Jordskokksuppe

Kremet jordskokksuppe med chorizopølse og eplebiter.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Jordskokksuppe

Jordskokk var vanlig å dyrke i Norge før poteten kom. Nå er det på tide at den blir mer brukt. Prøv Lise Finckenhagens jordskokksuppe.

Slik gjør du

Hakk sjalottløk og hvitløk. Skrell og skjær jordskokkene i små biter.

Smelt smøret i en kasserolle, og fres løk og hvitløk over middels varme til løken blir bløt uten å få farge. Tilsett jordskokk og la det surre videre under omrøring i et par minutter. Hell i hvitvinen og kok inn til det meste av væsken har fordampet.

Tilsett kraft, melk og fløte. Kok opp og la suppen koke ved svak varme i cirka 20 minutter, eller til jordskokkene er helt møre. Rør av og til, slik at det ikke fester seg i bunnen.

Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Server suppen med ønsket topping.

Tips

  • Får du ikke tak i jordskokker kan du lage samme suppe av sellerirot eller pastinakk.
  • Suppen kan smakes til med noen dråper trøffelolje - for den som liker den slags.

Lise Finckenhagen har flere varianter av jordskokksuppe.

  • Oppskrift: Jordskokksuppe med spekeskinke, strimler av dadler og jordskokkchips.
  • Oppskrift: Jordskokksuppe til fest med trøffelolje og kamskjell.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+