Hopp til innhold

Muotka: – Nå snakker vi samme språk

Sametingsråd Silje Karine Muotka føler at Norsk Bergindustri nå snakker samme språk som Sametinget, når de ber Regjeringen om å gjøre endringer på dagens minerallov.

Silje Karina Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka ønsker som Norsk Bergindustri, endringer i mineralloven.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Det er positivt at Norsk Bergindustri oppfordrer til endringer av mineralloven. Dette er noe vi tok opp med næringsministeren på et møte vi hadde tidlig i desember, men der fikk jeg ikke noen signaler om hva regjeringen vil gjøre, sier Muotka.

Sametingsråden sier de har hatt kontakt med bransjeorganisasjonen over år, blant annet om mineralloven og dens utfordringer.

Folkerettslige rammer

Sametinget ønsker at mineralloven må endres slik at den vil være innenfor udiskutable folkerettslige rammer.

Sametingsråden føler at det bare er regjeringen som ikke skjønner at man med dette lovverket må ivareta samiske interesser.

– Om man virkelig ønsker å tilrettelegge for en slik type næringsutvikling i nordområdene, må dette rammeverket på plass, men slike signaler er ikke kommet fra myndighetene, sier Muotka.

Hun håper regjeringen ser at saken nå blir tatt opp av både industrien, næringsorganisasjonen og Sametinget, derfor bør også de komme på banen nå.

– Mange synspunkter

Sametinget har flere elementer i mineralloven som må endres, før de kan støtte den, som om hvordan de kan samhandle hvilke mineraldrift som startes opp på ulike steder.

– Det må sikres at Sametinget får medbestemmelsesrett i viktige spørsmål, for i mange områder kan det bli et spørsmål om et være eller ikke være, for samiske interesser, forklarer Muotka.

NRK har sendt en henvendelse til Nærings- og fiskeridepartementets presseavdeling, men de har ikke noen som kan svare til saken fredag.

Korte nyheter

  • Nubbi guovža bahččon Finnmárkkus

    Les på norsk.

    Gaskavahko eahkeda bahčui nubbi guovža Finnmárkkus. Eanat lei árabut beaivet mannan ealu sisa Ruovdevuonbađas Mátta-Várjjagis, guottetáiggis. Boazodoallit vigge gevret guovžža eret, muhto das ii lean ávki.

    – Sii nagodedje gevret guovžža 10 km eret ealus, muhto guovža jorgalii ja manai fas ealu sisa, lohká Stáhta luonddubearráigeahčču boraspireossodaga seniorráđđeaddi, Pär Nilsen NRK:i.

    Nilsen dadjá boazoeaiggát ja Stáhta luonddubearráigeahčus lei gulahallan Birasdirektoráhtan beaivvi miel.

    Go guovža jorggihii ealu guvlui fas, de ožžo báhčinlobi.

    – Ohcan manai njálmmálaččat, ja báhčinlohpi addui čálalaččat, dadjá Nilsen.

    Dá lea nubbi guovža mii Finnmárkkus bahčču dán vahko. Gaskavahko iđida bahččui guovža Porsáŋggus.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Nok en bjørn skutt i Finnmark

    Onsdag kveld ble ytterligere en bjørn skutt i Finnmark. En hannbjørn hadde tidligere på dagen gått inn i en reinflokk i Jarfjord i Sør-Varanger. Bjørnen ble forsøkt jaget bort av reindriverne, men forsøket var nytteløst.

    – De prøvde å jage bjørnen bort på en distanse på ti kilometer. Men bjørnen snudde, og gikk på nytt inn i reinflokken, sier seniorrådgiver i rovviltseksjonen til Statens naturoppsyn, Pär Nilsen, til NRK.

    Det var kalving i reinflokken. Nilsen sier reineier og Statens naturoppsyn hadde dialog med Miljødirektoratet igjennom dagen.

    Det var da bjørnen på nytt gikk inn i reinflokken at Miljødirektoratet ga fellingstillatelse for bjørnen.

    – Søknaden ble gitt muntlig, mens fellingstillatelsen ble gitt skriftlig, sier Nilsen.

    Dette var den andre bjørnen som ble felt i Finnmark denne uka. Onsdag morgen ble en bjørn skutt i Porsanger.

    Onsdag morgen ble en bjørn felt i Porsanger i Finnmark. Den ble skutt etter at Miljødirektøratet innvilget fellingstillatese etter en søknad fra flere reinbeitedistrikt og beitelag.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK