Hopp til innhold

– Fastleger må kjenne til pasientenes sexliv

Eksperter på kjønnssykdommer mener fastleger bør bli flinkere til å stille spørsmål om sex - selv om det kan være ubehagelig.

Kondom

For å oppdage sykdommer i tide, er det viktig at fastlegen spør pasientene om deres seksuelle praksis, mener kjønnssykdomseksperter.

Foto: Colourbox.com

I Tidsskriftet for Den norske legeforeningen tar eksperter på kjønnssykdommer til orde for at fastleger må snakke mer om sex med pasientene sine. Målet er å oppdage kjønnssykdommer i tide.

Åse Haugstvedt

Overlege Åse Haugstvedt ved Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus. Hun oppfordrer fastleger til å sette seg inn i pasientenes seksuelle praksis.

Foto: NRK

– Vi mener at fastleger bør kjenne sine pasienters seksuelle praksis uavhengig av om de har symptomer fra kjønnsorganene, sier Åse Haugstvedt og Harald Moi ved Olafiaklinikken ved Oslo universitetssykehus, til Tidsskriftet.

De to spesialistene sier videre at seksuelt overførbare infeksjoner ikke nødvendigvis gir symptomer, slik at alvorlige sykdommer ikke blir oppdaget.

Dermed kan en rekke personer smittet med for eksempel hiv og syfilis gå ubehandlet i lang tid.

– Jeg forstår at det kan være et vanskelig spørsmål å stille, men vi kan ikke forvente at pasientene selv skal ta det opp, sier Åse Haugstvedt til NRK.no.

Redd for å støte pasienten

Haugstvedt sier at forekomsten av slike seksuelt overførbare infeksjoner er høyere i gruppen menn som har sex med menn. Derfor er de mer utsatt for smitte enn heterofile.

Ifølge Folkehelseinstituttet er menn som har sex med menn den desidert mest smitteutsatte gruppen i Norge både for hiv, gonoré og syfilis.

Siden disse infeksjonene dermed ofte er forbundet med homoseksualitet, kan det hende enkelte leger er redde for å støte pasienten, ved å spørre slike spørsmål, ifølge Haugstvedt.

– Legene har jo i utgangspunktet ikke noe med om pasienten er homofil eller har sex med noen av samme kjønn, men i denne sammenhengen er dette viktig informasjon for å kunne ta relevante prøver av pasienten. Derfor er det viktig at legene forklarer grunnen til at de stiller spørsmålene, sier hun til NRK.no.

Overlegen legger til at også heterofile menn kan også ha høy risiko for seksuelt overførbare infeksjoner dersom de for eksempel har hatt sex på utenlandsturen.

– Bytt fastlege!

Haugstvedt sier at dersom pasienten ikke føler seg fortrolig med å snakke med fastlegen sin om sex, kan det hende løsningen er å bytte til en annen lege.

– Jeg pleier å si til mine pasienter at har man en fastlege man føler en ikke kan fortelle at man har sex med samme kjønn, bør pasienten bytte fastlege. De fleste vil vel ha en fastlege som man har god kjemi med, sier Haugstvedt.

Hun sier at en test kan være at man forteller legen at man har sex med samme kjønn.

– Dersom legen reagerer negativt på dette, så kan det være på tide å bytte til en annen, sier hun.

– Ikke alle konsultasjoner skal ha sex som tema

Marit Hermansen

Marit Hermansen er leder i Norsk forening for allmennmedisin. Hun sier at ikke alle legetimer skal ha sex som tema, selv om det antageligvis oftere er relevant enn det vi tror.

Foto: Legeforeningen

Norsk forening for allmennmedisin, som blant annet har ansvar for fagutøvelsen for allmennlegene, er enig i at sex bør være et tema hos fastlegene.

– Seksualitet bør være et tema, både når en snakker om helsa generelt, og når det er spesifikke plager, det være seg symptomer fra kjønnsorganet eller psykisk helse, sier leder Marit Hermansen til NRK.no, og legger til:

– Samtidig er det ikke alle konsultasjoner som skal ha sex som tema, men flere samtaler mellom lege og pasient burde åpne for dette, sier Hermansen.

Hun er enig i at flere kan bli flinkere til å stille pasienten spørsmål om sex.

– Kompetansen på dette området varierer nok, her som for andre områder, sier hun.

Hermansen tror grunnen til at spørsmål om sex ikke alltid kommer opp under konsultasjonen, er at pasienten som regel er der av helt andre grunner.

– Men fastlegen skal ha ansvar for å ta opp dette når det er riktig. Og det er nok relevant oftere enn vi tror, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)