Hopp til innhold

Dag Solstad fyller 70 år

– Det er nesten som om han skulle hatt en glasskule som han ser fremtiden i, sier NRKs litteraturanmelder Knut Hoem om Dag Solstad. Lørdag fyller forfatteren 70 år.

Dag Solstad

16. juli fyller forfatter Dag Solstad 70 år. Her er han avbildet på Litteraturhuset i Oslo i juni, da han ble tildelt statens æreslønn.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Dag Solstad er en av de beste forfatterne i Europa i etterkrigstiden. Han forstod tidlig hva det norske studentopprøret handlet om, og klarte å beskrive det godt, sier Hoem.

Som tittelen i romanen 16.07.41 tilsier, fyller Dag Solstad 70 år lørdag 16. juli, og det skal feires.

Hyllet av kollegaer, venner og lesere

Allerede i mai åpnet Nasjonalbiblioteket Solstad-utstillingen «Sveve Sveve», og ved en rekke andre biblioteker og festivaler rundt om i Norge har hans forfatterskap også vært i fokus.

I juni ble forfatteren hyllet med en egen festkveld på Litteraturhuset i Oslo. Der tildelte kulturminister Anniken Huitfeldt Solstad statens æreslønn, som betyr at han kommer til å få 200.000 skattefrie kroner i året resten av livet for sitt forfatterskap .

Dag Solstad, Norsk Litteraturfestival 2011

Dag Solstads forfatterskap var et av hovedtemaene under årets Litteraturfestival på Lillehammer. Her etter samtalen «Byen i mine bøker» på Lillehammer Kunstmuseum.

Foto: Ana L. Sigvartsen / NRK

I hjembyen Sandefjord kommer Solstad til å få en egen plass oppkalt etter seg . Innvielsen av plassen skjer denne helgen som en del av en to dager lang bursdagsfeiring, og forfatteren selv kommer til å være til stede.

Sigurd Ohrem, som er ansvarlig for Solstad-jubileet i Sandefjord, mener Solstads betydning, nasjonalt og internasjonalt, er udiskutabel:

– Han tilhører den ypperste eliten av nålevende, norske forfattere, sier Ohrem til NRK.no.

– Viktig samfunnsobservatør

Dag Solstad debuterte i 1965 med novellesamlingen Spiraler. Siden har han skrevet en rekke romaner, deriblant Irr! Grønt!, «krigstrilogien» Svik. Førkrigsår, Krig 1940 og Brød og våpen, Roman 1987, Ellevte roman, bok atten, Genanse og verdighet og 17. roman, som kom ut i 2009.

I 1982 ga han ut den satiriske romanen Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land, der han skildrer det indre liv i AKP (m-l). Romanen ble filmatisert i 2006 med Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp i hovedrollene.

Video Nordisk Råds litteraturpris til Dag Solstad

Intervju med Dag Solstad fra Dagsrevyen om Nordisk Råds litteraturpris.

I 1989 fikk Solstad Nordisk Råds litteraturpris, og han har også mottatt en rekke norske priser, inkludert tre Kritikerpriser, Doblougprisen, Gyldendalprisen og Brageprisens hederspris.

For NRKs litteraturanmelder Leif Ekle er forfatteren først og fremst viktig som samfunnsobservatør:

– Solstad ser, reflekterer og gir sine versjoner. Disse observasjonene er ofte såpass treffende at leseren vil slå seg for pannen og si «han har rett – godt sett og enda bedre skrevet».

Video Dag Solstad om sin posisjon som forfatter

1989: Dag Solstad forklarer hvordan han oppfatter sin rolle i samfunnet.

Forut for sin tid

Leif Ekle

Leif Ekle.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
Knut Hoem

Knut Hoem.

Foto: NRK

Knut Hoem mener at Solstad, med blant annet Gymnaslærer Pedersens beretning..., var tidlig ute med å se at den politiske vekkelsen var i ferd med å forsvinne.

– Han beskriver hvordan AKP (ml)-bevegelsen går i oppløsning, og det gjorde han lenge før det faktisk skjedde.

– Det er nesten som om han skulle hatt en glasskule som han ser fremtiden i. Han har i hvert fall en eller annen begavelse som vi andre ikke har, sier Hoem.

Sigurd Ohrems Solstad-favoritter er 16.07.41, som ble utgitt i 2002, og romanen Irr! Grønt! fra 1969.

– Jeg liker 16.07.41 fordi den med utgangspunkt i Berlin og Sandefjord, gir et uhyre velskrevet eksempel på moderne stedsdiktning.

– Irr! Grønt! gir et strålende litterært uttrykk for praktiseringen av «vårt daglige rollespill», og er et moderne eksempel på at det er umulig å leve et autentisk liv, i hvert fall i litteraturen, forklarer Ohrem.

– Solstad er veldig ofte morsom når han skriver om mennesker som er helt uten humor, sier Knut Hoem.

– Han har en egen evne til å skape mennesker som beskriver en type ensomhet alle kan kjenne seg igjen i, mens vi andre heller prøver å gjøre så godt som vi kan ut av livet, legger han til.

Lørdag 16. juli markerer Bok i P2 Solstads 70-årsdag med et spesialprogram. Du kan også høre det her:

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift