Hopp til innhold

Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Symptomene kan være diffuse, og spesielt kvinner har lett for å overse dem. Her er tegnene du skal se etter.

Kvinne med magesmerter

Smerter i øvre del av magen kan være et tegn på hjerteinfarkt.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Jan Erik Nordrehaug

Jan Erik Nordrehaug er direktør ved hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

Foto: Privat
Hjerte

Ved hjerteinfarkt får man blodpropp i en kransåre eller koronararterie. Hjerteinfarkt gir varig skade på hjertemuskelen.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Hjerteinfarkt rammer opp mot 15.000 personer i Norge hvert år, og hver tredje pasient dør av infarktet.

Selv om smerter og trykk i brystet er et klassisk symptom, er det faktisk en god del både kvinner og menn som ikke får slike smerter i det hele tatt.

De fleste dødsfall skjer innen en time etter infarktet. Derfor er det viktig at man forstår symptomene og ikke venter og ser det an.

De vanlige symptomene

- Det er særlig to symptomer du skal ta svært alvorlig når det gjelder hjerteinfarkt. Det ene er plutselige smerter midt i brystet, og det andre er akutt tungpustethet, sier direktør ved hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus Jan Erik Nordrehaug til NRK.no.

- Har du et større infarkt, vil du automatisk bli tung i pusten. Og for eldre mennesker kan dette være det eneste symptomet, fortsetter han.

I tillegg vil man ofte føle seg uvel og kvalm. Med slike symptomer skal man ikke nøle med å kontakte lege.

- Vi har svært god behandling for større hjerteinfarkt, men da er tiden viktig. Vi behandler innenfor 12 timer ved store infarkt, men vi vil ha pasienten inn så fort som mulig, forteller Nordrehaug.

Kvinner overser symptomene

Det har vært skrevet en del om at hjerteinfarkt hos kvinner blir oversett, og Nordrehaug er enig i at dette er et problem.

- For yngre kvinner skyldes det nok ofte at både de selv og omgivelsene ikke så lett tenker at det kan være hjertet, mener Nordrehaug.

- I tillegg er det nok slik at kvinner i større grad enn menn opplever symptomer som stikking i brystet rett som det er, og dermed ikke tar brystsmerter like alvorlig som menn, fortsetter han.

Så hvordan vet man at det er alvor, og ikke bare vanlige smerter?

- Hvis man får en type smerter som man ikke har hatt før, skal man ikke vente lenge før man kontakter lege, sier Nordrehaug.

Risikogruppene må passe ekstra på

Hvis man har ekstra risiko for hjerteinfarkt, bør man ta diffuse symptomer mer alvorlig enn andre.

- Nye smerter mellom skulderbladene, i øvre del av magen eller i kjeven skal man definitivt ta på alvor. Spesielt hvis man røyker, er overvektig eller har en mor eller far som har hatt hjerteinfarkt i ung alder, sier Nordrehaug.

Med ung alder mener man under 55 år for menn og under 65 år for kvinner.

Eldre får diffuse symptomer

Siden kvinner normalt er eldre enn menn når de får sitt første hjerteinfarkt, har de også ofte mer diffuse symptomer.

- Eldre mennesker kan ofte bare oppleve at de blir tungpustede. Det samme gjelder de som har andre sykdommer som diabetes eller nyreproblemer, forklarer Nordrehaug.

- Men symptomene vil være like akutte. Tungheten i pusten vil være uvanlig og plutselig, den kommer ikke snikende over tid, fortsetter han.

Hvis du er i tvil

Det vil stort sett alltid være en sammenheng mellom hjerteinfarktets størrelse og hvor alvorlige symptomer man får.

- Ved mindre infarkter er det ikke like livsviktig å komme seg til sykehus raskt. Så hvis man har symptomer som er så vage at man ikke har noe problem med å se situasjonen litt an, kan man bare gjøre det, sier Nordrehaug.

- Små hjerteinfarkt behandler vi opptil 72 timer etterpå, og konsekvensene er ikke så store. Ved store infarkt derimot, står det om minutter, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)