Hopp til innhold

Eventyr fra det ytre rom

Spiller.no ser tilbake på spillklassikere gjennom tidene. Zak McKracken and the Alien Mindbenders er ukas retrospill.

Nesebriller

Skumle, skumle nesebriller.

Nesebriller, husker du de? En sånn tullesak du kunne ta på deg på fest eller karneval, slik at du fikk en ekstra stor nese, bart og tykke briller. De så ganske morsomme ut.

I en alder av fire år spilte jeg « Zak McKracken and the Alien Mindbenders », og siden da har nesebriller vært et symbol på frykt, død og på det ukjente.

En usannsynlig helt

I 1988 lanserte Lucasart pek-og-klikk-spillet «Zak McKracken and the Alien Mindbenders», og introduserte dermed verden for en pinglete amerikaner som i løpet av historien blir dratt inn i ganske absurde forviklinger.

Colossal Adventure

Slik ser åpningsskjermen til det tekstbaserte spillet Adventure ut.

Foto: CRL

Denne typen spill så sin spede begynnelse på 70-tallet, datakyndige og programmere fant ut at de kan gjenskape verdener digitalt. William Crowther skapte sammen med noen venner spillet «Adventure» (også kjent som ADVENT og Colossal Cave), hvor spillere i tekstform kunne utforske et hulesystem basert på et hulesystem i Kentucky i USA.

Etter hvert som det ble mer vanlig med grafikkspill i stedet for tekstbaserte spill, tok også pek-og-klikk-spillene et steg nærmere den formen de har i dag.

I 1986 kom spillselskapet til Star Wars-skaperen George Lucas i gang, og lansert sitt første spill; «Labyrith» (1986). Det var likevel i 1987 med lanseringen av «Maniac Mansion» at Lucasarts virkelig ble et populært spillstudio. Før dette var det Sierra med spillserier som «Police Quest», «King's Quest» og ikke minst «Leisure Suit Larry» som dominerte. Senere kom Lucasarts på markedet med blant annet «Monkey Island»-spillene, «Sam & Max», «Grim Fandango» og «Full Throttle».

Se åpningsvideoen til spillet her:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Med bare 16 farger var «Zak McKracken» hverken nyskapende innen grafikk eller innenfor sjangeren.

Likevel er historien så spennende at spillet raskt fant en stor tilhengerskare. Kort oppsummert så blir vår venn Zak dratt inn i en stor konspirasjonsteori, hvor romvesener, iført nesebriller, har infiltrert jordens befolkning. Zak må reise jorden rundt (og kanskje uten for jorden) for å pusle sammen løsningen før det er for sendt.

Populært i Tyskland

Interessant nok har denne sjangeren ikke dødd ut i Tyskland, der det til stadighet kommer nye spill som bygger på den samme spillmekanikken. Der har også «Zak McKracken» en stor tilhengerskare, som etterhvert ble så stor at de lagde sin egen oppfølger.

Dette spillet er gratis, og kan lastes ned her . Aberet er selvfølgelig at alt foregår på tysk.

Det originale «Zak McKracken»-spillet er ikke lett å få tak i lenger, men om du er heldig og har en gammel kopi kan du laste ned programmet ScummVM . Dette programmet lar deg spille en rekke gamle spillklassikere på din nye datamaskin.

Kulturstrøm

 • Krev nye avhøyr i Nederland

  Joost Klein, den nederlandske Eurovision-deltakaren som blei diska for etter seiande å ha trua ein TV-fotograf, krev at det blir gjort nye avhøyr av han.

  Joost Klein og advokaten hans vil at forhøyra skal gjennomførast i Nederland, melder Expressen.

  På scena i Vancouver i Canada søndag kveld, uttrykte han sterk misnøye.

  – F*ck Eurovision, sa Joost frå scena.

  Joost Klein og bidraget hans «Europapa» blei diska frå Eurovision Song Contest i Malmö berre timar før den store finalen.

  (NTB)

  Joost Klein
  Foto: AFP
 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».