Hopp til innhold

Ingen hverdagskost i norsk film

«Upperdog» er både vesentlig og underholdende. Den er konsentrert og drivende, og den er gjennomarbeidet i de fleste detaljer.

Hermann Sabado og Agnieszka Grochowska i rollene som Axel og Maria i en scene fra «Upperdog».
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

6 stjerner

«Upperdog» – det er en god tittel. Den refererer til en ung og velkledd, vellykket og velstående mann som behandler andre som underdogs. Han er vokst opp på Oslo Vest, og tidlig i filmen lusker han tilbake til mor og far for å få en slags asyl fra virkeligheten. Axel er snørrhoven kjønnsfasist, og nå føler han seg sveket.

Det er et av mange kryssende og overlappende temaer i Sara Johnsens film. Mozart er et annet. Mozart setter ulike stemninger til sosiale skiller og bevegelser.

Agnieszka Grochowska og Bang Chau som henholdsvis Maria og Yanne

Agnieszka Grochowska og Bang Chau som henholdsvis Maria og Yanne.

Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Adoptert

Han kom fra Vietnam til Norge som liten gutt sammen med en litt eldre halvsøster, men de to forlot flyplassen med hver sin adoptivmor. Siden har de ikke sett hverandre. Han husker ikke en storesøster. Hun derimot husker en lillebror, og hun har et fotografi som ble tatt av de to sammen på Fornebu med mødrene.

Filmen kobler dem. Prosessen frem til gjenforingen går gjennom andre vesentlige og virkelige problemstillinger. Halvsøsteren Yanne jobber på asiatisk kafé og deler leilighet i bakgården med den polske vaskejenta Maria, som blant flere steder jobber hos Axels foreldre i det store huset med den store hagen i den fornemme villaveien. Hun er vakker i sjel og skinn.

Så er det Per som er hjemvendt Afghanistan-soldat med traumatiske minner. Han skjøt en sivil bilist og ble fotografert av VGs kvinnelistige krigsreporter mens han siktet mot barna som satt i baksetet.

Mads Sjøgård Pettersen i rollen som soldaten Per «Upperdog»

Mads Sjøgård Pettersen spiller soldaten Per.

Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Stinn av stoff

Filmen er stinn av vektig stoff, men den er lett å oppleve. Den er ung og moden. Den fanger vår tid og reflekterer tilstander noen tiår bakover. Den er en grenseløs Oslo-film.

«Upperdog» er vesentlig. Den forteller effektivt. Dramaturgien blir trolig lærestoff for fremtidige filmstudenter. Og musikkbruken. Og det dynamiske kameraarbeidet. Hele designen er bemerkelsesverdig. Skuespillerne har fått klar instruksjon og tatt den.

Det går tiår mellom hver gang vi ser en så gjennomarbeidet film i Norge.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.