmenn er jo gode på alt!
Har lært mye av Norge
Kershaw sier Norge støtt og stadig er et tema blant lagkameratene.
– Vi snakker om Norge veldig ofte, for de er så sterke, spesielt i langrennsmiljøet. De er best i verden der. Men vi snakker ikke bare om langrenn, men om alt, sier han.
Ragnhild Haga slo en rekke langt mer meritterte løpere da hun vant 10-kilometeren i langrenn.
Foto: DIMITAR DILKOFF / AFPLangrennsløperen mener Norges suksess skyldes at man har kommet langt når det gjelder å sette sammen og profesjonalisere støtteapparatene rundt utøverne.
– Dere kan være veldig, veldig stolte i Norge. Jeg er canadisk, så jeg er jo glad i Canada, men Norge er det beste landet i hele verden når det gjelder sport. Jeg har lært så mye. Alt rundt støtteapparat i Norge er best i verden, sier han.
Svenske Daniel Rickardsson vet ikke helt hvorfor Norge gjør det såpass mye bedre enn Sverige, som står med 12 medaljer i OL.
– Det er ekstremt imponerende. Et så lite land som er så jæklig gode på idrett, det er bare å bøye seg, sier langrennsløperen.
– Sverige er også et relativt lite land med relativt mange medaljer, hva gjør at små land kan gjøre det bra i store idrettskonkurranser?
– Vanskelig å si. Nå er det vinter-OL, og Norge, Sverige og Finland har store tradisjoner langt tilbake. Norge har fordelen av snø i hele landet, til og med inn i storbyen i Oslo. Jeg tror at det gjør at mange satser, og så tror jeg man jobber mye med eliteidretten i Norge, sier han.
Norges rekord er imponerende uansett, men det kan legges til at det også er flere øvelser å ta medaljer i nå enn tidligere. OL har blitt utvidet litt etter litt med årene.
De norske hopperne tok medaljer i alle konkurransene i OL, og høydepunktet ble gullet i lagkonkurransen.
Foto: CHRISTOF STACHE / AFPKan ta ny rekord søndag
Tor Arne Hetland, langrennslandslagstrener, forteller at det har vært en usedvanlig hyggelig opplevelse å gå rundt med det norske OL-antrekket i Pyeongchang.
– Vi merker at mange klapper for Norge og synes vi har gjort en god innsats, sier han og smiler bredt.
Skiskytter Johannes Thingnes Bø fikk en trå start på OL, men fikk til slutt gullet han drømte om.
Foto: MARTIN BERNETTI / AFPHan tror mye av suksessen skyldes at de ulike idrettene har inspirert hverandre.
– Når den ene idretten etter den andre drar hverandre med, så blir det medalje på medalje. Til slutt blir det veldig bra. Man ser jo at de man ser på trening til andre tider på året leverer gode resultater, og da tenker de forskjellige idrettene at vi kan også levere.
Søndag kan for øvrig nok en rekord stå for fall. Dersom Marit Bjørgen går inn til seier på tremila, blir hun den mestvinnende vinterolympieren gjennom tidene.
Det er selvsagt en annen nordmann hun slår da. Ole Einar Bjørndalen innehar denne rekorden, enn så lenge.
Kombinertløperne greide ikke å ta individuelle medaljer, men sikret et sølv til Norge i lagkonkurransen.
Foto: CHRISTOF STACHE / AFP