Hopp til innhold

Utenlandsk krim dreper norske

Denne våren kommer det ut svært mye utenlandsk krimlitteratur, som er oversatt til norsk. Det er nesten fem ganger så mange utenlandske som norske utgivelser.

Rivertonprisen til Torkil Damhaug

Krimforfatter Torkil Damhaug mottok i fjor Rivertonprisen «Den gyldne revolver», for boken «Ildmannen». Prisen deles ut hvert år av Rivertonklubben, som arbeider for å fremme norsk krimlitteratur.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Denne bokvåren gir forlagene ut mer enn 50 oversatte bøker i krim-sjangeren. Samtidig kommer det bare ut ca. 15 krimbøker fra norske forfattere.

På bekostning av krim

Til tross for at både norske og nordiske krimforfattere har banet vei for nye norske krimforfattere de siste årene, finnes det nå mange oversatte krimbøker på forlagenes boklister, og lite norsk krim.

– Dette er en overraskende vending. Mengden norsk krim har jo virkelig eksplodert de siste årene – særlig etter suksessene til Jo Nesbø og Stieg Larsson sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

– Det er mulig at denne voldsomme satsingen på krim har kostet forlagene mer enn det har smakt. Dermed er det rimeligere for forlagene å ta sjanser med importert krim, sier Agnes Moxnes.

– Tror du den norske krimbølgen er i ferd med å dabbe av?

– Bølgers natur er at de forandrer seg. Det kan nok være at vi kommer til å merke effekten av «Fifty shades of grey» og «Hel Ved» i årene fremover. Kanskje skjer det på bekostning av krimlitteraturen, tror Moxnes.

Påsken er høysesong

Schibsted forlag er et av forlagene som gir ut mye utenlandsk oversatt krim-litteratur denne våren, og lite norsk krim.

– Påsken er jo den tiden på året "alle" nordmenn leser krim, så det er naturlig for oss å gi ut en del kriminalromaner på vårparten. At det bare er oversatte titler skyldes at vi har flest utenlandske krimforfattere i vår stall. Dessuten ønsker vi primært å gi ut våre norske satsningstitler om høsten, sier informasjonssjef for Skjønnlitteratur og sakprosa i Schibsted forlag, Anne Iversen.

Suksessforfatteren Frode Granhus er et eksempel på en av forfatterne som forlaget lanserte under bokhøsten 2012. Krimromanen «Stormen», som er forfatterens nyeste bok, ble lansert i august.

– Den norske bokhøsten er et fenomen og tradisjonelt er det da de fleste norske titlene kommer ut. Det har selvfølgelig også en sammenheng med årstiden – det blir mørkere, vi trekker inn og vil gjerne kose oss med en god bok foran peisen, sier Iversen.

– Ikke uvanlig

President Hans H. Skei i Rivertonklubben, som er foreningen for kriminallitteratur og som arbeider for å fremme god kriminallitteratur i Norge, mener det slett ikke er uvanlig med mye utenlandsk krim på vårparten.

– Jeg tror antallet oversatte krimbøker er helt i tråd med det som er vanlig. Det har i lang tid vært slik at oversatt krim dominerer på våren, mens norsk krim i hovedsak gis ut om høsten, selv om det kommer noen bøker på våren og – til og med – noen i løpet av sommeren, sier Hans H. Skei.

I flere år har Skei bidradd til Aftenpostens krimoversikt før påske.

– Vi omtalte flere titalls bøker – de aller fleste oversatte.

Skei tror ikke at den norske krimbølgen er på retur.

– Den norske krimbølgen er overhodet ikke i ferd med å dabbe av, i alle fall ikke hva kvantitet (antall utgivelser) angår. I 2012 var det nærmere 50 nye bøker, og de to foregående årene ca. 40 bøker.

– Men det kan selvfølgelig spekuleres over hvorvidt "gullalderen" er over – det vil si om flertallet av utgivelsene er mer på det jevne og alminnelige i forhold til det løftet sjangeren fikk i Norge fra rundt midten av 90-tallet, sier Hans H. Skei.

Her er alle krimbøkene som utgis denne bokvåren:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.