Hopp til innhold

Så mange blir smittet av klamydia - hver dag

Nesten 23.000 nordmenn fikk klamydia i fjor, og økningen har ikke vært så stor på mange år. Kjønnssykdommen er vanskelig å oppdage, og kan gjøre deg steril.

Klamydiagrafikk 1

37 jenter og 26 gutter blir smittet av klamydia hver eneste dag - det vil si hele 63 stykker, ifølge tall fra 2013.

Foto: Marco Vaglieri / NRK

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, og er veldig smittsom.

– Klamydiaforekomsten i Norge er høy, og det bekymrer oss, sier Hilde Kløvstad, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, til NRK.no.

I 2013 økte antall registrerte tilfeller av kjønnssykdommen med nesten 1.500 fra året før, ifølge tall NRK.no har hentet ut fra Folkehelseinstituttets statistikk. Det ble i fjor påvist totalt 22.946 tilfeller av klamydia i Norge, dette vil si 63 personer hver eneste dag. Men ekspertene regner i tillegg med store mørketall.

Harald Moi

– Klamydia er verst for jentene, de risikerer barnløshet, graviditet utenfor livmoren, og bekkensmerter. Guttene kan få nedsatt spermiekvalitet og leddplager, sier professor Harald Moi.

Foto: Privat

– Det er nok mange flere enn 63 personer som blir smittet med klamydia hver dag, men vi vet ikke hvor mange. Det vi vet var at det ble påvist klamydia hos 63 personer hver dag i 2013, mot 59 i 2012, forteller professor Moi, Norges eneste professor innen kjønnssykdommer.

Hovedstaden og Nord-Norge er hardest rammet: Den observerte forekomsten av kjønnssykdommen var nemlig høyest i Finnmark, Oslo, Troms og Nordland. Her kan du sjekke hvor mange som er smittet i ditt fylke.

Klamydiagrafikk 2
Foto: Marco Vaglieri / NRK


– Vurderer testing via nett

Klamydia er ofte uten symptomer, og er derfor ekstra vanskelig å oppdage. I fjor utgjorde aldersgruppene under 25 år 68 prosent av de smittede, så dette er en sykdom for de unge. Det har ikke vært så mange tilfeller av klamydia i Norge siden toppåret 2008.

– Hvorfor økte klamydia så mye igjen i 2013?

– Det har blitt enklere å teste seg, og mindre ubehagelig – spesielt for gutter. Dette har medført at flere har testet seg i 2013. De høye tallene sier noe om en økt testfrekvens, sier Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til NRK.no.

Hilde Kløvstad

– Det er viktig å teste seg, slik at man kan få behandling for infeksjonen dersom man er smittet, sier Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet bekrefter at det at flere har testet seg har mye å si for økningen.

– Det var en jevn økning i antall diagnostiserte klamydiatilfeller i flere år etter tusenårsskiftet. Deretter har det flatet ut, gått litt ned og nå litt opp igjen. Mye er avhengig av testaktiviteten der ute. Fjorårets økning i antall diagnostiserte tilfeller korresponderer med en økning i antall testede, sier seniorrådgiver Kløvstad.

– Gjør dere nok for å forebygge klamydia?

– Erfaringer fra Sverige og Danmark med nettesting, viser at flere tester seg – også gutter. Vi utreder muligheten for å få til nettesting også i Norge. Vi må fortsette informasjonsarbeidet, samtidig som det er viktig at helsepersonell som møter unge mennesker informerer dem om klamydia. Fastleger og helsesøster er viktige aktører her, mener Carlsen i Helsedirektoratet.

Nettesting vil si at du bestiller test fra nettet, som du får rett hjem i posten. Du kan da sende testen i en ferdig adressert konvolutt direkte til laboratoriet.

Klamydiagrafikk 3
Foto: Marco Vaglieri / NRK

Jentene hardest rammet

Blant de diagnostiserte i 2013 var 59 prosent kvinner.

– Klamydia er verst for jentene, de risikerer barnløshet, graviditet utenfor livmoren, og bekkensmerter. Guttene kan få nedsatt spermiekvalitet og leddplager, sier Harald Moi til NRK.no.

Jentene blir altså hardest rammet, mens guttene burde vært flinkere til å teste seg.

– Vi vet at jenter er flinkere til å oppsøke helsetjenesten for å teste seg for klamydia enn gutta, og ønsker at gutta blir enda flinkere. Alt som skal til er en urinprøve. Målretta tiltak for å få unge menn til å teste seg for klamydia er derfor viktig, sier Kløvstad ved Folkehelseinstituttet.

Testing og behandling for klamydia er gratis, og kjønnssykdommen kan enkelt behandles med antibiotika.

Kondom

Kondom er det smarteste trikset for å unngå klamydia, mener Folkehelseinstituttet.

Foto: Stanislav Popov

– Det er viktig å teste seg, slik at man kan få behandling for infeksjonen dersom man er smittet. Våre anbefalinger er at seksuelt aktive unge mennesker skal teste seg dersom de har symptomer, har fått ny partner, har hatt sex uten kondom med en som ikke har testet seg, eller dersom partneren har klamydia, forteller Kløvstad videre.

– Ikke glem kondom!

Så hva kan du så gjøre for å unngå denne lumske kjønnssykdommen?

– Bruk kondom – det er det lureste du kan gjøre for å beskytte deg selv og din seksualpartner mot klamydia, sier Hilde Kløvstad.

Og i tillegg til kondom, kondom og kondom:

– Ta en test, og få det behandlet så snart som mulig, avslutter professor Harald Moi.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)