Hopp til innhold

Overveldende «Upperdog»

Den polske stjerneskuespilleren Agnieszka Grochowska var totalt overveldet etter å ha sett filmen «Upperdog» i Haugesund.

Gjengen bak «Upperdog» møtte pressen i Haugesund
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg er i sjokk, det er alltid slik. Jeg likte filmen veldig godt, forteller Grochowska som spiller selv en av hovedrollene i Sara Johnsens film som fikk æren av å åpne filmfestivalen i Haugesund.

Hun var ikke den eneste som lot seg begeistre under premieren. Kulturminister Trond Giske hadde tårer i øynene da han forlot salen etter visning.

– Fantastisk rørende historie.

Og også Film og Kinos Lene Løken var imponert.

– Fantastisk flott for en gang skyld å se noen sterke, flotte kvinnefigurer, sa Løken.

Moderne eventyr

Filmen vever sammen historien til fire unge, både sterke og sårbare, mennesker. Agnieszka Grochowska spiller Maria, en polsk hushjelp, som oppdager at sønnen i huset hun jobber i, faktisk er i slekt med hennes egen venninne. Søsknene Axel og Yanne ble adoptert bort til hver sin familie som små barn, og har så og si vokst opp i hver sin verden; han i materiell velstand på Oslos vestkant, hun i en ordinær familie på østkanten.

Agnieszka Grochowska og Bang Chau som henholdsvis Maria og Yanne

Agnieszka Grochowska og Bang Chau som henholdsvis Maria og Yanne.

Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film

Yanne har i motsetning til broren et minne om de to ble skilt ved ankomsten til Norge. Hun er reservert når Maria setter seg fire å gjenforene søsknene. Dessuten er hun i øyeblikket mer opptatt av Per, som sliter etter å ha tjenestegjort i Afghanistan.

– Filmen handler ihvertfall litt om norsk oppførsel, og jeg prøver å lage et slags moderne eventyr fra dagens Oslo, forteller regissør Sara Johnsen.

Status

Filmens tittel «Upperdog» betyr ifølge regissøren at statusen din ikke er helt satt på topp, og at du må stadig sparke litt nedover.

– Du prøver så godt du kan kanskje å holde hodet over vann.

Den norsk-filippinske skuespilleren Hermann Sabado som spiller karakteren Axel, synes det var utfordrende å spille den den slemme vestkantgutten.

– For det første er det veldig gøy å spille drittsekk, og fristelsen ble ofte stor å dra den drittsekken litt for langt. Derfor ble det viktig å finne en sårhet i ham også.

I rollen som Axels far, finner vi Ole Paus som gjør sin skuespillerdebut.

- Det har vært en flott opplevelse, jeg er veldig stolt over å ha vært med på det. Min rolle i dette her er å være en snill og sikkert en ålreit adoptivfar som gjør veldig dumme ting i beste mening.

Hermann Sabado og Ole Paus i «Upperdog»

Hermann Sabado og Ole Paus i «Upperdog».

Foto: Foto/Copyright: Metronome/Friland Film

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.