- For mange tar kolesterolmedisin

Bivirkningene kan oppveie gevinsten, ifølge en ny studie.

Piller

For mange tar kolesteroldempende, mener forskere bak en ny studie.

Foto: SCOTT OLSON / AFP

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rundt 400.000 nordmenn bruker medisiner mot høyt kolesterol, også kjent som «statiner».

Høyt kolesterol er en risikofaktor for hjerte/karsykdommer, og det blir derfor ansett som viktig å få ned kolesterolverdiene.

Men ifølge en ny metastudie fra det anerkjente Cochrane Library, mangler det vitenskapelige bevis for at slike medisiner reduserer risikoen for å dø av hjerte/karsykdommer - med mindre man har påvist hjerte/karlidelser.

Forskerne har gjennomgått 14 publiserte studier med tilsammen 34.272 deltakere.

- Bør skrives ut med forsiktighet

Statiner kan som alle legemidler gi bivirkninger, og forskerne påpeker at langtidsvirkningene over flere tiår ikke er kjent.

De anbefaler at man er forsiktige med å skrive ut disse legemidlene til personer med lav risiko for hjerte/karsykdom, selv om de har et høyt kolesterolnivå.

Bevisene for at disse personene har nytte av medisinene er for svake, mener de.

Selv om alvorlige bivirkninger er sjeldne, er det rapportert om lungesykdom, søvnforstyrrelser, hukommelsestap, depresjon og seksuell dysfunksjon. Man vet at det forekommer nyresvikt, leverskade og muskelskade.

- Bra for folkehelsa

Professor Terje R. Pedersen ved Oslo universitetssykehus mener det er liten grunn til å frykte kolesterolsenkende medisiner.

- En tredjedel av befolkningen over 50 år går på slike medisiner, og det mener jeg er bra, sier han til NRK.no.

- Vi har studier av helt friske personer, uten høyt kolesterol eller andre sykdommer, som tyder på at statiner beskytter mot en rekke sykdommer, forteller han videre.

Statiner gis i dag til personer med kolesterolverdier over 5 etter en totalvurdering av alle risikofaktorer, som røyking, tidlige hjertedødsfall i familien, høyt blodtrykk, alder og aktivitetsnivå.

Mener man venter for lenge

Det er en pågående diskusjon i fagmiljøet om når det er riktig å begynne med kolesteroldempende midler. Pedersen mener man i dag begynner for sent.

- Åreforkalkningsprosessen kan begynne allerede i barnealder ved høyt kolesterol, sier han.

- Vi vet at i kulturer der man på grunn av livsstil har betydelig lavere kolesterol enn det som er vanlig her, har man omtrent ikke hjerteinfarkt, fortsetter han.

Det normale i Norge er ikke nødvendigvis det optimale, understreker han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)