Hopp til innhold

Ingvar Ambjørnsen i strupen på VG

VGs kutt i antall bokanmeldelser faller anmelder og forfatter Ingvar Ambjørnsen tungt for brystet, og han vil ikke samarbeide mer med avisen. – Det er et knyttneveslag i ansiktet på hele bransjen, skriver han i et innlegg.

Ingvar Ambjørnsen

SLUTTER: Forfatter Ingvar Ambjørnsen gir seg som bokanmelder i VG etter at mediehuset har besluttet å kutte i antallet anmeldelser.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

I oktober kunne Bok 365 fortelle at Ingvar Ambjørnsen og resten av VGs anmelderkorps har fått beskjed om at avisen vil kutte kraftig i antallet bokanmeldelser. De skriver at antallet anmeldelser i avisen reduseres fra gjennomsnittlige seks i uken til én.

Tar et oppgjør

Tidligere har forfatter Vidar Kvalshaug og forfatter og anmelder Tom Egeland uttalt seg kritisk til kuttet i anmeldelser.

VGs faste bokanmelder Ingvar Ambjørnsen tar nå i et blogginnlegg et oppgjør med avishusets beslutning. Han har lite forståelse for prioriteringene til avishuset, og varsler at han har trukket seg som bokanmelder i VG.

– VG, som i fjor økte driftsoverskuddet med 87 millioner kroner, må spare penger. Det forstår alle. At sparekniven brukes til å skjære bort 80 prosent av avisens bokanmeldelser, er litt verre å forstå for de av oss som er opptatt av litteratur, skriver Ambjørnsen.

Dagens viktigste debatter, intervjuer og kommentarer direkte fra radiostudio.

VIDEO: Innslag i Dagsnytt 18 hvor VG-sjef Torry Pedersen forklarer hvorfor de kutter i antallet bokanmeldelser.

– Et knyttneveslag

Ambjørnsen poengterer at han har vært fast tilknyttet avisen som spaltist og bokanmelder siden 1991, og at det har vært en flott avis å jobbe for. Han skryter av at avisen på 90-tallet var opptatt av å styrke litteraturdelen, og at VG i flere tiår var den avisen som anmeldte flest bøker her i landet.

– VG la aldri skjul på at de hadde som ambisjon å være størst og best på alle felt, og dekningen av ny norsk og oversatt litteratur var en naturlig del av den store maskinen. Nå er det over. Nå skal avisen anmelde en eller to bøker i uken, og holde øynene oppe for bokens «nyhetsverdi». Ja vel. Heller ikke her er det nødvendig med spekulasjoner eller kommentarer av noen art. Vi vet hva vi får, skriver Ambjørnsen.

Han mener at det han kaller for «bokmassakren» er et signal til alle Norges avisredaksjoner om at landets største løssalgsavis nå vurderer anmeldelser av bøker som uviktig.

– Det er et knyttneveslag i ansiktet på hele bransjen. Så får vi se da, hvor mye det vil lønne seg å kaste ut avisens boklesere. Men for all del. De har nok finregnet på fremtiden, skriver han.

NRK har vært i kontakt med Ingvar Ambjørnsen, som ikke ønsker å kommentere innlegget ytterligere.

Respekterer valget

Sjefen for VGs Rampelys, Øystein Milli, beklager at Ambjørnsen nå slutter.

– Han har gjort en fremragende jobb, og vi skulle gjerne hatt ham med videre. Men vi respekterer valget hans og ønsker ham all mulig lykke til videre, sier Milli.

Milli har tidligere sagt til BOK365 at det er riktig at anmelderne har fått beskjed om kutt i anmeldelsene, men ikke at avisen skal slutte å anmelde bøker.

– Vi vil ikke «slutte» med bokanmeldelser, men vi skal redusere antallet. Også VG må tenke nytt rundt ressursbruk, slik mange andre mediehus gjør. Vi skal fortsette å bruke mye tid og ressurser på litteraturstoff. Og vi har – som alltid – ambisjoner om å være nyhetsledende, sier han.

VGs sjefredaktør og administrerende direktør Torry Pedersen sa på Dagsnytt 18 i oktober at de må prioritere den digitale transformasjonen og flytte penger over mot levende bilder. I tillegg ønsker de å legge mer til rette for spesialisering og at lesere kan anmelde bøker selv.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters