NRK Meny
Normal

Star Trek er piratenes favoritt

I løpet av 2009 er den siste Star Trek-filmen i rekken blitt lastet ulovlig ned over ti millioner ganger.

«Star Trek» fra 2009 med Chris Pine og Zachary Quinto

Star Trek» fra 2009 med Chris Pine og Zachary Quinto.

Foto: United International Pictures

Star Trek

Årets topp tre for pirater:«Star Trek»

Foto: United International Pictures
Megan Fox og Shia LeBeouf i «Transformers: Revenge of the Fallen»

2. plass: Megan Fox og Shia LeBeouf i «Transformers: Revenge of the Fallen».

Foto: United International Pictures
Gerard Butler og Idris Elba i «Rocknrolla»

3.plass: «Rocknrolla» med Gerard Butler og Idris Elba.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome AS

Det gjør den til årets mest ulovlig nedlastede film, ifølge BBC .

Til tross for gode besøkstall på kinoene, øker ulovlig nedlasting like fullt. For fjorårets mest ulovlige nedlastede film, Batman-filmen The Dark Knight, ble "bare" lastet ned sju millioner ganger, skriver nettsiden TorrentFreak .

På listen over de mest nedlastede filmene i 2009 etterfølges Star Trek av filmer som Transformers: Revenge of the Fallen som også kom ut i år, og kanskje mest overraskende Guy Ritchies RocknRolla fra 2008 med Gerard Butler i hovedrollen.

Andre filmer som figurerer på listen over de mest ulovlig nedlastede filmene i 2009 er komedien Hangover og den første Twilight-filmen. Videre er filmer som District 9, Harry Potter og halvblodsprisen og X-Men Origins: Wolwerine populære.

Populær teknologi

Tallene som TorrentFreak har samlet baserer seg på brukere som benytter seg av teknologien BitTorrent. Denne teknologien er en av de mest populære måtene å laste ned store filer på over internett.

Det er fullt lovlig å laste ned via BitTorrent, forutsatt at den som har lagt ut filene har tillatelse til det. NRK har gjort det mulig å laste ned flere NRK-programmer på denne måten.

Svenske The Pirate Bay er verdens største fildelingsnettsted, som baserer seg på BitTorrent-teknologi. Men ettersom nettsiden også peker på innhold som distribueres uten samtykke fra de som sitter på rettighetshaverne, er de blitt saksøkt for brudd på opphavsretten .

Flere kulturnyheter