Hopp til innhold

Star Trek er piratenes favoritt

I løpet av 2009 er den siste Star Trek-filmen i rekken blitt lastet ulovlig ned over ti millioner ganger.

«Star Trek» fra 2009 med Chris Pine og Zachary Quinto

Star Trek» fra 2009 med Chris Pine og Zachary Quinto.

Foto: United International Pictures

Star Trek

Årets topp tre for pirater:«Star Trek»

Foto: United International Pictures
Megan Fox og Shia LeBeouf i «Transformers: Revenge of the Fallen»

2. plass: Megan Fox og Shia LeBeouf i «Transformers: Revenge of the Fallen».

Foto: United International Pictures
Gerard Butler og Idris Elba i «Rocknrolla»

3.plass: «Rocknrolla» med Gerard Butler og Idris Elba.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome AS

Det gjør den til årets mest ulovlig nedlastede film, ifølge BBC .

Til tross for gode besøkstall på kinoene, øker ulovlig nedlasting like fullt. For fjorårets mest ulovlige nedlastede film, Batman-filmen The Dark Knight, ble "bare" lastet ned sju millioner ganger, skriver nettsiden TorrentFreak .

På listen over de mest nedlastede filmene i 2009 etterfølges Star Trek av filmer som Transformers: Revenge of the Fallen som også kom ut i år, og kanskje mest overraskende Guy Ritchies RocknRolla fra 2008 med Gerard Butler i hovedrollen.

Andre filmer som figurerer på listen over de mest ulovlig nedlastede filmene i 2009 er komedien Hangover og den første Twilight-filmen. Videre er filmer som District 9, Harry Potter og halvblodsprisen og X-Men Origins: Wolwerine populære.

Populær teknologi

Tallene som TorrentFreak har samlet baserer seg på brukere som benytter seg av teknologien BitTorrent. Denne teknologien er en av de mest populære måtene å laste ned store filer på over internett.

Det er fullt lovlig å laste ned via BitTorrent, forutsatt at den som har lagt ut filene har tillatelse til det. NRK har gjort det mulig å laste ned flere NRK-programmer på denne måten.

Svenske The Pirate Bay er verdens største fildelingsnettsted, som baserer seg på BitTorrent-teknologi. Men ettersom nettsiden også peker på innhold som distribueres uten samtykke fra de som sitter på rettighetshaverne, er de blitt saksøkt for brudd på opphavsretten .

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober