Star Trek er piratenes favoritt

I løpet av 2009 er den siste Star Trek-filmen i rekken blitt lastet ulovlig ned over ti millioner ganger.

«Star Trek» fra 2009 med Chris Pine og Zachary Quinto

Star Trek» fra 2009 med Chris Pine og Zachary Quinto.

Foto: United International Pictures

Star Trek

Årets topp tre for pirater:«Star Trek»

Foto: United International Pictures
Megan Fox og Shia LeBeouf i «Transformers: Revenge of the Fallen»

2. plass: Megan Fox og Shia LeBeouf i «Transformers: Revenge of the Fallen».

Foto: United International Pictures
Gerard Butler og Idris Elba i «Rocknrolla»

3.plass: «Rocknrolla» med Gerard Butler og Idris Elba.

Foto: Foto/Copyright: Warner Bros./Sandrew Metronome AS

Det gjør den til årets mest ulovlig nedlastede film, ifølge BBC .

Til tross for gode besøkstall på kinoene, øker ulovlig nedlasting like fullt. For fjorårets mest ulovlige nedlastede film, Batman-filmen The Dark Knight, ble "bare" lastet ned sju millioner ganger, skriver nettsiden TorrentFreak .

På listen over de mest nedlastede filmene i 2009 etterfølges Star Trek av filmer som Transformers: Revenge of the Fallen som også kom ut i år, og kanskje mest overraskende Guy Ritchies RocknRolla fra 2008 med Gerard Butler i hovedrollen.

Andre filmer som figurerer på listen over de mest ulovlig nedlastede filmene i 2009 er komedien Hangover og den første Twilight-filmen. Videre er filmer som District 9, Harry Potter og halvblodsprisen og X-Men Origins: Wolwerine populære.

Populær teknologi

Tallene som TorrentFreak har samlet baserer seg på brukere som benytter seg av teknologien BitTorrent. Denne teknologien er en av de mest populære måtene å laste ned store filer på over internett.

Det er fullt lovlig å laste ned via BitTorrent, forutsatt at den som har lagt ut filene har tillatelse til det. NRK har gjort det mulig å laste ned flere NRK-programmer på denne måten.

Svenske The Pirate Bay er verdens største fildelingsnettsted, som baserer seg på BitTorrent-teknologi. Men ettersom nettsiden også peker på innhold som distribueres uten samtykke fra de som sitter på rettighetshaverne, er de blitt saksøkt for brudd på opphavsretten .

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK