– Tallene for forbruk av grønnsaker er de høyeste vi noen gang har sett, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet i en pressemelding.
Nordmenn spiser i snitt 20 prosent mer frukt- og grønnsaker sammenlignet med for ti år siden, viser ny rapport fra Helsedirektoratet.
– Hver person spiser i snitt 80 kilo grønnsaker hvert år. Det er gledelig, sier Granlund til NRK.
– At vi spiser mer grønnsaker, bær og frukt kan bidra til å minske risikoen for både hjerte- og karsykdommer og flere former for kreft, sier Granlund.
Til tross for det økte inntaket av frukt og grønt, er ikke kostholdet til gjennomsnittsnordmannen på anbefalt nivå, mener direktoratet. Snittet er under det anbefalte målet om 500 gram frukt og grønt om dagen.
Bekymret for dårlig fiskeappetitt
Rapporten viser nedgang i inntaket av kjøtt og fisk. Sistnevnte bekymrer divisjonsdirektøren.
– Det er bekymringsfullt at vi spiser så lite fisk. Vi ønsker at folk skal spise det like ofte som de spiser kjøtt. I dag spiser hver person i snitt 80 kilo kjøtt og godt under 50 kilo fisk i året.
Inntaket av mettet fett er også vesentlig høyere enn anbefalingene.
– Vi ønsker en enda større dreining mot de magrere meieri- og kjøttproduktene. Risikoen for hjertesykdom kan reduseres ved å bytte ut en del av det mettede fettet med flerumettet fett, sier divisjonsdirektøren.
- Les også:
– Reduser inntak av mettet fett, salt og sukker
Helsedirektoratet anbefaler økt inntak av frukt, grønt, fisk og grove kornprodukter – og mindre kjøtt.
– Kjøtt kan være en del av et sammensatt kosthold, men at vi med fordel kan redusere inntaket av bearbeidede kjøttprodukter som bacon, pølser og bacon, sier Linda Granlund.
– Et kosthold med mye frukt og grønnsaker, lite mettet fett, mye fisk og mye fiber vil være med å forebygge livsstilssykdommer. De største utfordringene er å få opp fiskeinntaket og redusere inntaket av mettet fett, salt og sukker.
- Les også: