Hopp til innhold

Dette er vårens boknyheter

Kjente norske, store internasjonale, og en tidligere glamourmodell – her er noen høydepunkter for bok-våren 2013.

forfattercollage vårens bøker 2013

Se hvilke bøker en litteraturkritiker, en fantasy-forfatter, en programleder, og tre bokbloggere ser frem til blant vårens bokutgivelser.

Foto: Scanpix/nrk.no

– Den norske bok-våren er som vanlig preget av få sluggere blant de norske skjønnlitterære utgivelsene, men med fokus på krim til påske og oversatt litteratur, sier Bokprogramleder Siss Vik, som har fått smugkikket på forlagenes vår-lister.

– I år er det få store navn, synes jeg. Men det er mulig jeg er blitt litt fartsblind av alle krimtitlene og kopiene av «Fifty Shades», sier Siss Vik.

Forfatteren Viena Jackson kommer ut med to bøker på Kagge forlag. «Eighty Days Gul» som e-bok, og «Eighty Days Blå» som både e-bok og papirbok.

«Likte du 50 shades, kommer du til å elske «Eighty Days», skriver forlaget i en pressemelding.

Siss Vik

Bokprogramleder Siss Vik gleder seg til en ny svensk bok om troll.

Foto: Bokprogrammet / NRK

– Tre norske bøker jeg gleder meg til er intervjuboken til Alf von der Hagen om «Dag Solstad». Der håper jeg det kommer fram noe nytt og morsomt i dette alternativet til en selvbiografi fra en av våre viktigste forfattere.

Erlend Loes nye roman heter «Vareopptelling», og boken er ventet i mars, fra forlaget Cappelen Damm.

– Denne romanen harselerer med både forfattere og det litterære kretsløpet, og jeg gleder meg alltid til Loes bøker. Det er vanskeligere enn man tror å skrive lett og morsomt, og jeg verdsetter dem som gjør det, sier Siss Vik.

Den gamle avantgardedronningen Karin Moe kommer med sin første skjønnlitterære bok på mange år, som skal hete «Virkeligheten». Den tør jeg ikke engang prøve å gjengi referat fra, men det høres sprøtt og pirrende ut, blant annet er det visst en hund som forteller deler av boka, sier hun.

Svensk bok om troll

– Når det gjelder oversatt litteratur, gleder jeg meg til en svensk roman som stikker seg ut. «Stallo» av Stefan Spjut, sier Siss Vik.

Dette er en spenningsroman som involverer nordiske overnaturlige fenomener som troll og vetter. Boken føyer seg inn i en ny tendens med bruk av troll i nordiske fortellinger, som Johan Avjide Lindquists bøker og filmen Trolljegeren.

– Når reven og kaninen sitter side ved side i skogkanten utenfor hytta, skjønner moren i romanen at noe er muffens. Og like etter forsvinner den lille sønnen på mystisk vis. Filmrettighetene er solgt for lengst, og jeg synes det lukter John Ajvide Lindqvist av dette, det vil si nordisk spenning på sitt beste, sier Siss Vik.

Vik har forhåpninger til et par norske debutanter også. Frode Saugestad kommer med romanen «En ung manns bekjennelser om kjærlighet», som handler om han selv og sin far, som nektet å vedkjenne seg farskapet.

– Jeg har lest utdrag av den, og det bærer bud om materiale som er både sterkt og godt skrevet, sier Siss Vik.

– Og så har Hilde Østbys roman «Leksikon om lengsel» pirret nysgjerrigheten min. Den skal blande encyklopediske artikler om historiske mennesker og deres kjærlighetsliv med fortellingen om hun som skriver leksikonet. Det høres ut som en artig vri på å skrive om det evige temaet kjærlighet, sier Vik.

Flest utenlandske

Marta Norheim

Kritiker Marta Norheim er spent på boken som de litterære einstøingene Paul Auster og J. M. Koetzee har skrevet sammen.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim mener våren 2013 ytre sett er slik bokvårer pleier å se ut, med lite norske skjønnlitterære titler, men mye utenlandsk oversatt skjønnlitteratur, og sakprosa.

