Varer tre timer, føles lenger

«Avatar» - James Camerons fantasifilm varer i nesten tre timer og føles enda lenger. Den gjentar seg selv mer enn vår anmelder synes om.

Avatar

Filmen kan handle om menneskets higen etter en bedre verden, mener vår anmelder.

Foto: Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

stjerner

Higer etter bedre verden

I et avansert laboratorium legger folk seg i skiboksliknende kister som sendes inn i en avansert skanner. Der inne i trommelen overføres menneskets DNA, psyke og talent til nye og annerledes skapninger på utopiske Pandora.

Filmen kan handle om menneskets higen etter en bedre verden, mener vår anmelder. Dessuten kan filmen handle om å ta vare på naturen som omgir oss.

Begge formål er fantasier og fremstilles i eventyrlige utenomjordiske former, men tilstanden er jordnær i den forstand at det finnes motkrefter. Fienden kalles himmelfolket. Himmelfolket angriper med rene insektsvermer av helikoptre og andre luftfartøy. De investerer all sin maskulinitet og sine mest avanserte våpen i å utslette alt og alle som truer deres makt.

Menn styrer ondskapen, kvinner forvalter håpet. Pandoras åndelige leder er en meget kvinnelig kvinne.

Meningsløs krig

Avatar
Foto: Foto/Copyright: Twentieth Century Fox

Krigingen er meningsløs. Det er visst det som er meningen, at det kriges uten mening. Men regissøren, manusforfatter og produsent James Cameron har et kommersielt motiv for å farge filmfortellingen med forfølgelse, fart og konfrontasjon. Det finnes knapt fantasy-film for voksne uten vold i vår tid. Underholdningen er effekter og vold.

Det er fart og kraft i bildene og situasjonene her også, men historien utvikles langsomt.

Det er lagt mest energi i å gjøre filmteknikken underholdende. Jeg synes det er den biten forfatter, regissør og produsent James Cameron får dårligst til. Animasjonene og manipulasjonene er avanserte, men vi har sett så mye avansert datatriksing nå at effekten av det reduseres.

Sexy ytre og varmt indre

Kinoene er så vidt i gang med sin andre 3D-bølge. 3-D skal være fremtiden på kino, sies det i bransjen. Enkelte kinoer har kjøpt inn elektroniske briller for svært mange penger. Jeg synes effekten av 3D er falmet allerede. I denne filmen gir den lite tilskudd til opplevelsen.

Univers og skapninger er godt designet. Kloningene, DNA-asylantene, halvmenneskene som kalles avatarer der ute på Pandora, har et sexy ytre og et varmt indre.

Nede på jorden, uten masker, er menneskene mindre naturlige. Skuespillerne klarer ikke å gi dem personlighet.

Sigourney Weaver gjør en dårlig stereotyp og snakker deretter. Hun er best som klonet. Andre skuespillere er dårligere. Det ser ut til at det er vist bedre omsorg for teknikken, enn for menneskene, under opptakene.

Kulturstrøm

 • Gyllenhaal + Ferrantebok = film

  Den amerikanske skuespilleren Maggie Gyllenhaal skal skrive og regissere en adaptasjon av Elena Ferrantes roman «Den dunkle dottera» (Samlaget). Det melder bok365.no. Det blir hennes debut som regissør og manusforfatter. Rollen hennes i HBO-serien «The Deuce» har inspirert henne til å ta skrittet over i registolen, sier hun.

  2018 Sundance Film Festival - "The Kindergarten Teacher" Portrai
  Foto: Taylor Jewell / AP
 • Forfatter Jan Jakob Tønseth er død.

  Jan Jakob Tønseth døde natt til fredag, melder hans forlag Cappelen Damm. Tønseth var den aller første vinneren av P2-lytternes romanpris. Den fikk han for «Et vennskap». Han fikk også Det Norske Akademis pris, Cappelenprisen, Gyldendals legat og Doblougprisen.

  For novellesamlingen «Von Aschenbachs fristelse» ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

  I diktsamlingen «Muntre dødsdikt og andre dikt» (2015) skrev han sin sykdomshistorie.

  Jan Jakob Tønseth ble 71 år gammel.

  Jan Jakob Tønseth
  Foto: Aarønæs, Lars / Lars Aarønæs