Hopp til innhold

Fest-sex øker risikoen for klamydia

En fersk studie ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet viser blant annet at det er større risiko for å få klamydia når du møter partneren på fest.

Sex

En undersøkelse blant ungdom i Finnmark viser at klamydia er mer utbredt blant jenter enn gutter.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– Jenter og gutter er på ulikt nivå når det gjelder tidlig seksualadferd. Unge jenter har oftere fast partner som er eldre enn dem selv, og da skiftes kondom ut med hormonell prevensjon ganske raskt. Men fast partner betyr ikke at man er beskyttet mot klamydia, forklarer lege Kirsten Gravningen til nettsidene til Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.

Hun var nettopp ferdig med doktorgradsstudiet sitt, hvor hun har sett på seksualadferd i Finnmark.

Totalt 1.900 ungdommer mellom 15 og 20 år fra fem videregående skoler har vært med i undersøkelsen, som viser at 7,3 prosent av jentene i fylket har hatt klamydia, mens 3,9 prosent av guttene har hatt den samme infeksjonen.

Risikabelt med fest-sex

I doktorgradsavhandlingen viser Kirsten Gravningen til at de største risikofaktorene for klamydia er:

  • Sex uten kondom
  • Høyt antall seksualpartnere
  • Å ha en eldre partner

I tillegg spiller det en viktig rolle hvor du møter partneren din.

– Møtte ungdommene partneren sin på fest eller på et utested, var sjansen mye større for å få klamydia enn om de møttes for eksempel på skolen, forteller legen.

Guttene best i kondombruk

Undersøkelsen viser også at guttene er best i kondombruk. 34 prosent av guttene hadde brukt kondom ved siste samleie, mens kun 16 prosent av jentene hadde gjort det.

Samtidig er ikke kondombruk en utfordring bare i nord.

– Nordmenn generelt er dårlige på kondombruk. I undersøkelser oppgir kun 20 prosent at de brukte kondom ved siste samleie med en tilfeldig partner. En felle mange går i, er at når man ligger med samme person over tid, så tenker man «da er vi sammen » og kutter kondomet. Få sjekker hva fortiden har bragt med seg. Det er veldig viktig – og enkelt – å teste seg for klamydia ved partnerbytte, sier Folkehelseinstituttets ekspert på klamydia, Hilde Kløvstad, til universitetets nettside.