Ost, nøtteknekkebrød og plommekompott

Ost servert på steinhelle med honning og plommekompott.

Foto: NRK

Norske modne oster med nøtte­knekke­brød og kompott

Tom Victor Gausdal serverer norsk ost på hjemmelaget knekkebrød med kompott av årets plommer i Sommeråpent.

Slik gjør du

Beregn et godt utvalg av oster, jeg liker 3–4 forskjellige f.eks. en blåskimmel, en fast, en på geitemelk og en bløt.
I programmet bruker jeg Munkebyost, Kraftkar fra Tingvoll, Snøkvit fra Skånaliseter og Holtefjell xo fra Eiker Gårdsysteri.

Skjær en god bit av hver ost og anrett dem, med den mildeste fra venstre og gradvis sterkere mot høyre.

Server med godt brød f.eks. musli- eller nøttebrød, jeg liker godt hjemmelaget knekkebrød.
Hvis du ønsker noe søtt til, så kan denne kompotten være super, den er laget av årets plommer.

Nøtteknekkebrød
Alle ingrediensene mikses sammen med en sleiv, la røren stå i 10 minutter. Legg røren på bakepapir på stekebrett som er sprayet med formfett, legg over et nytt papir og rull over med en kjevle slik at det blir jevnt og tynt. Fjern det øverste papiret og stek på 160 °C i varmluftsovn slik at de blir gylne og helt sprø.

Plommekompott med aprikos
Del plommer i to og fjern steinen. Del plommene i grove biter, kutt aprikosene i biter, ha alt i en kjele med sukkeret, et par ss vann og kok på lav varme til du har en fyldig marmelade/ kompott. Avkjøles.

Legg på en god skje kompott på hver ostetallerken og server med knekkebrød.

Tips

Se også: Sommermat fra Sommeråpent

Kilde: Tom Victor Gausdal i Sommeråpent 2011