Hopp til innhold

- Riv Vestbanen

Høyrepolitiker åpner for å rive fredet bygning for å gi plass til nytt nasjonalmuseum.

Vestbanen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Dette kommer til å undergrave fredning som prinsipp, mener kritisk kulturminneekspert.

På fredag går fristen ut for å levere forslag til et nytt nasjonalmuseum på Vestbanen i Oslo. Nå åpner Høyres stortingsrepresentant Olemic Thommessen for å rive det eksisterende, og fredede, bygningen for å gi større plass til et signalbygg.

Olemic Thommessen

Olemic Thommessen (H)

Foto: NRK

- Vi skal kanskje bruke tre, fire, fem milliarder på å bygge et stort nasjonalmuseum som skal huse vår nasjonale kunst- og designhistorie. Da er det et veldig viktig signalbygg, og et bygg jeg synes veier tyngre enn nødvendigheten av å videreføre disse bygningene som står her nå, sier han til NRK.

I fjor besluttet kulturminister Trond Giske å samlokalisere Nasjonalgalleriet, Samtidskunst- og Kunstindustrimuseet i et nytt nasjonalmuseum på Vestbanen. Beslutningen har skapt stor debatt, og kulturminister Trond Giske har fått motstand både fra opposisjonen og museumsmiljøene.

- Uheldig plassering

Det nye museet skal bygges på tomta som ligger bak de gule murhusene. Det er et uheldig premiss for arkitektene, mener Thommessen.

- Denne tomten orienterer seg jo mot Rådhusplassen, Akershus festning som er et fantastisk middelalderanlegg og Oslo Rådhus, som er funksjonalismens kanksje fineste bygg, og da er det noe med hva vår tid skal etterlate av bygninger.

- Vi har nå invitert verdens fremste arkitekter til å hjelpe oss, og da synes jeg de skal få godt armslag og rom for å tenke hvordan vi skal få et monument fra vår tid som kan matche disse andre, sier Thommessen.

LES: Giske avviser kritikken

LES: Nasjonalmuseet kan bli nedstemt

- Vil underminere fredning

Vestbanebygningen som ble oppført i 1872, er den gamle stasjonsbygningen for Drammensbanen. I 1995 ble bygget fredet, og i dag huser bygningen blant annet Nobelsfredssenter.

Michael Kahn, førsteamanuensis i kulturminnevern ved NTNU, sier til NRK en avfredning vil undergrave fredningen som institusjon.

- Det er aldri skjedd før, at man har avfredet av politiske hensyn. Jeg stiller meg svært kritisk til om det vil være anledning til det slik loven er tenkt. For det man i realiteten da gjør, er å undergrave hele fredningsinstituttet.

Til NRK sier Thommessen at han synes dette er et helt enestående tilfelle.

- Jeg mener ikke at vi skal drive og oppheve fredningsvedtak i øst og vest. Jeg synes dette er et helt enestående tilfelle, fordi nasjonalmuseet er en så stor satsing, så må dette kunne løftes opp på et polititsk nivå hvor man gjør en overordnet avveining.

Kahn synes likevel at det er svært betenkelig å oppheve en fredning av politiske grunner.

- Vi må huske på her at fredning etter kulturminneloven er det sterkeste type vern en bygning kan få i Norge. De bygningene som blir fredet skal ha et varig vern uavhengig av politiske omskiftninger, sier Kahn.

- Her skal museet ligge

Kulturminister Trond Giske står i Rådhuset og ser over på Vestbanen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober