Åge Pettersen - Det er ikke tilstrekkelig å bare lese boligprospektet, sier Åge Pettersen fra OBOS.OBOS

Det er ikke tilstrekkelig å bare lese boligprospektet, sier Åge Pettersen fra OBOS.

Foto: OBOS
Dreyer - Det er veldig viktig å ta en ekstra kikk på hvilke vedlikeholdsplaner borettslaget eller sameiet har, sier Christian Dreyer fra NEF. - Foto: Karina Jørgensen /

Det er veldig viktig å ta en ekstra kikk på hvilke vedlikeholdsplaner borettslaget eller sameiet har, sier Christian Dreyer fra NEF.

Foto: Karina Jørgensen

- Det er viktig å senke skuldrene og ta seg tid til gjøre en ekstra sjekk på sameiet eller borettslaget før du skal legge inn bud på drømmeleiligheten. Det er ikke tilstrekkelig å lese boligprospektet, sier Åge Pettersen, informasjonssjef i OBOS til NRK.no.

Økonomisk overraskelse

Sjekk årsberetningen og finn ut hva som er gjort og hvordan det er blitt håndtert litt tilbake i tid.

Da får du raskt inntrykk av hva sameiet eller borettslaget bruker penger på. Du slipper risikoen ved å flytte inn i et borettslag/sameie som plutselige kan få kostbare vedlikeholdsbehov.

Norges eiendomsmeglerforbund (NEF) er enig med OBOS.

- Dette bør absolutt være et minstekrav når folk står overfor en investering på mange millioner, tilføyer Christian Vammervold Dreyer, leder i NEF.

- I tillegg kan det være lurt å spørre naboer, sier Pettersen.

Sjekk vedlikeholdsplanene

Ser regnskapet veldig forenklet ut, er det all grunn til å rope varsku.

Vammervold Dreyer mener det er veldig viktig å ta en ekstra kikk på hvilke vedlikeholdsplaner borettslaget eller sameiet har.

- Det er klart det kan bli kostbart dersom det er behov for å gjøre noe med for eksempel bad eller fasader. En del av regningen må du betale, sier han.

- I tillegg er det smart å legge ekstra godt merke til trappeoppganger, fasader og vinduer når du går på visning, sier Åge Pettersen i OBOS.

Han mener at dersom det ser ut som om det er modent for fornyelse, men ikke står oppført i vedlikeholdsplanene, bør du i tillegg forhøre deg om hvilke tanker borettslaget eller sameiet har om dette.

Sikringsordning er viktig

Står du overfor en leilighet i et borettslag med høy fellesgjeld, er det spesielt viktig å finne ut om borettslaget er medlem av Borettslagenes Sikringsfond.

- Dette fordi du som andelseier i borettslag indirekte er ansvarlig for borettslagets fellesgjeld, sier Dreyer.

Du kan da risikere å betale dersom noen av de andre i borettslaget ikke greier å betale sin del av fellesgjelden.

Denne risikoen slipper du ved en slik sikringsordning.

Fra januar 2013 kreves det at alle borettslag skal være tilknyttet en ordning.