Hopp til innhold

En skikkelig blåmandag

Ta et stykk amerikansk actionhelt og plasser han i et gammelt slott fullt av nazister. Velkommen til Wolfenstein!

Wolfenstein 3D
Foto: id Software

"Wolfenstein 3D is a video game that is generally regarded as having popularized the first person shooter genre on the PC."

Slik lyder den første linja i Wikipedia -artikkelen om spillet Wolfenstein 3D fra 1992. Det er ikke "bare bare", for å bruke et godt norsk språk.

Ettertiden har sikret både utvikleren, spillet og menneskene som laget det en varig legendestatus blant spillinteresserte.

Redd verden, selvfølgelig

I rollen som William «B.J.» Blazkowicz, må du flykte fra slottet Wolfenstein der du blir holdt fanget av nazistene. På veien får du selvfølgelig mulighet til å redde verden og styrte nazistene i samme slengen.

Spillet er delt inn i totalt åtte episoder, som hver forteller forskjellige deler av den heroiske flukten og nedsablingen av sentrale medlemmer av det tyske nazipartiet.

Første episode heter enkelt og greit Escape from Castle Wolfenstein, mens andre episoder av spillet har fått navnet Operation: Eisenfaust (hvor du må spore opp og ta livet av den Dr. Mengele-inspirerte Dr. Schabbs).

Åttende og siste del av spillet heter Die, Führer, Die!, kan det blir sagt enklere? Neppe. Der møter du Hilter iført robotdrakt og fire maskinpistoler, kan det blir artigere? Neppe.

(artikkelen fortsetter under spillvideoen)

Med sine labyrintaktige brett, 3D-grafikk, blodige innhold og nazi-inspirerte historie er det ikke vanskelig å forstå hvorfor Wolfenstein 3D satte sine spor i unge mennesker i 1992.

Spillet styres på gamle måten med et tastatur, og det ble i flere år standarden for førstepersons skytespill.

Du kunne med andre ord ikke bruke musa til å snu deg rundt, og det skapte mange artige øyeblikk da nazisoldater dukket opp bak deg i spillet.

Grafisk mesterverk... en gang i tiden

Wolfenstein 3D

Au au au, slik ser du ut etter en slåsskamp med nazister.

Foto: id Software

Måten spillet viser hvor mye helse hovedfiguren hadde igjen ble også et varemerke for id Software. Et ansikt nederst og midt på skjermen ble mer forslått og blodig etterhvert som kulene traff kroppen til Blazkowicz.

Fant du ikke førstehjelpsskrin var du med andre ord dømt til å gå rundt seende ut som Bruce Willis i Die Hard-filmene.

Grafikken var også banebrytende i sin tid, og bruken av 3D-miljø gjorde at mange spillere rapporterte om sjøsyke(!). Det var rett og slett uvant å se en verden i tre dimensjoner via en dataskjerm.

For undertegnede ble spillet starten på en langvarig interesse for nettopp andre verdenskrig, selv om det voldelige innholdet hadde hovedsete i spillet.

Nazikontrovers

Wolfenstein 3D skapte naturlig nok en god del kontroverser i sin tid, mye på grunn av den hensynsløse volden som i sin tid var veldig grafisk. Spillet unngikk likevel de heftigste diskusjonene som raste på 80- og 90-tallet, som ofte dreide seg om videovold og dårlig innflytelse på ungdommen.

Sjekk forøvrig mer om rettssaken der Twisted Sister-vokalisten Dee Snider måtte møte i retten for å forsvare tekstene til bandet. En gruppe bekymrede mødre hadde saksøkt flere band i forsøk på å få musikken sensurert.

Wolfenstein 3D - kart

Hakekors-formede kart skapte rabalder for id Software.

Foto: id Software

Det som skapte mest rabalder for id Software var likevel bruken av nazisymboler i spillet.

Noen mente at dette var fordi spillskaperne selv hadde nazisympatier, og det hjalp nok heller ikke at temamelodien i spillet var den gamle nazislageren og fanesangen til det tyske nazistpartiet, Horst-Wessel-Lied (les mer og hør sangen her ).

PC-versjonen ble beslaglagt og forbudt i Tyskland i 1994, ettersom enhver bruk av nazisymboler er forbudt. Det spilte med andre ord ingen rolle at nazistene i spillet var portrettert som fiender.

Arven etter Wolfenstein

Mange mener at Wolfenstein 3D var spillet som virkelig gjorde førstepersons skytespill populært blant det store publikummet. I årene før 1992 var det såkalte pek-og-klikk-spill som Zak MacKracken, Monkey Island og Maniac Mansion som var mest populære.

I løpet av årene from mot årtusenskiftet, så vi spill som Doom, Quake, Half-Life, og Counter-Strike toppe salgslistene. Den dag i dag er det førstepersons skytespill som selger absolutt mest i hele verden.

Neste gang du skal sette deg ned for å spille litt Modern Warfare 2 eller Half-Life 2, så tenk på hvor det hele egentlig startet.

(Spillet er også tilgjengelig på iPhone)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.