Dette blir Dag Solstads plass

Politikerne i Sandefjord gikk imot rådmannen og vil kalle opp en liten plass i byen etter forfatteren Dag Solstad som er fra Sandefjord.

Dag Solstads plass

Denne plassen foran det tidligere sjøfartsmuseet i Sandefjord skal nå hete Dag Solstads plass.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Politikerne i Sandefjord formannskap har mot én stemme vedtatt at et lite torg/åpen plass i byen skal hete Dag Solstads plass. Det er en heder til Solstad, som kommer fra Sandefjord.

Det er ikke tradisjon for at plasser og gater i Sandefjord blir oppkalt etter personer som lever. Byens politikere har også været restriktive med slik heder, også etter at aktuelle personer har gått bort.

Men i denne saken var det mer eller mindre tverrpolitisk enighet. Ett av Fremskrittspartiets medlemmer i formannskapet stemte mot.

Får æreslønn

Rett før ordfører Bjørn Ole Gleditsch klubbet vedtaket mandag kveld sa han at det ville sett litt smålig ut utenfra, dersom de ikke kalte opp plassen etter Dag Solstad.

Solstad fikk nylig innvilget statens æreslønn og er den fjerde som får det etter at ordningen ble innført i 1963.

Artikkelen fortsetter under bildet

Anniken Huitfeldt og Dag Solstad

Kulturminister Anniken Huitfeldt bekjentgjorde nylig at Dag Solstad får statens æreslønn. Nå får han også en egen plass oppkalt etter seg i hjembyen.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Rådmannen innstilte på avslag

Saken startet med en interpellasjon fra Frode Anmarkrud (SV). Ordføreren tok umiddelbart saken til administrasjonen for innstilling. Dag Solstad fyller i sommer 70 år.

Rådmannen innstilte på at Sandefjord kommune ikke kaller opp plassen / torget foran det tidligere Sjøfartsmuseet etter Dag Solstad.

Jeg satt med en følelse at vi var i ferd med å bli litt latterliggjort i Sandefjord, sa Frode Anmarkrud (SV), ifølge Sandefjord blad, i møtet i formannskapet mandag kveld.

Mye omtalt i lokalmediene

Saken har vært mye omtalt i media, ikke minst i Sandefjords blad. Avisoverskrifter som ”Æret av staten, vraket av hjembyen” har festet seg hos svært mange.

Ifølge avisen sa arbeiderpartiets Morten Istre følgende etter møtet:

– Hvis ikke vi skulle hedre en person som får statens æreslønn, ville det være dårlig for omdømmet vårt.

17.mai 2011 ble på mange måter en slags merkedag for Solstad og den lille plassen øst i byen. Solstad var årets 17.mai-taler i Sandefjord, og i år ble barnetogets rute lagt om slik at det heretter går over det som nå skal hete ”Dag Solstads plass”.

Fra før er det tradisjon at både folketoget i Sandefjord tidlig om morgenen på nasjonaldagen, og borgertoget om ettermiddagen, går over denne plassen.

Skilt laget av tilhengere

Det er mange som har engasjert seg i saken før den kom til politisk behandling. Noen hadde til og med laget et foreløpig skilt og satt opp. Nå kommer snart det offisielle skiltet 'Dag Solstads plass' opp.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK