Hopp til innhold

Heksesot ødelegger nye boliger

Ingun Leegaard Kristiansen har vasket i ni måneder, men det blir ikke rent. - Stadig flere av oss vil oppleve heksesot, advarer eksperter. Sjekk hvordan du unngår den skumle og dyre soten.

Heksesot

Ingun Leegaard Kristiansen har vasket og skrubbet i ni måneder, men heksesoten går ikke bort.

Foto: Rune A. Hansen/NRK

Leiligheten var farget eggehvit da hun gikk til sengs, men var askegrå da hun våknet neste morgen.

Det er store, mørke flekker på vegger, vinduskarmer og i skap.

Ingun Leegaard Kristiansen har vasket og skrubbet i månedsvis, men leiligheten blir ikke ren.

Lurer du på om du har heksesot? Se flere bilder i bildegalleriet.

Heksesot

Den treroms store leiligheten på Lambertseter er angrepet av heksesot. Det er et fenomen som rammer stadig flere som bor i nye eller nyoppussede boliger. Heksesot er en klebrig misfarging av vegger hjemme som det kan være dyrt å få bort igjen.

- Jeg våknet en morgen i romjulen i fjor og oppdaget at det var svart over alt, sier hun.

Marerittet skjedde et halvt år etter at Ingun Leegaard Kristiansen pusset opp en leilighet hun hadde kjøpt.

Les også: Bruker du nok tid på visning?

Farlig å fyre

- Så kom vinteren, som var kald – ned mot minus 20 grader. Jeg fyrte i ovnen og tente stearinlys, sier Leegaard Kristiansen.

Nå vet hun at dette var en kostbar tabbe. For moderne bygningsmaterialer ”svetter” og trekker til seg sot fra peis og levende lys. Det er dette som blir til sotdannelser på overflater i hjemmet.

Les også: Slik kjøper du trygg sydenbolig

Rammer flere

- Det vil bli en økning av skader som skyldes heksesot i norske hjem, tror innemiljøekspert David Hauer i Mycoteam. Ingen fører oversikt over hvor mange som rammes. Forsikringsselskapene, som nekter å dekke slike skader, opplyser at det fortsatt er få men økende antall krav om erstatning.

Heidi Synøve Sørensen

Heidi Synøve Sørensen, som driver en fargehandel i Hønefoss.

Foto: Rune A. Hansen / NRK

- Hver uke er jeg hjemme hos kunder som er plaget med heksesot, sier Heidi Synøve Sørensen, som driver en fargehandel i Hønefoss.

Selv maleeksperten har heksesot hjemme etter å ha pusset opp huset. Nå deler hun av egne erfaringer med andre for å få bukt med problemet.

Les også: Tenkt å selge selv?

Maletabben

- En vanlig feil er å male andre strøk før første strøk er tørket, sier Sørensen. Rådet er å bruke mer tid på malejobben og å lufte ut skikkelig når hjem fornyes.

Heksesot

Ingun Leegaard Kristiansen forsøker å vaske bort heksesoten fra en lufteluke.

Foto: Rune A. Hansen

Maling har fått mye skyld for heksesot men nå tror eksperter at det også kan utløses av lim, fuge, trefiberproduker, vinyl, plater og isolasjon. Det er altså heksesotfeller i både gulv, vegger, kjøkkeninnredning og i møbler. Felles for produktene er at de inneholder organiske forbindelser som kalles SVOC.

Les også: Ikke bli lurt ved boligkjøp

Farer over alt

- Farene er over alt. Ved oppussing eller nybygging er det ikke til å unngå å bruke materialer som kan utløse heksesot, sier David Hauer.

- Ingen fortalte meg alt dette da jeg flyttet inn i leiligheten, sier Leegaard Kristiansen.

For det står ingen advarsel mot heksesot på malingsspannet eller på de andre produktene som brukes til fornying av hjemmet. I stedet må nordmenn lære på nytt å pusse opp og å bo i nye hjem.

Les også: Deømmehus ble økonomisk mareritt

Luft ut!

- Jeg tror vi trenger bruksanvisning for moderne hjem, sier David Hauer. Den største feilen er at moderne hjem ikke ventileres godt nok slik at sot og støv stenges inne. Det er spesielt viktig med god utluftning under bygging.

– Skru opp varmen selv om det bygges om sommeren, anbefaler Hauer. Vær også forsiktig med å pusse opp hjemmet om vinteren fordi det øker risikoen for heksesot. Nordmenn elsker peiskos og levende lys men det kan altså være en dårlig ide i et par år etter innflytting i et nytt hjem.

Helsefarlig?

Hauer understreker at forskere ennå vet altfor lite om fenomenet til å komme med entydige konklusjoner om hva som forårsaker plagene.

Det er uvisst om hvor farlig det er å puste inn stoffene fra moderne bygningsmaterialer. Nå begynner forskere å helle til at det kan være helseskadelig, bekrefter David Hauer.

Ingun Leegaard Kristiansen frykter det vil koste henne et par hundre tusen kroner å vaske og male om den misfargede leiligheten. Både malingsprodusenten og forsikringsselskapet har sagt nei til å ta regningen.

- Ingen vil ta skyld. Jeg sitter bokstavelig talt igjen med Svarteper, sier hun.

Lurer du på om du har heksesot? Se flere bilder i bildegalleriet.

Les også: Slik måler du opp boligen din

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.