Enkel epleterte

Denne epleterten er inspirert av den franske flate kaken som kalles galette. De tynne epleskivene er lagt fra ytterkanten og innover. Lise Finckenhagen har laget mascarponekrem til epleterten.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Enkel epleterte

Enkel og knallgod epleterte, kaller Lise Finckenhagen denne godbiten. Den bakes av ferdige butterdeigsplater som fylles med vaniljekrem, epler, sukker og smør.

Slik gjør du

Tin butterdeigsplatene. Legg platene oppå hverandre, og kjevl ut til en tynn og avlang leiv. Eller kjevl i bredden og bruk en liten tallerken som mal for å skjære ut en sirkel, ca. 20 cm i diameter.

Legg butterdeigsbunnen over på et stekebrett med bakepapir. Prikk bunnen med en gaffel og smør vaniljekremen jevnt utover.

Skrell eplene og fjern kjernehuset. Del eplene i to og skjær hver halvdel i tynne skiver. Legg skivene pent tett i tett (taksteinsvis) på bunnen. Dryss sukkeret jevnt over og topp med smør i tynne skiver.

Stek epleterten midt i ovnen ved 215 grader i 15-20 minutter. Serveres lun med ønsket tilbehør og et lite dryss kanel.

Mascarponekrem

Visp sammen fløte, mascarpone, melis og frøene fra vaniljestangen. Visp til myk krem, men vær forsiktig så du ikke pisker for mye. På grunn av det høye fettinholdet kan kremen «sprekke» eller korne seg ganske fort.

Tips

Vil du ha flere oppskrifter på eplekake?

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+