Granskuddsirup

Om våren når granen får nye skudd skal du plukke skuddene og lage granskuddsirup.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Granskuddsirup

Granskuddsirup kan brukes på is, til pannekaker, over bær, til alt av vilt og spekemat, som tilbehør til ost eller i bakst.

Slik gjør du

Legg granskuddene i en kasserolle, og dekk med vann. Ikke bruk mer vann en nødvendig.
Kok opp, og la granskuddene koke under lokk ved middels varme i en snau halvtime.

Sil bort granskuddene, og mål opp væsken. Som utgangspunkt kan du bruke 3 deler væske og 2 deler sukker. For eksempel: Har du 15 dl væske, bruker du 10 dl sukker.

Ha alt tilbake i kasserollen og la det koke opp over middels varme. Kok videre til væsken har tyknet og fått sirupskonsistens. Dette tar litt tid, men glem ikke at sirupen vil tykne ytterligere når den blir avkjølt. Bruk en liten øse og fjern hvit skum som danner seg langs kanten av kjelen underveis i kokingen.

Sirupen skifter farge til rosa, og etter hvert blir den mørkere rød, helt av seg selv!

Hell den ferdige sirupen over på rene flasker eller glass.

Tips

Granskudd kan høstes fra egne trær. Andres grantrær må få stå i fred, hvis du ikke har en avtale med eieren.

Se også: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i Jacobsen på lørdag