Slik gjør du
Ha rosiner, sukat, sirup, sukker, salt og pepper i en stor bolle. Hell over det kokende vannet og vørterølet. Rør godt, og la blandinga stå og svelle til temperaturen er fingervarm.
Løs opp gjæren i væsken. Bland inn melet. Pass på så du ikke bruker for mye mel. Hold alltid litt igjen. Deigen skal være litt løs for å få den gode, saftige konsistensen du gjerne vil ha.
Sett til etterheving til dobbel størrelse. Det går fort når det er søt gjærbakst.
Del gjerne deigen i seks deler. La vørterkakene stå og etterheve til stekeovnen blir varm.
Stek vørterkakene på 250 grader i 10 minutter. Slå ned varmen til 170 grader varmluft og stek videre i 30 minutter.
Tips
Pensle kakene med sirupsvann hvis du vil ha en blank overflate. Varm vannet og rør ut en stor teskje med sirup i vannet til sirupen har løst seg opp.
- Oppskrift: Bodil Nordjores saftige julebrød