- Fjern alle personlige bilder

Ingen på boligjakt har behov for å se 14 forskjellige bilder av tantebarnet ditt. Slik styler du boligen din før visning.

Bilder

- Kundene skal se seg selv i boligen, og da må de ikke se seg ned på brudebildene deres, sier interiørkonsulen Britt Robertsen.

Foto: Sinar 2 / Colourbox

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Fresh bolig på visning betyr som regel flere bud og høyere salgssum. Det verste du kan vise frem, er en nedslitt leilighet med oransje vegger som stinker røyk.

Stripp boligen

Det første du bør gjøre, er å fjerne alle personlige ting, ta bort alt som står på kjøkkenbenken og rydde i hyllene.

Når du føler du har tatt bort alt som kan fjernes, er det bare å ta bort mer.

- En og annen pyntegjenstand kan godt stå fremme, men det beste er om du ryddet bort bokhyller og dvd-stativer, tar bort alt fra kjøkkenbenken, setter mikrobølgeovnen i en bod og fjerner alle bildene på kjøleskapet, råder Britt Robertsen, interiørkonsulent og driver av firmaet Boliginnredning.

Hvis du ikke klarer å style boligen selv, kan hun eller andre interiørkonsulenter hjelpe deg.

- Vi kan enten komme på en times befaring og fortelle deg hva du bør fjerne og hvordan du kan pynte, eller vi kan style hele boligen din for deg, legger hun til.

Synes du det er vanskelig å rydde boligen før visning, lønner det seg å bruke penger på hjelp til dette.

- Det er mange boliger til salgs og hard konkurranse om å få en god pris. I mange tilfeller lønner det seg å bruke noen tusen på boligstyling, hvis du får det tilbake i form av høyere salgspris, mener interiørkonsulenten.

Klarer du derimot å være objektiv i hva som bør stå fremme, kan du rydde selv.

I bildeserien til høyre kan du se eksempler på hvor mye et rom bør strippes før visning.

- Tomme leiligheter bør styles

Karianne Amlie, eiendomsrådgiver og partner i Aktiv eiendomsmegling, forteller at det er viktig å skille mellom tomme og møblerte leiligheter hvis man vurderer boligstyling.

Karianne Amlie

Karianne Amlie, eiendomsrådgiver og partner i Aktiv eiendomsmegling.

Foto: Åsmund Kråkevik / NRK

- Det er mange som er tomme, og de er det viktig å style for å tiltale kjøperne. Er det fire hvite vegger får man ikke en følelse av rommet. Dette gjelder spesielt små leiligheter, sier hun.

Eiendomsrådgiveren forteller videre at folk liker fine ting, og at boligsalg ofte spiller mye på følelsene.

- Det skal være godt og varmt, frisk luft og lyst. Er det fine møbler er det bra å bo der. Lei inn en hel stylingspakke om du skal selge en tom bolig. Det får du fort igjen hvis du kaprer en ekstra budgiver, mener hun.

Generelt synes Amlie man får mye igjen for boligstyling.

- Prisene ligger på rundt 12.000 kroner for en treroms leilighet. Og da kommer de med alt fra små såpestykker og nye håndklær, til sengetepper og puter i sofaen. De 12.000 kronene får du lett tilbake på salgssummen. Et bud ligger ofte på 10.000 eller 20.000 kroner høyere, understreker Karianne Amlie.

- Hvis utgangspunktet er dårlig er det ingen tvil. Du får igjen med renter, legger Alexander Johannessen, partner i iHus til.

Røyklukt er en ordentlig «dealbreaker» for mange. Få boliger er unike, de fleste er melk og brød. Da dropper man den med røyklukt, påpeker han.

Alexandre Johannessen, partner iHus

Mal veggene

Kunst kan være fint, men det er ikke sikkert den som skal kjøpe boligen din liker de samme bildene som deg.

- Ikke ha for mange bilder på veggene. Ett stort her og der kan være fint, men ikke mange små over hele veggen, forklarer interiørkonsulenten.

Bilder av barn, barnebarn og andre familiemedlemmer, bør også fjernes.

- Kundene skal se seg selv i boligen, og da må de ikke se seg ned på bildet av en gammel tante, ler Robertsen.

Når du fjerner bilder fra veggene, etterlater de seg ofte hull. Ta deg tid til å sparkle og male veggen før visning.

- En hullete vegg, er ikke pent. Litt sparkel og et strøk maling betaler seg som oftest tilbake i budrunden. Er leiligheten generelt litt slitt, lønner det seg å male hele, understreker hun.

Er du flink til å tippe hva boliger blir solgt for? Ta vår bolig-quiz!

Bruk årstiden


På en visning kan man se så mangt. Noen meglere liker å sette frem kaffe. Andre har fått huseieren til å bake en kake. Duftlys er også hyppig brukt.

- Hjemmebakst er ut. Og husk at ikke alle liker de samme duftene. Vær forsiktig med sterke duftlys, råder Britt Robertsen.

Hun legger til at et godt råd er å følge årstiden.

- Stearinlys kan være koselig nå i november, men det ser bare rart ut med tente kubbelys i samtlige vinduskarmer midt på sommeren, eksemplifiserer hun.

Og det samme gjelder peiskos. Under en visning på kalde høst- og vinterkvelder er det naturlig med fyr i peisen. Men ikke hele året.

- Blomster er også en fin ting å plassere på et stuebord. Ofte kan det se nakent ut når man har fjernet duken og eventuelle pyntegjenstander. En frisk bukett med sesongens blomster passer fint da, påpeker interiørkonsulenten.

Hennes hovedregel er at det ikke bør ligge duk på bordet, med mindre det er et furubord. Da skjuler hun det gjerne med en hvit duk.

LES OGSÅ:

Røyklukt er tabu

Det verste du kan vise frem under en visning, er et hjem som stinker røyk. Har dere røkt inne, bør dere anstrenge dere for å fjerne røyklukten – selv om det er nesten umulig.

Alexander Johannessen forteller at han har stått på visning hvor folk har rygget ut igjen når de har kjent røyklukten.

- Røyklukt er en ordentlig «dealbreaker» for mange. Få boliger er unike, de fleste er melk og brød. Da dropper man den med røyklukt, påpeker han.

- Lukter boligen røyk, må alle møblene og alt av tekstil fjernes. Deretter må alle flater vaskes grundig, og kanskje er det i tillegg behov for et strøk maling, mener Robertsen.

Lukt i boligen generelt, er ikke bra. Kast søppelposer, vask grundig i skapene under vasken, og luft skikkelig i alle rom.

- Det hender det lukter gammel søvn og dårlig ånde, eller rett og slett innestengt i et soverom. Det er ikke bra. Luft godt, men pass på at det ikke er kaldt under visningen, lyder rådet fra boligstylingseksperten.

- Røyklukt er ikke heldig, og sitter godt i veggene. Men folk bor der og man må tilpasse. En ung selger er sikkert interessert i å fjerne møbler og male for å få en bedre pris. Men for en gammel dame, kan det hende det ikke er verdt strevet fordi hun synes det er slitsomt å rydde unna alle møblene, avslutter Karianne Amlie fra Aktiv eiendomsmegling.

LES OGSÅ: Hus billigere enn garasjeplass

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)