Av utenlandske forfattere som Norheim har merket seg, er Sofi Oksanen, Zadie Smith og Naja Marie Aidt. De to siste har begge mottatt Nordisk Råds litteraturpris, og er blant de mest interessante navnene blant yngre, nordiske forfattere.

– Det er en del sterke utenlandske navn blant skjønnlitteraturen denne våren, men selve innholdet er det for tidlig å si noe om, sier Marta Norheim.

Sofi Oksanen vant Nordisk Råds litteraturpris for romanen « Utrenskning » i 2010, mens Naja Marie Aidt fikk prisen i 2008, for «Bavian».

Norheim synes også det er verdt å merke seg at Paul Auster og J. M. Coetzee gir ut bok sammen.

– Det er spesielt at de samarbeider, for disse to forfatterne tenker jeg på som litterære einstøinger. Det er litt morsomt at de gir ut en roman sammen, sier Marta Norheim.

Norheim mener dessuten at somaliske Nurrundin Farah er et interessant navn.

– Det kommer ikke så mye litteratur herfra, så dette er spennende, sier hun.

Orhan Pamuk er også en interessant forfatter, mener hun. Romanen «Den naive og sentimentale romanforfatteren» kommer ut i februar.

Norske høydepunkter

Av de norske skjønnlitterære forfatterne, mener Norheim Jo Nesbø, Erlend Loe og Tor Åge Bringsværd er tre høydepunkter.

Bringsværd er aktuell med «Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang».

Landets bestselgende krimforfatter Jo Nesbø, er både kino-aktuell dette året med «Hodejegerne», og snart kommer Scorseses filmatisering av "Snømannen" . Nesbøs nye bok om Harry Hole kommer denne våren.

Norheim trekker frem biografiene «Marcus Thrane» og «Kleopatra» som spesielt interessante i sin sjanger.

– Det ser ut til å bli færre biografier i vår, enn det var i høst. Disse to – den historiske biografien «Marcus Thrane» av Monia Ringvej, og biografien om den myteomspunnede «Kleopatra», virker i utgangspunktet spennende, sier Norheim.

Fire norske sakprosabøker – en om surrugatmødre, en om 100 års-markeringen av stemmerett for kvinner, og to bøker om Camilla Collett som ville ha fylt 200 år i 2013, har Norheim også merket seg.

– Mala Naveens bok «Den globale baby» tar opp et spørsmål som er veldig aktuelt, nemlig om surrugatmødre i India, sier Marta Norheim.

Bokbloggernes favoritter

Elin Brend Johansen

Bokblogger Elin Brend Johansen venter på bestselger-fantasyboken 'Divergent'.

Foto: Cappelen Damm

Bokbloggeren Elin Brend Johansen, eller Bokelskerinnen , trekker frem flere bøker hun har gledet seg lenge til at skal komme ut.

– Jeg har store forventninger til «Smertehimmel» av Asle Skredderberget. Jeg synes han overbeviste i sin krimdebut i 2010, og har sett frem til oppfølgeren lenge. Det er den boken jeg gleder meg aller mest til å lese til våren, forteller Elin Brend Johansen.

– Jeg har også høye forventninger til Torbjørn Øverland Amundsens debut «Bian Chen.» En annen bok det er verdt å holde øynene åpne for er «Gothams Guder » av Lyndsay Faye. Jeg leser den på engelsk nå, og synes den er veldig god.

– Dessuten kommer ungdomsboken «Divergent» endelig ut på norsk til våren, og det gleder jeg meg også over, sier Elin Brend Johansen.

Filmversjonen av fantasy-romanen blir dessuten å se på kino i 2014. Boken ble kåret til årets ungdomsbok i klassen for Fantasy og Science fiction av nettstedet Goodreads.

Gleder seg til Solstad-biografi

Bokblogger Janicke Heldal Stray, eller Jeg leser , gleder seg aller mest til at Alf van der Hagen kommer med boken om Dag Solstad – «Levd uliv».

