Laster innhold, vennligst vent..
Telehiv

TELEHIV: Kjøttet har tilbrakt mer enn et halvt døgn til sammen i stekeovnen og krydderbad.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Elgstek med telehiv

10 timer i stekeovnen gjør underverker med en stivfrossen elgstek. Det er bare starten på forvandlinga til Bodil Nordjores smakfulle telehiv.

Slik gjør du

Stek kjøttet i en langpanne i 10 timer på 90 grader i varmluft.

Sett i steketermometeret når det har gått 8–9 timer. Kjernetemperaturen skal være 65 grader når kjøttet er ferdig. Et stort kjøttstykke kan kreve opp til 12 timer i stekeovnen.

Så er det tid for «spa-behandling»:

Bland alt krydderet i vannet i en kjele og kok det i 3–5 minutter. Avkjøl laken.

Hell den kalde laken over den varme steken. La den stå i krydderbadet i 4–6 timer, men ikke lenger. Da kan telehiven bli for salt. Tida i krydderbadet avhenger av størrelsen på kjøttstykket.

Tips

  • Serverer kjøttet i tynne skiver med rømme og sølvløk, eventuelt ferske løkringer du slipper i kokende vann. Et ørlite opphold der tar bort den skarpe løksmaken, men det smaker fremdeles løk. Den skal ikke overdøve den gode kryddersmaken på kjøttet.
  • Kjøttet kan du pakke inn i folie og legge i kjøleskapet. Du kan også vakumere det. Det er også mulig å fryse kjøttet igjen hvis du ikke kommer til å spise opp alt i løpet av en ukes tid. Det holder seg lenge i fryseren fordi det er så magert.
  • Du kan også lage telehiv av annet viltkjøtt eller storfekjøtt. Det viktigste er at det er magert kjøtt.

Kilde: Bodil Nordjore/Britt Boyesen (NRK)