Hopp til innhold

Snart strikker ingen

Strikker du? Kjenner du noen som kan strikke? Barna dine lærer det muligens ikke. Iallefall ikke på skolen. Skolefolk er skuffet over den rødgrønne regjeringens satsing på kunst- og håndverksfag.

Strikking
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Ferdigheter går tapt, og faget svekkes, mener kritikerne.

Mens kulturbudsjettene vokser, og Norge får stadig flere kunstnere og designere, får kunst- og håndverksfag stadig mindre plass i norsk skole, ifølge skolefolk.

- Faget er nå så lite at det er vanskelig å få fagfolk til så små stillinger. Vi har hørt veldig mange signaler på at de skal ta tak i det og at de ønsker å gjøre ungdomstrinnet mer praktiskorientert. Men, i praksis ser vi liten endring, sier rektor på Gosen skole i Stavanger kommune, Hilde Solberg.

- Situasjonen er skremmende

Designere og kunstnere får vi stadig flere av. Kultur og næring er slagord i kommunene. Men, ifølge Liv Klakegg Dahlin har norsk skole ikke tatt dette inn over seg.

- Situasjonen er skremmende. Ferdigheter forsvinner. Vi ser barn og unge som har talenter innenfor disse fagene og ikke får prøvd seg. Og det kanskje mest bekymringsfulle er at kompetansen forsvinner helt. Hvis vi ikke gjør noe nå så ødelegges flere fagområder, sier Liv Klakegg Dahlin, som leder et høyskolenettverk innen estetiske fag.

Regjeringen mislykkes

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegard Solhjell, SV

Foto: NRK

Regjeringens tilbud om etterutdanning i estetiske fag har vært delvis mislykket, fordi skolene prioriterer andre fag, innrømmer kunnskapsministeren. Men Bård Vegar Solhjell avviser at regjeringen ikke har gjort noe som har virket.

- Vi har innført krav om fagkompetanse for å undervise i praktiskestetiske fag på ungdomstrinnet. Vi har satt i gang videreutdanning i fagene og vi har innført en lærerutdanning der kunst og kultur som metode skal være obligatorisk og kunne brukes i alle fag

- Vi er på vei, men har langt igjen før vi har en så god kultursatsing i skolen som vi bør ha, innrømmer Solhjell.

Birger Kolsrud Jåsund

Birger Kolsrud Jåsund, Kulturnytt

Foto: Ann-Iren Finstad / NRK
Partiutspørring i Kulturnytt

Programleder Birger Kolsrud Jåsund skal i to uker framover grille politikerene i dei viktigeste kultursakene kl. 16.30 i NRK P2.

Hvilken saker mener du kulturpolitiker i SV, May Hansen skal svare på?

Kulturstrøm

  • Madonna gjorde Rio-strand til dansegulv

    – Dette stedet er magisk, sa Madonna foran 1,5 millioner tilskuere på Copacabana-stranda i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro.

    Gratiskonserten lørdag markerte avslutningen på hennes «Celebration Tour». Første konsert var i London i oktober i fjor.

    Den 65-årige superstjernen startet ballet med «Nothing Really Matters» fra 1998. Dette er første gang «Dronningen av pop» har en retrospektiv turné, og hun framfører låter fra karrieren på mer enn fire tiår.

    – Her er vi på det vakreste stedet i verden, sa Madonna og viste til utsikten mot havet, fjellene og Kristusstatuen på en av byens høyder.

    (NTB)

    Madonna avsluttet turneen i Rio de Janeiro lørdag.
    Foto: AP
  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.