– Dette er den boken jeg gleder meg aller mest til, ikke bare på grunn av Solstad, men mest fordi det er Alf van der Hagen som er forfatter, forteller Janicke Heldal Stray.

– Etter at jeg leste van der Hagen's «En annen Mykle» – om Jane Mykle – for første gang for mange år siden, er dette en forfatter jeg har alt av. Det har blitt en tradisjon og et høydepunkt i julen å sitte foran peisen med van der Hagens bøker. Han er en fenomenal intervjuer, kommer tett på intervjupersonene, og skriver fantastisk godt.
Bokbloggeren Janicke Heldal Stray, eller , synes det er både mange interessante nye, norske forfattere og oversatte bøker denne våren.

Janicke Heldal Stray

Bokblogger Janicke Heldal Stray gleder seg aller mest til at Alf van der Hagen kommer med boken om 'Dag Solstad'.

Foto: Privat

Heldal Stray synes bokvåren 2013 ser spennende ut, og mener det finnes mange nye norske stemmer, i tillegg til mange spennende oversatte titler.

– Et knippe av de titlene jeg gleder meg til å lese er Orhan Pamuks «Den naive og sentimentale romanforfatteren», sier Janicke Heldal Stray.

Pamuks bok er basert på forelesninger han har holdt på Harvard, og i boken diskuterer han leserens opplevelse av å lese.

– Omtalene på engelskspråklige nettsider lover at dette er en bok det absolutt er verd å få med seg.

Adam Johnsons bok «Barnehjemsbestyrerens sønn», er omtalt i bloggen Har du lest .

– Bloggforfatteren beskriver en bok som gir et sjeldent og spennende innsyn i et samfunn vi ikke vet så mye om. Denne gleder jeg meg veldig til å lese, sier Janicke Heldal Stray.

Nicolas Barreau kommer dessuten med serieromanen «Kjærlighet på menyen».

– Dette er en forfatter jeg ikke vet noe om, men søk på nettet viser at bøkene hans er godt mottatt av leserne. Det å starte året med et nytt forfatterbekjentskap er alltid bra.

– Japansk lyrikk-høydepunkt

Takashi Hiraides «Til valnøttens gjenstridige utholdenhet» har en nydelig tittel på denne nye boken fra Japan, mener Heldal Stray.

– Japanernes estetiske form, både i arkitektur, kunst og litteratur gjør at dette forhåpentligvis blir et av høydepunktene innen lyrikk for denne leseren i 2013. Boken kom ut på japansk i 1982, og det er en begivenhet at denne endelig finnes på norsk. Den kom på engelsk i 2008, en lyrikksamling jeg har lest og derfor vet at dette er noe å virkelig glede seg til, sier Janicke Heldal Stray.

Jennifer Egan – «Den svarte boksen». – Egan er en veldig spennende forfatter, og hennes forrige bok «Bølla på døra » var en av de beste og mest overraskende bøker jeg leste i 2012, sier hun.

Lise Grimnes

Bokblogger Lise Grimnes gleder seg til både Sofi Oksanens nye roman og til Kerstin Ekmans «Grand finale i svindlerbransjen».

Foto: Privat foto

Bloggeren Knirk , eller Lise Grimnes mener våren har noen godbiter i vente.

– Skal jeg trekke fram en tittel må det være Kerstin Ekmans nye roman «Grand finale i svindlerbransjen». Ekman er bra på alle måter, og jeg har hatt noen store leseropplevelser sammen med henne, for eksempel «Røverne i Skuleskogen». Den sitter støpt fast i meg siden jeg leste den som ungdom. Jeg har hørt Ekman snakke om den nye boka som handler om litteratur og offentligheten. Den har en forfatter i hovedrollen, og jeg tror den er både morsom og besk, sier Lise Grimnes.

– Jeg gleder meg også til å lese andre forfattere som jeg har likt tidligere, for eksempel Sofi Oksanen og Ismail Kadere – og Lars Mæhle! Han er en favoritt og jeg gleder meg til hans nye roman «Den mørke porten». Dette er en krim for voksne, første bok i en serie om psykologen Ina Grieg. Jeg er veldig spent på hva Mæhle byr på innenfor denne sjangeren.

