Hopp til innhold

230 vil tegne nytt Nasjonalmuseum

Det var tendenser til kaos da innleveringsfristen for konkurransen om utformingen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen utløp klokken 12 fredag.

- Her skal museet ligge
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Da fristen gikk ut viste første opptelling at man hadde fått inn rundt 230 bidrag.

Til sammenligning deltok 242 arkitektfirmaer i konkurransen om Operaen i Bjørvika, som ifølge Statsbygg er den arkitekt- konkurransen i Norge til dags dato med flest deltakere.

Stor interesse fra utlandet

- Eg synes det er imponerende, og fremfor alt morsomt, at en slik oppgave tydeligvis fenger arkitektkontorer fra absolutt hele verden, sier konkurransesekretær i Norske arkitekters landsforbund, Per Rygh.

Til tross for at den endelige opptellingen av antall innleverte bidrag først vil bli gjort på mandag neste uke, bekrefter han til NRK at de fleste bidragene kommer fra utlandet.

- Det er helt sikkert et klart flertall utenlandske deltakere i forhold til norske arkitektkontor.

Forslagene til nytt nasjonalmuseum i Oslo ble levert inn fredag

Rundt 230 bidrag kom inn før innleveringsfristen gikk ut fredag.

Foto: NRK

Problematisk forhistorie

Også to ganger tidligere har det vært utlyst en arkitektkonkurranse for et nytt nasjonalmuseum, den gangen med beliggenheten på Tullinløkka, rett bak Nasjonalgalleriet i Oslo sentrum. Denne gangen er det bestemt at museet som skal huse samlingene til Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og samtidskunstmuseet, skal legges til Vestbanetomten.

På tomten er det tidligere blitt utlyst en arkitektkonkurranse for Deichmanske hovedbibliotek, som senere er blitt lagt til Bjørvika.

Flyttingen av nasjonalmuseet fra Nasjonalgalleriets lokaler har skapt furore i kunstmiljø. Over 11.000 underskrifter ble samlet inn og overlevert til kulturminister Trond Giske for å hindre flyttingen. Denne uken kom et utspill fra Høyre som ønsket å rive hele den gamle Vestbanehallen som ligger foran museumstomten.

- Puster lettet ut

- Ingen er tjent med at denne prosessen nok en gang skal bli skiftet om på, sier Pål Biørnstad i Lund + Slaatto Arkitekter som avleverte deres forslag før fristen gikk ut.

Han innrømmer at uroen rundt prosjektet bekymrer han.

- Det har kanskje ligget litt bak i hodet, men nå har vi bare tenkt på å bli ferdig, og puster lettet ut for denne gang.

Å delta i konkurransen er foholdsvis dyrt, og Biørnstad innrømmer at det koster.

- Kravet til innlevert materiale er overdrevet kostbart synes vi.

Per Rygh i NAL anslår at prisen på arbeidet som de forskjellige deltakerne til sammen vil ligge på rundt 100 millioner norske kroner.

Allerede i slutten av måneden vil alle bidragene bli vist i Oslo og på nett. Til høsten vil mellom fire og seks deltakere bli invitert til å videreutvikle sine bidrag, før en endelig vinner kåres i januar 2010.

Rundt 230 bidrag kom inn før fristen gikk ut 12. juni
Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters