Hopp til innhold

Ny Harry Hole-bok neste år

Jo Nesbø bekrefter overfor NRK at det i løpet av neste år vil komme en ny bok i serien om politibetjenten Harry Hole.

Jo Nesbø

Jo Nesbø røper at det kommer en tiende roman om Harry Hole. I høst flytter Jo Nesbø til Los Angeles i to måneder. Der skal han skrive på en ny thriller.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Sist vi hørte fra Harry så lå han vel nesten uten puls på et gulv i et doprede her i Oslo. Men det er jo selvfølgelig muligheter for at han kommer seg.

Mange fryktet at Harry Hole ikke ville komme tilbake etter den siste krimboken «Gjenferd» som kom i 2011. Nå røper Jo Nesbø at Harry ikke er død.

– Jeg tror kanskje dette er en god anledning til å ha litt sånn ”breaking news” når det gjelder Harry og det er at Harry er ikke død, sier Jo Nesbø til NRK, og kom med det med en gladnyhet til alle som har satt pris på krimbøkene til Nesbø.

Forfatteren delte i dag ut Harry Hole-stiftelsens pris ”Ei ålreit dame” på Schrøders restaurant i Oslo, og mente anledningen var passende for å slippe nyheten om at hans berømte antihelt ikke er død, selv om avslutningen i forrige bok ”Gjenferd” kunne tyde på det.

– Det kommer faktisk en ny Harry Hole-roman til sommeren, sier forfatteren.

Men noen ytterligere informasjon om innholdet i boken ønsker ikke Nesbø å komme med nå.

Forfatteren og musikeren avviser at han har følt seg presset til å skrive videre på Harry Hole-serien. Og han forbeholder seg retten til å ta livet av politibetjenten når han selv ønsker.

– Nei, jeg har ikke blitt pressa til skrive en ny bok. Jeg har valgt å være helt illojal mot mine lesere, og forbeholder meg retten til å skuffe dem. Harry Hole kommer ikke til å vare evig. Og når han først dør, så kommer han ikke til å stå opp fra de døde, sa Nesbø da han besøkte Dagsnytt 18.

Les også: – Suksessen er uhåndgripelig

I Trygdekontorets sending om ondskap, forteller Jo Nesbø at det i noen scener fra boka «Panserhjerte» forekommer sadisme som han ikke er stolt over.

I Trygdekontorets sending om ondskap, fortalte Jo Nesbø at det i boka «Panserhjerte» forekommer sadisme som han ikke er stolt over.

Tiende i rekken

Den første boken, «Flaggermusmannen», ble lansert i 1997. Krimserien er utgitt i over 50 land, og Jo Nesbøs bøker er solgt i to millioner eksemplarer bare i Norge.

Boken blir den tiende romanen om Harry Hole. De foregående bøkene har skaffet Nesbø stor suksess langt utenfor Norges grenser.

Blant annet har amerikanske anmeldere kalt Nesbø for den neste Stieg Larsson, og det er bestemt at det vil bli en Hollywood-innspilling av boken ”Snømannen”.

Den berømte regissøren Martin Scorsese skal regissere filmen.

Martin Scorsese

Det jobbes fremdeles med manuset til Martin Scorsese-filmatiseringen av «Snømannen», men Nesbø har flere ganger avvist at han har møter med den ikoniske regissøren på timeplanen under USA-oppholdet.

Foto: Leon Neal / AFP

500.000 til Redd Barna

Årets Harry Hole-pris på 500.000 gikk til Margareth Hatle og Redd Barnas skoleprosjekt i Zimbabwe. Hatle mistet i 2008 sin 20 år gamle sønn i en trafikkulykke.

I en kommune som har opplevd mange dødsfall blant unge i trafikken, har Margareth tatt debatten om kjørekultur direkte med ungdommene, heter det blant annet om årets prisvinner.

Hatle har sammen med stiftelsen bak prisen vært med på å bestemme at de 500.000 kronene fra Harry Hole-prisen skal gå til å gi barn i Binga-provinsen en bedre skole og opplæring.

Harry Hole Stiftelsen, som ble etablert av forfatteren Jo Nesbø i 2008, har nå vokst til 13 millioner kroner.

Stiftelsen ledes av Jo Nesbø og har blant andre Kristin Clemet og Kari J. Spjeldnæs som styremedlemmer. Daglig leder og styremedlem er Erik Holst.

Harry Hole-pris

Harry Hole-prisen er opprettet av forfatter og musiker Jo Nesbø, og skal gi barn grunnleggende lese- og skriveferdigheter.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Trolltunga får turistpris

  Trolltunga i Ullensvang har fått Travelers’ Choice-prisen frå Tripadvisor, som er ein internasjonal reisenettstad og -app. Prisen inneber at reisande meiner at attraksjonen er blant dei 10 prosent beste i verda. – Dette er ei oppmuntrande anerkjenning, seier dagleg leiar i Trolltunga AS, Åse Marie Evjen.

  Trolltunga
  Foto: Nina De Flon
 • Jeremiah «Jerry» Harris dømt til 12 år i fengsel

  Jeremiah «Jerry» Harris, som er kjent fra strømmetjenesten Netflix-dokumentaren «Cheer», ble dømt av en føderal dommer til 12 års fengsel etter anklager om overgrep mot barn, skriver BBC. Harris erkjente straffskyld i februar.

  En føderal dommer dømte onsdag 6. juli 2022 Jeremiah Harris til fengsel i 12 år etter anklager om overgrep mot barn.
  Foto: John Locher / AP
 • Schibsted-aviser trolig rammet av nytt dataangrep

  Sent onsdag kveld var flere av Schibsteds nettaviser nede. Mediekonsernet mener alt tyder på at det var et nytt dataangrep.

  Ifølge Bergensavisen gjaldt det blant andre VG, Bergens Tidende, Aftenposten og Stavanger Aftenblad.

  – Det er riktig at flere av Schibsteds aviser har opplevd ustabilitet i en periode nå i kveld, og alt tyder på at årsaken er et nytt tjenestenektangrep, sier kommunikasjonsdirektør Atle Lessum i Schibsted.

  Han opplyste klokka 23.16 at tjenestene var oppe eller på vei opp igjen.

  Onsdag i forrige uke opplevde både flere Schibsted-aviser og NRK problemer, og de bekreftet at de ble utsatt for et dataangrep. Samme dag startet også hackerangrep mot blant annet Arbeidstilsynet, Altinn, BankIDs nettside, Buypass, og flere andre nettsider. Også politiet ble rammet av angrepet.

  – Alt tyder på at angrepet kom fra et russisk og, jeg vil si, kriminelt miljø, sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

  Den russiske hackergruppa Killnet antas å stå bak angrepene.

  (NTB)