Lise Grimnes er nysgjerring på Simen Sætre sin bok om bloggeren Fjordman.

– Den kan bli interessant. Det er en bok som sikkert vil få en del oppmerksomhet, og jeg er spent på hvilken tilnærming Sætre har valgt.

– Jeg er fan av lettere underholdningsbøker, men våren byr ikke på de samme forventningene som jeg hadde til bokhøsten 2012 hvor både Rowling og Morton kom med nye bøker. Det er to powerdamer innenfor sjangeren. Når det gjelder fantasy har vi ventet i seks år på Scott Lynch sin tredje bok i Gentlemen Bastard-serien. Det sies at 2013 er året den kommer på det amerikanske markedet og det håper jeg virkelig.

Enda mer fantasy

Fantasy-forfatter Mari Moen Holsve skriver bøker for barn og unge.

– Jeg liker at det stadig skjer nye ting på spennings- og fantasy-fronten for barn og ungdom, både på norsk og oversatt. Samtidig er det stas at det holdes liv i flere av de gamle klassikerne, som Gunilla Bergströms «Albert Åberg», og Astrid Lindgrens bøker – Emil i Lønneberget fyller tross alt femti år i 2013!

Som barne- og ungdomsbokforfatter er det nye bøker for barn og ungdom Moen Holsve følger mest med på.

– Jeg gleder meg til «Ildkrøniken», andre bok i «Begynnelsens bøker»-serien av John Stephens, forteller hun.

– Jeg er også ordentlig nysgjerrig på den nye norske serien «Jævlenes tid» av Natan Selko. Den siste boka i serien om Artemis Fowl kommer også. Jeg digget Artemis Fowl da jeg gikk på skolen, så det skal bli moro å se hvordan det hele ender, sier hun.

Mari Moen Holsve

Barne- og ungdomsbok- forfatter Mari Moen Holsve liker at det skjer nye ting på fantasy-fronten.

Foto: Blogspot

Det kommer mye fint på bildebokfronten også, synes Mari Moen Holsve.

– Jeg er veldig spent på Camilla Kuhns «Gorm er en snill orm» og på «Asbjørnsen og Moe og de gode hjelperne. En eventyrfeiring», med eventyrene illustrert av flere av Norges beste illustratører, i anledning Jørgen Moes jubileum, sier hun.

Den nye ”Hel ved”?

Forfatteren av boken «På gress», Tor Smaaland, er slottsgartner ved Det kongelige hoff. Han er utdannet anleggsgartner og har over 20 års erfaring med design, anlegg og vedlikehold av hager. Han har vært fast hageekspert i Dagbladet og på NRK.

Blir dette en ny ”Hel ved”-suksess? Nordmenn er jo ikke bare glade i ved, men i gress også.

I «På gress» lærer du om alt som har med gress å gjøre, fra forskjellen mellom plen og gress, om gressklippere og klippemetodikk. Forskjellen på rake og rive, og hva de brukes til, og andre gressredskaper er også tatt med i boken. Og forfatteren forklarer hva egentlig ugress er.

Forfatter og tidligere "Hallo i uken"-programleder, og humorist, Are Kalvø skal i gang med en ny tv-serie – "Riksforsamlinga" i 2013. I den forbindelse kommer boken «Ny grunnlov» ut på Samlaget i februar.

Sist, men ikke minst, kommer den tidligere glamour-modellen Lene Alexandra Øien, kjent fra blant annet tv-programmene Robinsonekspedisjonen og Skal vi danse, kommer med sin første bok i vår.

Øiens bok har fått tittelen «Jeg er bra nok», og handler om selvutvikling og det å leve et liv i balanse. Øien introduserer begrepet "positiv egoisme", som går ut på å ta vare på seg selv, for å være i stand til å gi noe til andre. Budskapet er at god selvtillit er mulig å trene opp.

NB! Artikkelen inneholder kun et utvalg av vårens bøker, og utgivelsene kan fortsatt bli flyttet på eller endret.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.