Større risiko for hjertetrøbbel i Nord-Norge

Om vinteren, i de mørkeste månedene, øker antall hjertepasienter i Nord-Norge. Det går fram av den store befolkningsstudien Tromsøundersøkelsen.

Operasjon

Om vinteren, i de mørkeste månedene, øker antall hjertepasienter i Nord-Norge.

Foto: Alexander Schulz / SCHULZ/MAXPPP

Norske hjerter slår godt i kulda, men sjansen for å få hjerteinfarkt øker med 11 prosent i de mørke vintermånedene. Det viser ny forskning fra Universitetet i Tromsø.

– Om vinteren er det kaldere, og det gjør at folk har mere infeksjoner, og vi tror at det er med på å øke risikoen for å få hjerteinfarkt, sier overlege ved hjertemedisinsk avdeling, Henrik Schirmer.

40.000 personer

Tromsøundersøkelsen ble startet i 1974 på bakgrunn av den høye dødeligheten av hjerte- og karsykdommer i Norge. Nå har antallet sunket betraktelig.

De har fulgt nesten 40.000 personer fra 1974 og fram til 2004, så datagrunnlaget er stort. Men hvem er det så overlegen får inn på sin avdeling på vinteren?

– Det er de vanlige hjerteinfarktpasientene, som i snitt er eldre mennesker i 75-års aldereren. Vi ser også noen unge mennesker, gjerne der det er mye hjertesykdom i familien, sier Schirmer.

– Bedre rustet for kulde

Andre steder i verden har forskere sett en klar sammenheng mellom vinter og hjerteproblemer.

– Og man skulle da tro at her i nord, hvor vi har det så mye kaldere, så skulle det være veldig mye mer av vinterrelaterte- og kulderelaterte hjerteinfarkt. Men det ser ut til at vi kun får en 11 prosent økning i forekomst av hjerteinfarkt om vinteren fordi vi er så mye bedre tilpasset kulde enn man for eksempel er i England.

LES OGSÅ: «Fett-diett» kan gi hjerteinfarkt

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.