Hopp til innhold

Gjør hagen fin til 17. mai

Sen og kald vår er blitt en ekstra utfordring for hageeiere i år. Men du kan fortsatt gjøre hagen fin til 17. mai.

17. mai-bukett

Med noen enkle grep kan du gjøre hagen klar til 17. mai-fest.

Foto: OBP

Mange hageeiere frykter at 17. mai-feiringen blir litt mindre fargerik enn normalt. Hagen har liksom ikke våknet skikkelig til liv etter en uvanlig sen vår.

– Noen steder har rododendron og andre vintergrønne vekster visnet. Bladene fordamper vann når sola skinner, samtidig som tele i bakken har hindret opptaket av fuktighet, sier Elin Nordli i Opplysningskontoret for blomster og planter til NRK.no.

– Det kan være lurt å ha litt tålmodighet, men ofte har disse vekstene takket for seg. Da må det nye planter til, forteller hun.

Tele er grunnen til at man legger strie over vintergrønne vekster om høsten. Strien skal ikke først og fremst beskytte røttene mot frost, men sørge for at fordampningen ikke skjer for raskt når vårsola kommer.

Brunsvidd gressplen

Frosten kan også ha vært ekstra brutal mot gressplener i år.

– Brunsvidde flekker tyder på en kombinasjon av mye fuktighet og streng kulde. Men det er ingen grunn til å fortvile, sier Ole Geir Skjæveland, leder i Hageselskapet i Rogaland.

– Frostskader i plenen løser du ved å rake litt, før du sår nye frø på det brune området. Deretter dekker du med gjennomsiktig eller melkehvit plast som vil holde på varmen. Da skjer mye allerede på en uke, forteller han. – Men husk å fjerne plasten så snart det begynner å spire under.

Bøttetrikset

Stemorsblomster

Stemorsblomster i krukker, kar eller ampler er et ekstra fargerikt skue når resten av hagen er litt på etterskudd.

Foto: OBP

Forsinket vår kan også være en utfordring for sommerblomstene.

– Hvis de allerede er plantet ut, og det ventes enda en frostnatt, kan du sette vaskebøtter opp ned over småblomstene om kvelden. Større blomster eller partier dekkes til med plast eller presenning. Det er en enkel forsikring mot frostskader, sier Skjæveland.

Hageselskapets mann i Rogaland understreker at det viktigste tross alt er å senke skuldrene, og kose seg med hagen slik den er.

– Mange blir litt nok stresset om våren, ikke minst når den kommer sent som i år. Men hvis man føler at man ikke har tid nok til både å dyrke og nyte, da har man enten en hage som er for stor eller behov for litt innleid assistanse, mener Ole Geir Skjæveland.

Rake og gjødsle

Fransk estragon

Urter og krydder blir stadig mer populært i hagen. Men du bør vente med å sette ut plantene til etter 17. mai.

Foto: OBP

– Det første man bør gjøre etter vinteren er rett og slett å rake plenen og rense opp i blomsterbedene. Ta bort alt gammelt plantemateriale fra i fjor. Det gir et ryddig inntrykk med en gang, sier Elin Nordli.

– Deretter gjødsler du plen og bed. Dermed er hagen klar for en ny sesong. Hvis du ikke har en komposthaug, kan du mange steder levere inn planterestene til offentlige mottak, og få jord i retur senere.

I Sør-Norge kan du gjerne plante nytt i bedene nå.

– Men hvis du har lite tid, er det lurt å lage en plan først. Da får du lettere den hagen du ønsker deg, sier Elin Nordli.

– Men de stadig mer populære kryddervekstene er ekstra vare for frost. Du bør vente til etter 17. mai med å sette ut dem, legger hun til.

– Pynt med krukker og ampler

Det er fullt mulig å friske opp hagen til 17. mai-feiringen selv om våren så vidt har startet.

– Store krukker med plass til flere blomster er alltid en suksess. Bruk gjerne stemorsblomst, som er den mest hardføre sommerblomsten. Den tåler også litt frost. Du får den i alle de tre nasjonalfargene. Det kan bli et flott skue på festdagen, mener Elin Nordli.

Hun slår også et slag for ampler hengende i øyehøyde, for eksempel på hver side av inngangspartiet.

Hvite margeritter med sløyfe

Blomster som pynter opp innendørs, kan plantes ut i hagen etter 17. mai.

– Fargerike blomsterampler gir et frodig og flott inntrykk, ikke minst når selve hagen ennå ikke er i fullt flor, sier hun.

Inne og ute

– Blomsterpynten til 17. mai kan gjøres enkelt. Du trenger ikke bruke mange forskjellige blomster.

– Nasjonalfargene er utgangspunktet, men du må ikke ha alle i samme bukett. Med en hvit duk, en rød vase og blå blomster, har du på en enkel måte brukt alle fargene, sier Elin Nordli.

Kjøper du blomster for å pynte i hjemmet til nasjonaldagen, kan du senere plante dem ut i hagen eller i krukker.

Dette er Opplysningskontorets forslag til 17. mai-pynt:

  • Røde snittblomster: Roser, tulipaner, kronanemoner, gerbera, pion.
  • Hvite snittblomster: Krysanthemum, korte stilker av margeritter, liljer, roser, pion, alstromeria.
  • Blå snittblomster: Perleblomster, blåveis, iris, veronika, lisianthus, riddersporer (delphinium).
  • Plukk selv: hvitveis, perleblomster, tulipaner, anemoner og annet fra hagen.
  • Noen grønne blader eller gress vil myke opp inntrykket og "binde sammen" blomstene.
  • Bordet kan også pyntes med små kurver og skåler med blomster.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)