Hopp til innhold

Avatar setter ulovlig rekord

Nedlasting av piratkopier av den populære filmen Avatar slår alle rekorder.

Avatar
Foto: Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

20th Century Fox har allerede tjent flere milliarder kroner på de tre ukene 3D-filmen Avatar har gått på kino verden rundt. Det gjør den til den film i verden som har tjent flest penger på kortest tid.

Bella og Jacob i "New Moon"

Bella og Jacob i New moon

Foto: (Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS).

Men, nå slår filmen en annen og mindre heldig rekord.

Ifølge The Times ble Avatar ulovlig nedlastet en million ganger den første uken den ble frigitt på markedet. Filmen var allerede å se på internett flere dager før den hadde premiere på kino.

Slår New Moon-rekord

Til sammenligning var det filmen New Moon som opp til nylig hadde rekord i flest nedlastinger. Av den ble det lastet ned 610.000 ulovlige kopier, første uken den var tilgjengelig.

«Star Trek» fra 2009 med Chris Pine og Zachary Quinto

Zachary Quinto i Star Trek fra 2009

Foto: United International Pictures

Også Star trek-filmen er en populær film å laste ned. I løpet av 2009 ble den siste Star Trek-filmen i rekken lastet ned over ti millioner ganger .

Ifølge 20th Century Fox, som står bak filmen, vil de mange piratkopiene ikke ha stor påvirkning på salget av kinobilleter. De begrunner det med 3D-opplevelsen, som man kun får på kino.

Men, det de muligens kan frykte er når filmen blir sluppet på DVD, hvor forskjellen mellom en god piratkopi og 2D TV-versjon, vil være mindre synlig.

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.