Hopp til innhold

- Kunst ble dumpet av operaen

Da Den norske opera flyttet til Bjørvika, ble kunstverk fra operaens samling solgt på auksjon sammen med interiør og antikviteter.

Direktør Bernt Bauge mottar Operafondets pris

Direktør i Den norske opera og ballett Bernt Bauge da han mottok Operafondets pris fredag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Bilder av blant andre Vebjørn Sand, Anne Lise Knoff og Vanessa og Maureen Baird ble solgt for priser mellom 2000 og 12 000 kroner.

- Billigsalg

Kunstsamler Petter Snare kaller det dumping av anerkjente kunstnere, og mener bildene i det minste burde kommet andre offentlige bygg til gode.

- Kunst kjøpt for skattebetalernes penger skal ikke uten videre omsettes på billigsalg på en auksjon, sier Snare.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kunstneren Vebjørn Sand foran et av sine malerier.

Kunstneren Vebjørn Sand foran et av sine malerier.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Vanessa Bairds originalmaleri, «Fra en danseforestilling», er en av bildene som gikk under klubben i mars. Det ble bestilt som plakatmotiv for en operaforestilling.

Snare mener operaen kunne fått opp mot hundretusen kroner for kunstverket.

- Ikke plass

Operadirektør Bernt Bauge begrunner avgjørelsen med at arkitekturen i den nye operaen gir lite rom for kunstobjekter utover det som er den integrerte kunsten.

- Vi hadde for mye i forhold til hva vi kan nyttiggjøre oss, sier Bauge.

Han sier videre at det skal utarbeides en plan for de interne områdene, der publikum normalt ikke har tilgang. Der vil en stor del av kunstsamlingen, som er igjen, få plass.

- Ingenting av det som har vært synlig kunst for publikum i den gamle operaen er solgt, forteller Bauge.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter