Hopp til innhold

Storfiskeren Henry tok årets første storlaks i Tana

Det gikk nesten tre døgn før båtengmannen Henry Henriksen (59) tok vårens første storlaks på stang i Tanaelva.

Laks i en båt

Her er laksen på 7 kg som Henry Henriksen fikk på lørdag.

Foto: Henry Henriksen / Privat

«Hei alle facebook venner. I dag kl. 13 tok jeg årets første 7 kg laks på stang her oppe i Storfossen. Rett i gryta med den.»

Henry Henriksen, Storfossen i Tana

Henry Henriksen.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Denne meldingen postet Henry Henriksen på sin Facebook-side for snart et døgn siden.

Årets laksesesong i Tanaelva startet 20. mai og Henriksen er veldig glad for at årets første laks nå er tatt.

– I år gikk det heldigvis veldig fort før den første laksen kom, dobbelt så fort som i fjor. I fjor måtte jeg ro i nesten en uke før jeg fikk den første fisken, forteller en storfornøyd Henry Henriksen.

Dramatisk

Laksen ble tatt nedenfor Storfossen i Tanaelva og er årets første storlaks som er tatt på stang i Tanavassdraget våren 2015.

Henriksen opplyser at laksen var veldig spenstig, men at det likevel ikke tok lang tid før den var i land.

Laks, stang og klepp

Laks, stang og klepp.

Foto: Privat

– Det var en god følelse da laksen beit, men i begynnelsen var jeg ikke helt sikker på om det var en laks eller vinterstøing. Jeg jobbet med den en stund og gled nedover elva. Da jeg kom nærmere land så jeg at det var en ordentlig laks, forteller Henriksen.

Men det var først da han kom til land at dramatikken begynte.

– Jeg kleppet laksen, men det klarte å vri seg unna og den falt ned i vannet igjen. Snøret røk, men jeg nådde heldigvis å kleppe den igjen slik at den ikke rakk å stikke av. Det gav meg en fantastisk følelse og humøret steg med hundre prosent, sier Henriksen.

Hvor lang tid gikk det fra laksen beit og til den var på land?

– Det gikk ikke så lang tid. Det tok vel et kvarter.

Bekymret for tanalaksens fremtid

Henriksen har fisket etter laks i Tanaelva siden han var sju år gammel, og han sier at laksefiske betyr alt for ham.

– Laksefiske er for meg naturopplevelse, fred og balsam for sjela. Når det går bra, så finnes det nesten ikke noe som er bedre enn å fiske laks, mener Henriksen.

Tanavassdraget i Finnmark er landets viktigste laksevassdrag. Men det står stadig dårligere til med laksen der.

I fjor ble laksefangsten i Tanavassdraget nesten halvert sammenlignet med 2008. Derfor har det allerede i år blitt innført en del begrensninger på fisket.

– Jeg synes det er riktig å innføre begrensninger. Jeg har fisket her siden jeg var liten og jeg har sett at det blir stadig mindre storlaks. Mindre fisk får vi mer av, men storlaksen ser vi sjeldent. Derfor er det riktig med begrensninger slik at laksen ikke skal forsvinne helt, sier Henriksen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tanaelva, båt

Det har regnet kraftig det siste døgnet og snøen på vidda har også så smått begynt å smelte. Tanaelva begynner å bli flomstor.

Foto: Privat

Nå er det forholdsvis kjølig i Finnmark. Hvordan er det å fiske laks for tiden?

– Det er ikke bra. Det er altfor kaldt. Så er det regn og flom. Veldig mye kvister og annet skrot flyter i vannet. Jeg var og fisket i natt, men det var bare å gi seg. Jeg må nok vente til været blir bedre igjen, sier laksefiskeren Henry Henriksen.

Korte nyheter

  • Finnmárkku buohcceviessu háliida bisuhit DPS Deanu

    Finnmárkkubuohcceviessu HF ii doarjjo árvalusa heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus ja sirdit dikšunsajiid Áltái. Nu mearriduvvui stivračoahkkimis Romssas duorastaga. Duogáš dasa lea go buohccit šattašit menddo guhkás johtit.

    Seammás Finnmárkkubuohcceviessu mieđiha leat dárbu rievdadit ja nannet psyhkalašdearvvašvuođa ja gárrendilledivššu fálaldagaid.

    HEAD-DPS-TANA
  • Legger Digermulen vindkraftverk på is

    Finnmark Kraft og Fred. Olsen Renewables har besluttet å prioritere Laksefjorden vindkraftverk, mens arbeidet med Digermulen vindkraftverk stilles i bero.

    Det melder Finnmark Kraft i en pressemelding.

    – Vi retter nå fokus mot å videreutvikle Laksefjorden vindkraftverk, og dette inkluderer en tett dialog med grunneier, lokalsamfunn og andre rettighetshavere.

    Prosjektet er tenkt lokalisert på halvøya mellom Eidsfjorden og Mårøyfjorden i Lebesby kommune, og har et potensial på cirka 60–65 turbiner og en total installert kapasitet på inntil 450 Megawatt.

    – Vi har stor tro på at Laksefjorden vindkraftverk kan bli et verdifullt prosjekt for regionen. Prosjektet vil, ved å utnytte et areal som i stor grad allerede er regulert til vindkraftformål, gi store inntekter til Lebesby kommune, og en forbedret forsyningssikkerhet Nordkinnhalvøya.

  • Čiekčá vuosttas geardde Sámi ovddas

    Guhtta joavkku servet dán gease Conifa nissončiekčamiidda Bodåddjos.

    Sámi nissonriikkajoavku lea okta favorihtain vuoitit dán gease CONIFA čiekčamiid. Sii oainnat vuite 2022 CONIFA nissončiekčamiid Indias mat ledje vuosttaš stuorát gilvvut.

    Jenny Marie Mannsverk lea okta dan 18 čiekčis váldon mielde ovddastit sámi nissonriikkajoavkku dán gease.

    Son ii leat ovdal čiekčan Sámi ovddas, ja lohká šaddat hui somá ja illuda dasa. – Mun lean maid hui giitevaš go dán vejolašvuođa dál oažžu, lohká Mannsverk.

    Jenny Marie Mannsverk, FA Sápmi
    Foto: Privat