Torkil Damhaug får Rivertonprisen

Torkil Damhaug skrev fjorårets beste norske kriminalroman. Prisen får han for boka «Ildmannen».

Torkil Damhaug

Den Gylne Revolver gikk til Torkil Damhaug for boka Ildmannen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Torkil Damhaug får Rivertonprisen

Torkil Damhaug får Rivertonprisen.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Det er mange år siden jeg har kjent meg så tøff, sier Damhaug selv etter å ha fått nyheten.

Juryen sier blant annet: «Årets vinner skiller seg helt spesielt ut. Boken tar grep fra første side, fanger leseren i et univers som er ulidelig vondt, sterkt og ikke minst aktuelt.»

– Ikke bare holder kona mi ut med å ha en forfatter i huset, hun er med sin følelse for språk og fortelling, også en viktig samtalepartner i de første og mest avgjørende fasene av bokens tilgivelse, sa årets Rivertonprisvinner i takketalen.

«Den gyldne revolver» deles årlig ut av Rivertonklubben, for det beste arbeid innen norsk krimlitteratur. I år er det 40 år siden den tradisjonsrike prisen ble
tildelt for første gang.

Utdrag fra juryens begrunnelse:

«Årets vinner skiller seg helt spesielt ut. Boken tar grep fra første side, fanger leseren i et univers som er ulidelig vondt, sterkt og ikke minst aktuelt. Den tar blant annet opp det å vokse opp med ulike røtter, utnyttelse av ungdom, det vingeklippede sinn, den forsømte, og ansvarsfraskriveren. Forfatteren har skrevet flere bøker, ikke bare krim, men har en bakgrunn som i aller høyeste grad brukes i forfatterskapet, nemlig psykiaterens.»

De nominerte

De nominerte til Rivertonprisen for 2011 var: Torkil Damhaug: Ildmannen, Terje Emberland og Bernt Roughtvedt: «Stormlaget», Thomas Enger: «Fantomsmerte», Knut Faldbakken: «Natthagen» og Jørn Lier Horst: «Vinterstengt».

I 2010 var det Chris Tvedt som fikk prisen for beste norske krim for «Dødens sirkel».

Kulturstrøm

 • Valen leder Kringkastingsrådet

  Snorre Valen fra Trondheim er oppnevnt som ny leder for Kringkastingsrådet. Valen er politisk redaktør i Nidaros og tidligere SV-politiker. – Valens mediefaglige kompetanse samt tidligere erfaring som både musiker og politiker, gjør meg trygg på at han vil lede rådet på en god måte, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Snorre Valen
  Foto: Klara Skovro Thoresen
 • Lars Petter Hagen ny festspillsjef

  Lars Petter Hagen blir ny leder for Festspillene i Bergen.

  Komponisten kommer fra jobben som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien. Det ble klart på en pressekonferanse i dag.

  Hagen tar over etter Anders Beyer, som måtte gå av på dagen 22. september etter en varslingssak som ble meldt til styret i august.