Harald Moi er Norges eneste professor på kjønnssykdommer. Han er nå delvis pensjonert.
Foto: Øystein H. HorgmoSå mange som 10.000 personer smittes med mycoplasma genitalium hvert år, ifølge anslag fra Norges eneste professor innen kjønnssykdommer, Harald Moi. Moi har vært leder for Olafiaklinikken siden 1993, men er nå delvis pensjonert.
– Det finnes ingen statistikk, men den synes å være rundt halvparten så vanlig som klamydia. Det er 22.000 registrerte tilfeller av klamydia per år i Norge, så omkring 10.000 per år blir smittet av mycoplasma genitalium, sier professor Moi til NRK.no.
Farget utstryk fra en betennelse i urinrøret. Det viser blodlegemer fra immunforsvaret som er farget blått. Det er ikke mulig ut fra mikroskopien å skille mellom klamydia og Mycoplasma gentalium, bakteriene som har utløst betennelsen sees ikke i mikroskopet. For å kunne skille mellom klamydia og mykoplasma krevs en urinprøve for menn eller en pinneprøve fra skjeden på kvinner.
Foto: Harald MoiSykdommen smitter som klamydia, og har mange av de samme symptomene. Men mycoplasma genitalium er langt vanskeligere å oppdage, og kan være svært vanskelig å behandle.
Tøff og dyr kur
Mens klamydia har en forholdsvis enkel behandling med allment tilgjengelig antibiotika, oppdages den relativt nyoppdagede kjønnssykdommen først etter at en behandling for klamydia har vist seg ikke å virke. De to har samme symptomer, med svie i urinrøret og utflod, men kan også være uten symptomer.
I tillegg kan du være smittet med en antibiotikaresistent form av bakterien, som innebærer at du må gjennom en av de tøffeste kurene som finnes.
Mycoplasma genitalia er svært vanskelig å oppdage, fordi det ennå ikke finnes kommersielt tilgjengelige tester for sykdommen. Norske laboratorier må rekvirere en spesiell DNA-test ved mistanke.
Foto: Kenyon CollegeDu får dekket undersøkelser og labtestene av folketrygden, men du må uansett betale medisinen og en egenandel selv, for sykdommen ikke er definert som allmenfarlig.
Moi har fulgt sykdommen i mange år, og han har forsøkt å få helsemyndighetene til å inkludere sykdommen i smittevernloven, slik at man kan kartlegge sykdommen.
– Argumentene for ikke å gjøre det er at det var for lite informasjon om hvilke komplikasjoner det kunne få, om det var like farlig som klamydia, og at det ikke har vært tilgang til enkle labprøver, sier Moi.
– Du er Norges eneste professor i kjønnssykdommer. Burde ikke myndighetene lytte til deg?
– Jeg forstår også at de må ha veldig godt grunnlag for å ta med denne sykdommen i smittevernloven. Det skulle nok trenges flere studier. Dessverre er det få gynekologer i verden som har interessert seg for denne, og det finnes få studier som belyser hvor farlig denne sykdommen er, sier Moi.
Må betale selv
I Danmark har myndighetene kartlagt sykdommen i større grad, og så mange som 35–40 prosent av de smittede har en variant av sykdommen som har vist seg resistent mot de vanlige formene for bredspektret antibiotika. Dette melder danske Politiken.
Da er eneste utvei en kur med en dyrere og mer potent antibiotika, som kan ha alvorlige bivirkninger, og som pasienten selv må betale for.
Om sykdommen blir lagt inn i smittevernloven, vil pasienter også få lettere tilgang til medisiner. Slik det er nå, kan man måtte betale 700 kroner for en antibiotikakur.
NRK.no skrev allerede i 2007 om Mycoplasma genitalium, men lite er gjort for å kartlegge sykdommen. Den er heller ikke registreringspliktig - noe som både fører til at det ikke finnes noen oversikt over utbredelsen, og at medisinen i mange tilfeller må betales av pasienten selv.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Likner på klamydia
Det er ikke fastslått at sykdommen faktisk er farlig, til det er forskningen ikke omfattende nok. Bakterien ble først oppdaget i 1980, og det er forsvinnende lite som er kjent om eventuelle langtidsskader av sykdommen.
Ifølge Moi kan mycoplasma genitalium ha liknende ettervirkninger som klamydia.
– Sykdommen kan gi underlivsbetennelse som kan gi utflod og svie, og på kvinner kan den gå opp i livmor og eggledere. Da kan ettervirkningene bli barnløshet med behov for prøverørsbefruktning, bekkensmerter og graviditet utenfor livmoren. Men ettervirkningene er nok noe sjeldnere enn for klamydia, sier Moi.
- LES OGSÅ:
– Uklart om den er farlig
– Det er fremdeles uklart om det foreligger en sammenheng mellom infeksjon med Mycoplasma genitalium og alvorlige komplikasjoner, sier Hilde Kløvstad ved Folkehelseinstituttet.
Foto: FolkehelseinstituttetPå Folkehelseinstituttet har lite forandret seg siden NRK.no skrev om sykdommen første gang, for seks år siden. Heller ikke den gang var det snakk om å overvåke sykdommen.
– Det er fremdeles uklart om det foreligger en sammenheng mellom infeksjon med mycoplasma genitaluim og alvorlige komplikasjoner, som blant annet infertilitet og svangerskap utenfor livmoren. Det anses derfor ikke å være grunnlag for å overvåke denne infeksjonen, uttaler seniorrådgiver Hilde Kløvstad til NRK.no.
– Det er behov for mer kunnskap om og i hvilken grad denne infeksjonen kan forårsake komplikasjoner og senfølger hos den smittede. Folkehelseinstituttet anbefaler ikke rutinemessig testing for mycoplasma genitalium av personer som ikke har symptomer på infeksjonen, men personer med symptomer skal få behandling for sin infeksjon, avslutter Kløvstad ved Folkehelseinstituttet.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ: